Flambowanie lub flambirowanie
Flambowanie lub flambirowanie (zapalanie od franc. flamme - płomień) polega na polaniu dania mocnym alkoholem w momencie podania na stół i podpaleniu...
Odkryj cenne rady Babci Halinki na temat gotowania, pieczenia, smażenia i radzenie sobie w kuchni. Dowiedz się jak upiec idealną szarlotkę, jak nie płakać przy obieraniu cebuli oraz naucz się kisić żywność i gotować szparagi.
W Kąciku Babci Halinki dowiesz się więcej na temat mięsa, ryb, nabiału, dań mącznych, warzyw i ciasta.
W zakładce mięsa dowiesz się o czym warto pamiętać, w trakcie przygotowywania dań mięsnych – co zrobić, aby mięso było soczyste i aromatyczne, jak usmażyć pyszne kotlety mielone.
Jakie są zalety jedzenia ryb, czy wiesz co skrywa tuńczyk, jak marynować rybę? – na te pytanie znajdziesz odpowiedź w zakładce Ryby.
Dlaczego ser żółty ma dziury, jak przygotować pyszne kluski lane – dowiecie się w zakładce Nabiał i produkty mączne. Lubicie omlety, ale nie zawsze wychodzą Wam puszyste? W Kąciku Babci Halinki znajdziecie rozwiązanie.
Czy każde warzywo nadaje się do kiszenia? Dlaczego czosnek powinien być w każdej kuchni? – odpowiedzi na te pytania znajdziesz w zakładce Warzywa.
Idealnym pomysłem na deser jest ciasto, które pasuje do kawy, herbaty, na rodzinne uroczystości, na poprawę nastroju lub jako słodka przekąska w ciągu dnia – w zakładce Ciasta poznacie sekrety udanych wypieków i znajdziecie przepisy na najlepsze ciasta.
Flambowanie lub flambirowanie (zapalanie od franc. flamme - płomień) polega na polaniu dania mocnym alkoholem w momencie podania na stół i podpaleniu...
Duszenie jest techniką bodaj najczęściej stosowaną...
Fondue. Mięsa, ryby, warzywa i owoce, pączki, pierożki i azjatyckie nemy, czyli niemal wszystko, można usmażyć w głębokim tłuszczu.
Pieczenie ciast i sufletów wymaga bardzo ścisłego trzymania się przepisów.
Kąpiel wodna w piecu przebiega w temperaturze 150°C.
Duszenie w piekarniku odbywa się w temperaturze 180°C
Grillowanie w piekarniku polega na umieszczeniu produktu pod źródłem ciepła. Zaletą grilla jest szybkość przygotowywania potraw i wykluczenie tłuszczu...
Pieczenie mięsa w piekarniku powinno się odbywać w temperaturze wahającej się między 200 a 250°C. ...
Gotowanie pod ciśnieniem czyli w szybkowarze.
Gotowanie na parze odbywa się nad powierzchnią gotującej się wody.