Placki są jednym z najpopularniejszych typów deserów, przyrządzanych niemalże w każdym domu. Zazwyczaj przygotowuje się je w piekarniku, ale można zrobić również ciasta na zimno - bez pieczenia. Wśród rodzajów placków wyróżnia się: tartę, biszkopt, drożdżowiec oraz ciasto francuskie, jogurtowe i ucierane. Większość ciast powstaje na bazie mąki, wody, cukru i jajek.

Placki z owocami

Prostym i smacznym wypiekiem może być także placek drożdżowy owocami. Najlepiej dodać świeże owoce, chociaż można użyć także mrożonych w postaci musu. Dobrze sprawdzą się także owoce przetworzone w formie: dżemu, konfitury, powidła lub marmolady. Do tradycyjnego piernika najlepiej dodać wiśnie, do szarlotki niezbędne są jabłka, natomiast ciasto ucierane dobrze smakuje ze śliwkami, ananasami i pomarańczami. Wśród innych popularnych owoców, dodawanych do ciast można wymienić: kokos, gruszki oraz pomarańcze.

Domowe placki wyróżniają się cudownym aromatem i genialnym smak. Smakowite placki z jabłkami, śliwkami, rabarbarem czy placki z serem zawsze znajdują liczne grono mniej lub bardziej gorących wielbicieli.

Masy i kremy do ciast

Masy i polewy nadają wypiekom słodkości i wytworności. Placki można przełożyć masą orzechową, waniliową, migdałową, makową, kawowo-śmietankową czy czekoladową. Dobrze sprawdzą się również kremy z bitej śmietany, z dodatkiem cytryny oraz z serkiem homogenizowanym. Do tradycyjnego mazurka można dodać masę kajmakową, natomiast sernik dobrze smakuje z masą budyniową, karmelową lub migdałową.

Ciasta bez pieczenia

Ciasta bez użycia piekarnika przygotowuje się szybciej niż wypieki, co nie oznacza jednak, że w smaku są one od nich gorsze. Najpopularniejszymi ciastami na zimno są serniki z owocami i galaretką. Bez pieczenia można przygotować również placki z herbatnikami czy krakersami.

Szybki placek to doskonały pomysł na urozmaicenie naszego deserowego menu. Idealnie sprawdzi się także, gdy zechcemy czymś słodkim poczęstować nieoczekiwanych gości!

Zdjęcie: Fotolia
Placek z gruszkami

Placek z gruszkami

Ciasto z gruszkami można przygotować w niecałe 45 minut. Wystarczy połączyć mąkę, jajka, cukier, proszek do pieczenia i miękkie masło z pokrojonymi w kostkę gruszkami. Dodając do ciasta większe kawałki owoców dobrze jest je obtoczyć w mące ziemniaczanej. Dzięki temu w czasie pieczenia nie opadną na spód. Chcąc uzyskać mocno aromatyczny i wilgotny placek, wystarczy dodać do masy starte na tarce i posypane cukrem pudrem gruszki. W placach z gruszkami doskonale sprawdzają się różnego rodzaju posypki i polewy, np. lukrowe, marcepanowe, czekoladowe oraz karmelowe. Genialnym i bardzo dekoracyjnym sposobem na placek z gruszkami jest włożenie całych (obranych ze skórki) owoców do ciasta w taki sposób, że z wierzchu wystają jedynie ogonki.

Polecane przepisy do kategorii Placki ciasta

Znaleźliśmy 1512 przepisów w kategorii Placki ciasta

Malinowa karpatka

Malinowa karpatka

2milutka 2milutka
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Placek orzechowy

Placek orzechowy

bietka bietka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Placek z wiśniami

Placek z wiśniami

dayzi dayzi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jogurtowy skubaniec

Jogurtowy skubaniec

dayzi dayzi
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: