Dodatki do potraw wzbogacają smak dań głównych. Mogą być nimi ziemniaki (gotowane, tłuczone, smażone, opiekane), kasze, ryże czy makarony. Dodatkiem do obiadu są także surowe lub gotowane warzywa albo zrobione z nich sałatki i surówki.
 
Dodatki do dań mięsnych

Jedne z najpopularniejszych dodatków do dań to sosy. Sos do mięsa, sos do pizzy, sos do zapiekanki, sos do gołąbków to pozycje obowiązkowe. Ostatnio coraz więcej osób przekonuje się także do przygotowywania dipów. Kurczaka można podawać z marchewką z groszkiem na ciepło, mizerią lub ryżem z warzywami. Do wołowiny lub wieprzowiny pasują gotowane buraki, ogórki kiszone, kluski śląskie oraz ziemniaki. Można je przygotowywać na różne sposoby, np. opiec w piekarniku, ugotować w całości, podać w postaci frytek, utłuc lub zrobić puree. Bardzo dobrym pomysłem jest także przygotowywanie marynat, w tym zarówno marynat do mięs, jak i marynat w postaci marynowanych warzyw, po które z chęcią sięgniemy zimą.
 
Dodatki do ziemniaków na obiad
 
Ziemniaki, jeśli są podane w postaci frytek, można podawać z ketchupem, majonezem albo gęstym sosem, np. czosnkowym, koperkowym, paprykowym czy pomidorowym. Danie główne, serwowane z ziemniakami gotowanymi lub tłuczonymi, podaje się najczęściej z sałatką zrobioną ze świeżych warzyw, np. sałaty, pomidorów, ogórków, papryki i cebuli, polanych sosem winegret.
 
Dodatki warzywne do drugiego dania
 
Dodatki do drugiego dania z warzyw podaje się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Obiad urozmaicą: zasmażane buraki, szpinak z czosnkiem, duszona kapusta lub gotowane warzywa, np. szparagi, brokuły, kalafior lub fasola. Natomiast na witaminowy zastrzyk możemy liczyć ze strony surówek. Różnorodne mieszanki surowych warzyw staną się doskonałym dopełnieniem zarówno dań głównych, jak i przekąsek.
 
Ważnym dodatkiem do potraw są wszelkiego rodzaju nadzienia i farsze. Najpopularniejsze z nich to farsze owocowe, warzywne i mięsne. Bez nich trudno wyobrazić sobie chociażby pierogi, naleśniki, knedle czy krokiety.


 

Buraczki do obiadu

Buraczki do obiadu

Buraczki do obiadu zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno smakują znakomicie. To idealny dodatek do dań obiadowych mięsnych, rybnych oraz warzywnych. Buraczki z papryką, jabłkiem, cebulą, odrobiną chrzanu, śmietany, na słono, słodko, marynowane, tarte, zasmażane – kombinacji na dodatki i wykorzystanie tego warzywa w formie przystawki do posiłku są tysiące. Latem świeże i młode buraczki warto zamknąć w słoiczku, aby móc cieszyć się ich smakiem zimą.

Pasty

Pasty

Pasty najczęściej stosowane są do smarowania pieczywa, jako element dekoracyjny czy też dodatek do dań (np. z grilla). Mają gęsta konsystencję. Można je przygotować praktycznie ze wszystkiego – ziół, warzyw, jajek, mięsa ryb, grzybów, czy też orzechów. Najpopularniejsze są pasty jajeczne, z łososia, z tuńczyka, z awokado oraz z suszonych pomidorów. Można je kupić w sklepach, marketach i dyskontach, choć poleca się ich przygotowanie samodzielnie. Wystarczy zmiksować wybrane składniki z ulubionymi przyprawami.

Chleb kukurydziany bezglutenowy

Chleb kukurydziany bezglutenowy

Ciasto na chleb kukurydziany można przygotować z dodatkiem mąki pszennej lub bez – wówczas uzyskuje się pieczywo bezglutenowe. Chleb otrzymuje się szybko – przygotowanie zajmuje do 40 minut. Aby uzyskać bezglutenowy chleb kukurydziany wykorzystuje się mąkę kukurydzianą, kukurydzę z puszki, jaja, kefir, olej roślinny, sól oraz proszek do pieczenia.

Chleb razowy

Chleb razowy

Chleb razowy znany jest także jako razowiec lub chleb z pełnego ziarna. Wypiekany jest z mąki razowej – pszennej lub żytniej. Pieczywo razowe jest ciemne i ma większą zawartość błonnika niż klasyczny chleb biały, ponieważ zawiera drobiny z łupin ziaren. Według tradycyjnych receptur chleb razowy wypiekany jest na zakwasie żytnim. Jedzenie chleba razowego jest ukłonem w kierunku zdrowego trybu życia. Chleb razowy zalecany jest w dietach wspomagających układ pokarmowy. Zawiera błonnik i jest źródłem witamin z grupy B.

Chleb pszenny

Chleb pszenny

Najpopularniejszym gatunkiem pieczywa pszennego jest chleb baltonowski. Domowy chleb pszenny można przygotować na zakwasie lub z gotowych mieszanek chlebowych. Własnoręcznie wypiekane pieczywo pszenne ma chrupiąca skórkę i zbitą strukturę. Przepis na chleb można dowolnie urozmaicać dodając do zakwasu, np. mąkę razową. Dzięki temu po upieczeniu można cieszyć się smakiem chleba pszennego razowego. Warto też połączyć dwa gatunki mąki i upiec zdrowszą wersję chleba pszenno-żytniego na zakwasie. Po wyjęciu z pieca chleb pszenny najlepiej przechowywać w lnianych woreczkach, dzięki czemu dłużej zachowa świeżość i chrupkość.

Chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy

Orkisz, czyli jęczmień dwurzędowy, jest zbożem zalecanym dla alergików i ma cenne właściwości odżywcze. Wspomaga układ krążenia i pracę serca. Przyspiesza przemianę materii i usprawnia trawienie. Z ziaren orkiszu uzyskiwane są m.in.: mąka orkiszowa, płatki orkiszowe i makaron orkiszowy. Chleb z mąki orkiszowej jest bogatym źródłem białka i błonnika. Regularnie jedzone pieczywo orkiszowe poprawia koncentrację i wspomaga pracę mięśni. Dieta orkiszowa wzmacnia narządy zmysłów i obniża poziom cholesterolu. W jednej kromce chleba orkiszowego znajduje się 98 kcal.

Chleb na drożdżach

Chleb na drożdżach

Na drożdżach można przygotować chleb orkiszowy, razowy, pszenny, gryczany, pszenno-żytni i bezglutenowy, np. z mąki kukurydzianej. Piekąc domowy chleb na drożdżach, najlepiej wybierać świeże drożdże, które sprawią, że ciasto będzie przyjemnie pulchne. Suche drożdże instant lepiej nadają się do lekkich wypieków z niewielką ilością tłuszczu i cukru. Pierwszym krokiem do przygotowania łatwego chleba na drożdżach jest zrobienie rozczynu z drożdży. Niezbędne składniki na rozczyn do chleba to: drożdże, cukier, ciepłe mleko i mąka pszenna. Tak przygotowany rozczyn należy zostawić na 25-30 minut do wyrośnięcia, a następnie połączyć go z pozostałymi składnikami (mąką, masłem, cukrem, jajkiem, mlekiem i dowolnymi dodatkami, np. makiem) i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Domowy chleb na drożdżach można też przygotować w maszynie. Chleb z automatu jest twardszy i ma bardziej zbitą konsystencję.

Bułki orkiszowe

Bułki orkiszowe

Orkisz jest gatunkiem pszenicy. Ziarna orkiszu są bogatym źródłem białka pokarmowego, selenu, miedzi, cynku i witamin A i E. Nadają się do produkcji kaszy orkiszowej, mąki, makaronu, płatków i kawy. Mąka orkiszowa ma mniej węglowodanów i kalorii i zawiera więcej zdrowych kwasów tłuszczowych niż klasyczna mąka pszenna. Pieczywo orkiszowe, ciasta, naleśniki i pierogi mają przyjemny, lekko orzechowy posmak. Bułka orkiszowa wybornie smakuje posmarowana konfiturą i serwowana z kubkiem kawy zbożowej.

Bułki grahamki

Bułki grahamki

Bułka grahamka wypiekana jest z pszennej mąki razowej. Mąka razowa jest otrzymywana przez jednorazowe grube zmielenie ziaren. Ten typ mąki zawiera otręby i ma ciemniejszy kolor niż mąka przesiewna (biała). Pieczywo razowe ma niską zawartość kalorii, w bułce grahamce znajduje się około 192 kalorii (w 100 g). Ciemne pieczywo zawiera węglowodany złożone, które dostarczają energię i dają dłuższe uczucie sytości.

Polecane przepisy do kategorii Dodatki do potraw

Znaleźliśmy 16744 przepisów w kategorii Dodatki do potraw

Warzywa na ciepło

Warzywa na ciepło

Reniz Reniz

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: