Nabiał to nazwa grupy produktów żywnościowych, w skład których wchodzą
mleko i jego przetwory -
sery, twarogi, jogurty, kefiry, maślanki.
Jest niezbędnym składnikiem prawidłowej diety każdego człowieka,
zawiera wapń – pierwiastek potrzebny do budowy kości i zębów. Obok mięsa, nabiał
jest źródłem pełnowartościowego białka, tłuszczy, soli mineralnych ( fosfor, siarka, magnez, chlor, jod) i witaminy A, B2, B12, D.
Mąka jest
niezastąpiona w kuchni. Bez tego produktu nie mielibyśmy chleba, ciast, naleśników czy pierogów, racuchów, kopytek.
W kuchni z mąki przygotujemy pyszne dania nie tylko na obiad.
Dania mączne są
pożywne i możemy nimi nakarmić całą rodzinę. Z mąki i paru dodatkowych składników możemy wyczarować m.in. pyszne naleśniki ze szpinakiem, pyzy z mięsem, racuchy z jabłkami, pizzę z szynką i pieczarkami.
W Kąciku Babci Halinki poznacie
rady na
temat nabiału i dań mącznych. Dowiedz się jak uratować przypalone mleko, do jakich dań pasuje
żółty ser, jak zrobić idealną jajecznicę oraz co potrzeba, aby zrobić
idealne ciasto na pierogi.