Warzywa to jedne z najzdrowszych produktów spożywczych. Do swojej codziennej diety każdy z nas powinien dołączyć 5 porcji warzyw i owoców, które są świetnym źródłem witamin i składników mineralnych.

W Kąciku Babci Halinki dowiesz się jak obierać pomidory, jak radzić sobie z zapachem cebuli, jakie warzywo jest najzdrowsze, jakie właściwości ma rabarbar oraz jaki naturalny antybiotyk zawsze warto mieć w domu.

Lubisz sezonowe warzywa? Sprawdź kiedy warto kupić najlepsze szparagi, dynię, cykorię, fasolkę szparagową.

Sprawdź jakie niezwykłe właściwości mają zapominane warzywa m.in. pasternak, fenkuł, bataty.

Podpowiadamy jakie warzywa zaliczamy do rodzaju kapustnego, korzeniowego, cebulowego, dyniowate, liściowe.

Jedzmy warzywa na zdrowie!
Warzywa korzeniowe
  • 2
BĄBELEK85 BĄBELEK85 | Srebrny Ekspert | Przepisów: 186, Artykułów: 74
Warzywa

Warzywa korzeniowe

Warzywa korzeniowe to niezastąpiony składnik aromatycznego wywaru. Jak sama nazwa wskazuje, ich jadalną częścią są korzenie, które rosną pod ziemią.

Warzywa kapustne
  • 3
BĄBELEK85 BĄBELEK85 | Srebrny Ekspert | Przepisów: 186, Artykułów: 74
Warzywa

Warzywa kapustne

Chyba każdy z nas lubi kapustę albo gotuje w domu bigos. Można z niej wyczarować przeróżne pyszności. Do warzyw kapustnych zaliczają się także inne warzywa.

Warzywa cebulowe
  • 3
BĄBELEK85 BĄBELEK85 | Srebrny Ekspert | Przepisów: 186, Artykułów: 74
Warzywa

Warzywa cebulowe

Warzywa cebulowe są bardzo bogate w witaminy. Syrop z cebuli często stosujemy przy przeziębieniu. Jakie warzywa zalicza się jeszcze do tej grupy? Zapraszam do dalszego czytania.

Warzywa dyniowate
  • 1
BĄBELEK85 BĄBELEK85 | Srebrny Ekspert | Przepisów: 186, Artykułów: 74
Warzywa

Warzywa dyniowate

Warzywa dyniowate kojarzą się przede wszystkim z dynią. Jest niskokaloryczna, nie zakwasza organizmu a za to wzmacnia jego odporność. Zawiera dużo karotenu, oraz witamin. Ciekawostką jest, że największa wyhodowana dynia ważyła ponad 800 kg.

Warzywa liściowe
  • 1
BĄBELEK85 BĄBELEK85 | Srebrny Ekspert | Przepisów: 186, Artykułów: 74
Warzywa

Warzywa liściowe

Warzyw nie powinno zabraknąć w naszej codziennej diecie. Są zdrowe i zawierają dużo witamin oraz składników mineralnych. Dostarczają nam energii. Oprócz tego zaspokajają też pragnienie, bo zawierają dużo wody. Jednym z rodzaji warzyw są warzywa liściowe.

Sezon na szparagi
  • 1
BĄBELEK85 BĄBELEK85 | Srebrny Ekspert | Przepisów: 186, Artykułów: 74
Warzywa

Sezon na szparagi

Niedługo zacznie się sezon na szparagi. Co warto wiedzieć o tym smacznym warzywie i jak je przygotować ?

Fenkuł w kuchni
BĄBELEK85 BĄBELEK85 | Srebrny Ekspert | Przepisów: 186, Artykułów: 74
Warzywa

Fenkuł w kuchni

Ostatnio fenkuł jest bardzo modny i podobnie jak topinambur zaczyna robić karierę, na naszych polskich stołach. Do czego go wykorzystać? Oto kilka wskazówek, zapraszam!

Ziemniak jako lek? Tak!
zewa zewa | Platynowy Ekspert | Przepisów: 2423, Artykułów: 131
Warzywa

Ziemniak jako lek? Tak!

To, najpopularniejsze w naszym kraju warzywo, ma istotny wpływ na zdrowie całego społeczeństwa. Znane są wczesne, średniowieczne, jak i późne odmiany cennego ziemniaka.

Pietruszka, zdrowe warzywo
zewa zewa | Platynowy Ekspert | Przepisów: 2423, Artykułów: 131
Warzywa

Pietruszka, zdrowe warzywo

Pietruszka to cenne warzywo korzeniowe. Ale oprócz korzenia, równie cenna jest natka pietruszki, zielona i super dobra nie tylko do jedzenia, ale i dekorowania potraw.