Sernik to jedno z najczęściej przygotowywanych ciast w Polsce. Popularny i lubiany, przy niewielkiej ilości pracy pozwala uzyskać wyśmienity efekt - wystarczy znać kilka podstawowych zasad, które zagwarantują sukces!

Tak jak można podzielić szarlotki - chociażby ze względu na rodzaje ciasta  użytego do ich wykonania - tak samo serniki można rozróżnić biorąc pod uwagę metodę przygotowania. Sernik może być pieczony, gotowany lub przyrządzany w wersji na zimno.

Wydawałoby się, że zgodnie z nazwą podstawowym składnikiem tego ciasta jest ser (zmielony twaróg lub serek homogenizowany) - jednak obecnie można znaleźć mnóstwo przepis na sernik… bez użycia sera! Przykładem takiego ciasta może być sernik jaglany, gdzie główny składnik - zgodnie z nazwą - zastępuje kasza. Możliwości na przygotowanie pysznego sernika jest naprawdę mnóstwo!

Sernik to także jedno z najczęściej przyrządzanych ciast z okazji różnych świąt i uroczystości - także na święta Bożego Narodzenia. Niektórzy do masy serowej dodają warstwę masy makowej tworząc tym samym miks dwóch ciast - sernika i makowca. Przygotowanie takiego ciasta od podstaw wymaga sporo pracy, ale efekt końcowy wart jest wszelkich wysiłków.

Mamy nadzieję, że wśród naszych przepisów znajdziecie propozycje które zainspirują Was  do poszerzania kulinarnych horyzontów oraz odkrywania nowych połączeń składników i smaków.

Polecane przepisy do kategorii Serniki

Znaleźliśmy 2881 przepisów w kategorii Serniki

Sernik z parowaru

Sernik z parowaru

Koper Koper
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sernikowiec

Sernikowiec

zewa zewa
9

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

sernik 10

sernik 10

paula231406 paula231406

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sernik 9,

Sernik 9,

mika3008 mika3008

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sernik dyniowy

Sernik dyniowy

Koper Koper

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zębatka

Zębatka

jovi jovi
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: