Warzywa korzeniowe
Warzywa korzeniowe to niezastąpiony składnik aromatycznego wywaru. Jak sama nazwa wskazuje, ich jadalną częścią są korzenie, które rosną pod ziemią.
Warzywa korzeniowe to niezastąpiony składnik aromatycznego wywaru. Jak sama nazwa wskazuje, ich jadalną częścią są korzenie, które rosną pod ziemią.
Chyba każdy z nas lubi kapustę albo gotuje w domu bigos. Można z niej wyczarować przeróżne pyszności. Do warzyw kapustnych zaliczają się także inne warzywa.
Warzywa cebulowe są bardzo bogate w witaminy. Syrop z cebuli często stosujemy przy przeziębieniu. Jakie warzywa zalicza się jeszcze do tej grupy? Zapraszam do dalszego czytania.
Warzywa dyniowate kojarzą się przede wszystkim z dynią. Jest niskokaloryczna, nie zakwasza organizmu a za to wzmacnia jego odporność. Zawiera dużo karotenu, oraz witamin. Ciekawostką jest, że największa wyhodowana dynia ważyła ponad 800 kg.
Warzyw nie powinno zabraknąć w naszej codziennej diecie. Są zdrowe i zawierają dużo witamin oraz składników mineralnych. Dostarczają nam energii. Oprócz tego zaspokajają też pragnienie, bo zawierają dużo wody. Jednym z rodzaji warzyw są warzywa liściowe.
Niedługo zacznie się sezon na szparagi. Co warto wiedzieć o tym smacznym warzywie i jak je przygotować ?
Czosnek jest nazywany naturalnym antybiotykiem. Powinien być w każdej kuchni. A dlaczego? Zapraszam do czytania.
Ostatnio fenkuł jest bardzo modny i podobnie jak topinambur zaczyna robić karierę, na naszych polskich stołach. Do czego go wykorzystać? Oto kilka wskazówek, zapraszam!
To, najpopularniejsze w naszym kraju warzywo, ma istotny wpływ na zdrowie całego społeczeństwa. Znane są wczesne, średniowieczne, jak i późne odmiany cennego ziemniaka.
Pietruszka to cenne warzywo korzeniowe. Ale oprócz korzenia, równie cenna jest natka pietruszki, zielona i super dobra nie tylko do jedzenia, ale i dekorowania potraw.