kamil0993
| Mistrz Kuchni | Przepisów: 39, Artykułów: 52Syrop z cebuli na przeziębienie
coś co pomoże w chorobie.
Odkryj cenne rady Babci Halinki na temat gotowania, pieczenia, smażenia i radzenie sobie w kuchni. Dowiedz się jak upiec idealną szarlotkę, jak nie płakać przy obieraniu cebuli oraz naucz się kisić żywność i gotować szparagi.
W Kąciku Babci Halinki dowiesz się więcej na temat mięsa, ryb, nabiału, dań mącznych, warzyw i ciasta.
W zakładce mięsa dowiesz się o czym warto pamiętać, w trakcie przygotowywania dań mięsnych – co zrobić, aby mięso było soczyste i aromatyczne, jak usmażyć pyszne kotlety mielone.
Jakie są zalety jedzenia ryb, czy wiesz co skrywa tuńczyk, jak marynować rybę? – na te pytanie znajdziesz odpowiedź w zakładce Ryby.
Dlaczego ser żółty ma dziury, jak przygotować pyszne kluski lane – dowiecie się w zakładce Nabiał i produkty mączne. Lubicie omlety, ale nie zawsze wychodzą Wam puszyste? W Kąciku Babci Halinki znajdziecie rozwiązanie.
Czy każde warzywo nadaje się do kiszenia? Dlaczego czosnek powinien być w każdej kuchni? – odpowiedzi na te pytania znajdziesz w zakładce Warzywa.
Idealnym pomysłem na deser jest ciasto, które pasuje do kawy, herbaty, na rodzinne uroczystości, na poprawę nastroju lub jako słodka przekąska w ciągu dnia – w zakładce Ciasta poznacie sekrety udanych wypieków i znajdziecie przepisy na najlepsze ciasta.
kamil0993
| Mistrz Kuchni | Przepisów: 39, Artykułów: 52coś co pomoże w chorobie.
kamil0993
| Mistrz Kuchni | Przepisów: 39, Artykułów: 52Nie lubisz kawy? Istnieje herbata o podobnych właściwościach.
kamila2478
| Mistrz Kuchni | Przepisów: 161, Artykułów: 56Od XIX wieku zaczęto podawać kanapki, a wraz z nimi masła utarte...
kamila2478
| Mistrz Kuchni | Przepisów: 161, Artykułów: 56Musy to lekkie dania na zimno pochodzące z kuchni francuskiej.
kamila2478
| Mistrz Kuchni | Przepisów: 161, Artykułów: 56Galareta służy nie tylko do przygotowania galaretek i auszpików, ale używana jest także do powlekania zimnych mięs...
kamila2478
| Mistrz Kuchni | Przepisów: 161, Artykułów: 56Zwyczaj podawania kanapek i wódki przed posiłkiem przetrwał w Polsce do końca istnienia II Rzeczypospolitej...
kamila2478
| Mistrz Kuchni | Przepisów: 161, Artykułów: 56Grzanki ze słonym farszem podaje się najczęściej jako gorącą przystawkę lub jako dodatek do zup...
kamila2478
| Mistrz Kuchni | Przepisów: 161, Artykułów: 56Na gorące przystawki można podawać te same potrawy, które podajemy na drugie danie...
kamila2478
| Mistrz Kuchni | Przepisów: 161, Artykułów: 56W czasach królowej Bony, pod wpływem włoskiej terminologii kulinarnej, potrawy podawane dla zaostrzenia apetytu na początku biesiady nazywano antypastami...
kamila2478
| Mistrz Kuchni | Przepisów: 161, Artykułów: 56W XIX wieku auszpikami nazywano zarówno dania z kawałków drobiu, mięsa lub ryb zastudzonych w galarecie, jak i samą galaretę używaną do dekoracji półmisków i potraw.