Aby jabłka nie ciemniały
Aby zachować właściwy i jasny kolor jabłek
Odkryj cenne rady Babci Halinki na temat gotowania, pieczenia, smażenia i radzenie sobie w kuchni. Dowiedz się jak upiec idealną szarlotkę, jak nie płakać przy obieraniu cebuli oraz naucz się kisić żywność i gotować szparagi.
W Kąciku Babci Halinki dowiesz się więcej na temat mięsa, ryb, nabiału, dań mącznych, warzyw i ciasta.
W zakładce mięsa dowiesz się o czym warto pamiętać, w trakcie przygotowywania dań mięsnych – co zrobić, aby mięso było soczyste i aromatyczne, jak usmażyć pyszne kotlety mielone.
Jakie są zalety jedzenia ryb, czy wiesz co skrywa tuńczyk, jak marynować rybę? – na te pytanie znajdziesz odpowiedź w zakładce Ryby.
Dlaczego ser żółty ma dziury, jak przygotować pyszne kluski lane – dowiecie się w zakładce Nabiał i produkty mączne. Lubicie omlety, ale nie zawsze wychodzą Wam puszyste? W Kąciku Babci Halinki znajdziecie rozwiązanie.
Czy każde warzywo nadaje się do kiszenia? Dlaczego czosnek powinien być w każdej kuchni? – odpowiedzi na te pytania znajdziesz w zakładce Warzywa.
Idealnym pomysłem na deser jest ciasto, które pasuje do kawy, herbaty, na rodzinne uroczystości, na poprawę nastroju lub jako słodka przekąska w ciągu dnia – w zakładce Ciasta poznacie sekrety udanych wypieków i znajdziecie przepisy na najlepsze ciasta.
Aby zachować właściwy i jasny kolor jabłek
Aby pieczarki po obraniu i po rozdrobnieniu nie ciemniały
Aby śledzie były smaczne, delikatniejsze i aby pozbyć się zapachu
Jak pozbyć się niechcianych insektów z warzyw?
Jak najprościej sprawdzić świeżość jajek?
Aby rosół był klarowny i przejrzysty jest na to prosty sposób
Włoszczyzna-obcobrzmiące słowo-skąd się wzięło w naszej kuchni?Co się kryje w nim?
Nie ma kuchni w której nie używałoby się pietruszki.
Zwarzoną bitą śmietanę można uratować. Sprawdźcie, jak to zrobić!
Prosty sposób na ładnie obrane jajka.