Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
 
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.

Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.

Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.

Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.

Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.

Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.


Czy to prawda, że malin nie trzeba myć?
  • 2
cherry cherry | Złoty Ekspert | Przepisów: 508, Artykułów: 729
Witaminy w diecie

Czy to prawda, że malin nie trzeba myć?

Maliny podczas mycia puszczają sok, tracą kształt, są to bardzo delikatne owoce. Czy zatem możemy malin po prostu... nie umyć? Czy to prawda, że maliny posiadają substancje, dzięki którym same się oczyszczają i mycie pod bieżącą wodą lub w misce nie jest konieczne? Rozprawiamy się z mitami na temat mycia malin!

Jak jednocześnie gotować i miksować potrawy?
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

WSPÓŁPRACA REKLAMOWA

Jak jednocześnie gotować i miksować potrawy?

Dania powstające przez miksowanie produktów są na topie – oto kilka pomysłów na pyszne potrawy, które przygotujesz miksując ze sobą warzywa i owoce. Wypróbuj nasze sposoby na smaczny chłodnik z botwiny, koktajl owocowy oraz flan z łososiem – je wszystkie łączy jedno: zostały zrobione za pomocą blendera.

Od czego pochodzi nazwa szarlotki?
cherry cherry | Złoty Ekspert | Przepisów: 508, Artykułów: 729
Ciasta

Od czego pochodzi nazwa szarlotki?

Szarlotka to ciasto, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Kruche lub półkruche ciasto z jabłkami słodkich lub kwaśnych odmian, najczęściej z kruszonką, serwowane z lodami waniliowymi. Szarlotka smakuje dobrze o każdej porze roku! Zobacz, od czego pochodzi nazwa szarlotki!

Zrób z nami kotlety ziemniaczane!
cherry cherry | Złoty Ekspert | Przepisów: 508, Artykułów: 729
Warzywa

Zrób z nami kotlety ziemniaczane!

Kotlety ziemniaczane to bezmięsne danie, które przygotujesz z tego, co masz pod ręką! Podstawą kotletów są oczywiście ziemniaki. Co do nich dodać? Jak usmażyć kotlety ziemniaczane? Sprawdź!

Jak rozpoznać polskie truskawki?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak rozpoznać polskie truskawki?

Czy wiesz, jak rozpoznać pochodzenie truskawek? W wielu sklepach znajdziemy pakowane truskawki z Hiszpanii lub innych krajów Europy Południowej. Czym różnią się polskie truskawki od importowanych?