Bakłażan, garstka informacji
Bakłażana rzadko można spotkać w Polsce w formie grillowanej, a przecież równie dobrze smakuje właśnie pod tą postacią.
Bakłażana rzadko można spotkać w Polsce w formie grillowanej, a przecież równie dobrze smakuje właśnie pod tą postacią.
Któż z nas nie zna tej pięknej złocisto-żółtej kolby złożonej z licznych mięsistych ziarenek. Mowa oczywiście o kukurydzy, dzięki której możemy cieszyć się smakiem popcornu, oraz płatków śniadaniowych.
Dynia, znana jest od bardzo dawna. Dzielimy je na jadalne i ozdobne. Te jadalne są bardzo smaczne i zdrowe.
Rabarbar, czyli inaczej rzewień ogrodowy, jest wykorzystywany w lecznictwie, podobnie jak rzewień dłoniasty lub rzewień lekarski.
Marchew, to bardzo cenne warzywo korzeniowe, które jest bogate z wiele witamin. Najważniejsze z nich to : witamina A, B1, B2, B6, D, H, E, K, PP.
Zapraszam do przeczytania kolejnej części mojego warzywnego mini-przewodnika. Jak przygotowywać buraki? Co zrobić, aby odświeżyć sałatę? Odpowiedzi szukajcie w artykule!
Jeśli szukaliście mini-przewodnika dotyczącego najpopularniejszych warzyw, jesteście w odpowiednim miejscu! Zobaczcie, jakie triki i sztuczki możecie zastosować, aby ułatwić sobie pracę z niektórymi z nich.
Zazwyczaj unikamy tego, czego nie znamy. Ciężko nam się przełamać, aby spróbować czegoś nowego. Takim warzywem jest jarmuż - niedoceniany i rzadko kupowany. Przeczytajcie, dlaczego warto go jeść!
Wraz z nadejściem wiosny, na którą wszyscy czekamy, pojawiają się w sklepach i na straganach pierwsze młode warzywa. Jednocześnie coraz częściej słyszy się, że nie są one zdrowe - dlaczego?
Suszenie jest jednym ze sposobów konserwowania, jest to także najstarszy sposób utrwalania żywności. Warto wiedzieć gdzie, a przede wszystkim - w jaki sposób - suszyć warzywa, aby zachowały jak najwięcej wartości odżywczych.