Po jakie warzywa i owoce sięgać w maju?
Zobacz, które warzywa i owoce sezonowe warto jeść właśnie w maju - są wtedy najsmaczniejsze i najtańsze!
Zobacz, które warzywa i owoce sezonowe warto jeść właśnie w maju - są wtedy najsmaczniejsze i najtańsze!
Kalafior można przygotować w panierce z bułki tartej, płatków owsianych lub kukurydzianych. Smakuje idealnie na ciepło.
Fasola jest dobra dla osób chcących schudnąć i poprawić swoją sylwetkę. Gotowana fasola jaś ma delikatny, łagodny smak dlatego warto ją doprawić przyprawami i ziołami.
Ryż gotowany w parowarze jest zdrowym dodatkiem do ryby lub kurczaka, które również można ugotować na parze. Nie wymaga to dodatku tłuszczu ani dużych ilości soli.
Do fasolki szparagowej w słoikach dodaje się jedynie sól, cukier i wodę. W zimie możesz ją jeść z bułką tartą.
Gotowane, pieczone lub smażone z jajkiem. Młode pędy chmielu przygotowuje się równie szybko co zielone szparagi. A ich smak bez wątpienia wart jest wypróbowania!
Sezon na paprykę w pełni - w domach zaczynają królować leczo oraz gulasze. Jednak dań, w których papryka znakomicie zasmakuje jest znacznie więcej. Sprawdź, do czego jeszcze wykorzystać to warzywo!
Do pizzy, sałatek czy koreczków? Oliwki na stałe wpisały się do naszego menu. Jednak jeśli nie masz ochoty jeść ich ciągle w tym samym wariancie smakowym, najwyższa dowiedzieć się jak je zamarynować!
Pasternak to warzywo, które zostało wyparte przez ziemniaka za czasów królowej Bony. Ma mnóstwo cennych minerałów, które powinny znaleźć się w naszej kuchni. Poczytajcie!
Latem i jesienią robimy pzretwory po to, by zimą móc cieszyć się smakiem owoców i warzyw. Jedną z metod utrwalania warzyw jest kiszenie.