Jak wyhodować kiełki?

  • 2

Kalendarzowa wiosna już jest z nami, jednak wokół wciąż brak rozwiniętych liści czy pąków kwiatów. Jeśli chcecie poczuć zew prawdziwej wiosny, załóżcie domową hodowlę kiełków i sprawcie, że Wasze parapety wypełnią się zielenią. Jak to zrobić? Podpowiadamy!

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Jak wyhodować kiełki?
fot. Fotolia
Co to są kiełki i co w sobie kryją?

Kiełki to nic innego jak rośliny w bardzo wczesnej fazie wzrostu. Otrzymuje się je z nasion najróżniejszych gatunków warzyw, zbóż i ziół. Młode pędy wykorzystuje się do bezpośredniego spożywania lub jako dodatek do dań i przekąsek - są one bowiem cennym elementem diety.

Kiełki to niepodważalna skarbnica cennych witamin, minerałów, łatwo przyswajalnego białka i zdrowych tłuszczy. Co ciekawe, kryją one w sobie więcej składników odżywczych, niż dorosłe osobniki! Te niepozorne wytwory ziemi zawierają cenną witaminę A, B, C, E a także niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu minerały: cynk, wapń, siarkę, magnez, selen czy żelazo.

Kiełki

Zdjęcie: Fotolia

Młode pędy roślin doskonale wzmocnią odporność, zadbają o stan skóry, włosów i paznokci, poprawią metabolizm, a także ustrzegą przed chorobami cywilizacyjnymi i nowotworami!

Jakie nasiona wybrać do wykiełkowania?

Zabierając się do pracy nad domową hodowlą kiełków, pamiętać musimy, że niektóre nasiona nie nadają się do hodowli, gdyż zostały one poddane zabiegom hamującym wzrost młodej roślinki. Nie martwcie się tym zanadto - na rynku konsumenckim wybór nadal jest bardzo duży!

Do najpopularniejszych nasion należy rzeżucha, która króluje zwłaszcza na wielkanocnych stołach. Jest ceniona za dużą wartość odżywczą i charakterystyczny smak. Niemniej lubiane są kiełki rzodkiewki, lucerny, grochu, soi, soczewicy, słonecznika, dyni, a także owsa i pszenicy!

Czym się charakteryzują?

kiełki rzodkiewki –  są ostre w smaku, doskonale komponują się z sałatkami, potrawami z jaj, zupami czy daniami z patelni. Są źródłem witaminy C, PP, siarki i magnezu

kiełki lucerny – są lekkostrawne, zawierają jedynie 30 kcal, pysznie smakują zarówno w kanapkach, jak i daniach przyrządzanych na ciepło

kiełki słonecznika – są orzechowe w smaku, co sprawia, że doskonale uzupełniają smak sałatek, surówek, a nawet koktajli i deserów! Warto spożywać je również ze względu na sporą zawartość cynku i żelaza

kiełki soczewicy – charakteryzują się delikatnym i łagodnym smakiem. Śmiało można je dodawać do potraw przyrządzanych na ciepło, jak i na zimno. W ich składzie znajdziemy duże ilości witaminy E, C, ale też miedzi, fosforu czy kwasu foliowego!

kiełki soi – są niebywale chrupiące i łagodne w smaku. Doskonale smakują na surowo lub ugotowane na parze. Zawierają znaczne ilości łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B i żelaza. Nie zrażajcie się, ze nie wykiełkują za pierwszym razem - są dość trudne w uprawie

kiełki grochu – są najsłodsze z wymienionych kiełków, dlatego doskonale pasują do deserów, koktajli czy soków. Wzmacniają osłabiony organizm i mają przy tym jedynie 30 kcal!

kiełki owsa i pszenicy - wyróżnia je słodkawy smak i wszechstronność wykorzystywania. Doskonale spisują się bowiem jako składnik kanapek, sałatek czy twarożków i past. Ponieważ kiełki te są nisko kaloryczne, zaleca się dla osób z nadwagą i wszystkim cierpiącym na choroby serca!

Kiełki Kiełki
Zdjęcia: Fotolia

Sianie nasion

Przed założeniem domowej hodowli kiełków, istotne jest by przed posianiem nasion dokładnie je umyć i przebrać wyrzucając te, które są uszkodzone lub spleśniałe. Kolejny krok polega na umieszczeniu ich np. w zakrętce od słoika i zalaniu wodą w takiej ilości by wszystkie były w niej zanurzone.

Gdy nasiona wsiąkną nadmiar wody, przekładamy je do docelowego naczynia jakim może być kiełkownica, słoik bądź doniczka, a następnie przykrywamy gazą, ligniną lub watą i umieszczamy w nasłonecznionym miejscu. Ponieważ nasiona nie lubią zarówno suszy, jak i nadmiaru wody, pamiętajmy by dbać o ich odpowiednie nawodnienie - wystarczy podlewać je kilkoma łyżkami wody dziennie!

Zależnie od wybranych nasion, kiełki powinny wyrosnąć po kilku dniach od ich zasiania, a ze względu na to, że właśnie wtedy mają największą wartość odżywczą najlepiej zjeść je od razu! Jeśli jednak nie macie pomysłu na wykorzystanie ich po zerwaniu, możecie przechowywać je w lodówce przez 3-4 dni.

Nasze pomysły na kiełki

Smakowite i wartościowe kiełki to coraz częściej obowiązkowy element naszych śniadań, przekąsek i obiadów. Jeśli nie wiecie jak je spożytkować, konieczne zajrzyjcie do naszego działku na sałatki, gdzie znajdziecie mnóstwo inspiracji na wykorzystanie tych niepozornych przysmaków!

Kanapka z kiełkami
Zdjęcie: Fotolia

Wśród nich na specjalną uwagę zasługuje sałatka z kiełkami rzodkiewki, rukoli, papryki i mozarelli, a także niezwykle wartościowy twaróg z ogórkiem i kiełkami, który stanie się idealnym wiosennym pomysłem śniadaniowym!