Puszyste ciasto drożdżowe to dla wielu z nas jeden z najwspanialszych smaków dzieciństwa. Na myśl o babcinym placku drożdżowym każdego ogarnia wspomnienie rodzinnego ciepła, bezpieczeństwa i beztroski.

Jego przygotowanie wiąże się z całym rytuałem. Dlatego nie istnieje coś takiego jak szybkie ciasto drożdżowe. Wyrabianie, wyrastanie i pieczenie drożdżowca potrzebują, by poświęcić im odpowiednią ilość uwagi i czasu. Tradycyjnie ciasta drożdżowe wyrabia się ręcznie, a idealny placek drożdżowy na wyrośnięcie potrzebuje około godziny.

Zasadniczym składnikiem ciasta drożdżowego oczywiście są drożdże. Jeśli chodzi o dodatki to mamy bardzo dużą dowolność. Ciasto drożdżowe z marmoladą, ciasto drożdżowe ze śliwkami, ciasto drożdżowe z kruszonką - każde z nich ma swój wyjątkowy charakter.

A jeśli mamy ochotę na nieco mniejsze smakołyki, przygotujmy rogaliki drożdżowe lub drożdżowki z serem, dżemem, owocami lub innym pysznym nadzieniem.

Zachęcamy do korzystania z przepisów na znakomite ciasta drożdżowe i słodkie bułeczki drożdżowe!
Chałka

Chałka

Najprostsze ciasto drożdżowe, które zawsze się udaje? To musi być chałka. Ten słodki wypiek o charakterystycznym kształcie warkocza, jest jedną z bardziej lubianych propozycji na śniadanie. Można ją przygotować tradycyjnie lub w automacie. Plecionka z kruszonką najlepiej smakuje z konfiturą wiśniową lub dżemem brzoskwiniowym w towarzystwie filiżanki dobrej herbaty.

Drożdżówka

Drożdżówka

Drożdżówka z serem, makiem, dżemem lub budyniem. Te ciastko to jeden z przysmaków dzieciństwa, który warto sobie przypomnieć. Sposobów na drożdżówki jest sporo – mogą być w formie ślimaczka z cynamonem, bułeczki drożdżowej (jak jagodzianki) czy też zwykłego placka z dodatkami. Domowe drożdżówki to dobry pomysł zarówno na deser, jak i przekąskę do pracy lub szkoły. Warto je przygotować samodzielnie, zamiast sięgać po te sklepowe!

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami to najpopularniejszy wypiek końcówki lata. Węgierki, renklody i mirabelki królują w ciastach drożdżowych, ucieranych i kruchych. Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką  to jedna z prostszych propozycji na deser z tymi owocami. Neutralny smak ciasta drożdżowego idealnie komponuje się ze słodko-kwaśnym śliwek. Trudno o lepszy patent na ciasto owocowe!

Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe można przygotować z nadzieniem budyniowym, owocowym, serowym lub czekoladowym. Mogą mieć różne wielkości – duże rogale świetnie się sprawdzą jako drugie śniadanie a z kolei małe rogaliki z marmoladą będą idealnym dodatkiem do herbaty lub kawy. Mogą być ozdobione lukrem, polewą czekoladową lub zwyczajną kruszonką – w każdej wersji są znakomite.

Placek drożdżowy

Placek drożdżowy

Placek drożdżowy w porównaniu do innych rodzajów ciast nie zawiera dużo cukru oraz tłuszczu. Jego podstawowymi składnikami są mąka oraz drożdże. Takie ciasto jest podstawą do wyrobu zarówno potraw wytrawnych, jak i słodkich – np. babek wielkanocnych, ciast z owocami, ciast z makiem, kulebiaków, pasztecików, drożdżówek, pączków, racuchów, blinów czy naleśników. Drożdże mogą być użyte do wyrobu spodów do pizzy bez dodatku jajek.

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Jak przełamać zbytnią kwaskowatość owoców w cieście drożdżowym? Odpowiedź jest prosta: kruszonką. Ciasto drożdżowe z owocami – szczególnie jeżynami, borówkami lub rabarbarem – ma to do siebie, że wychodzi dość kwaśne. Dlatego dodanie do nich kruszonki jest dobrym pomysłem. W ten sposób placek z owocami wyjdzie idealnie i będzie smakował zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Znaleźliśmy 1655 przepisów w kategorii Ciasto drożdżowe