Na Białorusi jada się podobnie jak w Polsce ‒ dania sycące, proste do przygotowania i niezbyt kosztowne. Wiele z potraw charakterystycznych dla kuchni naszych wschodnich sąsiadów znaleźlibyśmy także u siebie, zwłaszcza na przygranicznym Podlasiu. Istnieją na przykład białoruskie wersje pierogów i placków ziemniaczanych, kapuśniaku, barszczu i żuru.

Cechy kuchni białoruskiej

Charakterystyczną cechą kuchni białoruskiej jest eklektyzm ‒ wiele przepisów popularnych na dzisiejszym terytorium Białorusi przed wiekami dotarło tam za pośrednictwem Tatarów, Żydów, Rusinów i Polaków. Najpopularniejsze produkty kulinarne ‒ ziemniaki, słonina, mleko, śmietana, mąka, kasza, grzyby i owoce leśne ‒ wspólne są wszystkim krajom słowiańskim, narodowe kuchnie różnicuje jednak technika przygotowania potraw. Dania białoruskie są zawiesiste, suto zaprawiane mąką lub śmietaną i gotowane aż do zupełnej miękkości. Dominuje metoda jednogarnkowa ‒ różne składniki łączy się w dużym naczyniu, które następnie trafia do pieca lub piekarnika. Pieczenie jest najczęstszą formą obróbki termicznej, na drugim miejscu znajduje się duszenie, potem suszenie, smażenie zaś ‒ na samym końcu.

Maczanka z blinami i inne przysmaki białoruskie

Kuchni białoruskiej nie byłoby bez kartofli, tak jak kuchni polskiej bez chleba. Białorusini potrafią przygotować z ziemniaków wszystko, nawet kiełbasę! W kiszkę wieprzową ‒ taką, jak do wędzenia ‒ upycha się papkę ze zgniecionych kartofli, jajka i boczku podsmażonego z cebulą. W ten sposób powstaje słynna kiszka ziemniaczana. Równie popularna wersja tego przysmaku to zapiekana w glinianym naczyniu babka kartoflana, która po wyjęciu z piekarnika na wierzchu ma chrupiącą skórkę, a w środku rozpływające się w ustach nadzienie. Do dań ziemniaczanych pasuje tradycyjna białoruska maczanka (inaczej czebureki), czyli gęsty mięsny sos z kwaśną śmietaną i cebulką. Jak wskazuje jego nazwa ‒ jest wprost stworzony do moczenia w nim zakrasów, czyli dodatków, np. w postaci blinów (drożdżowych naleśników z mąki gryczanej). Głównym daniem mięsnym są gołąbki. Bardzo popularne na Białorusi są też: wieloskładnikowe sałatki warzywne z majonezem, kołduny (małe pierożki podobne do naszych uszek), kułaga (deser z borówek lub malin o konsystencji kisielu) oraz draniki (placki ziemniaczane bez mąki). Do popicia zaś serwuje się kwas chlebowy i kwaśne mleko. Dotyczy to oczywiście kuchni tradycyjnej, bo współcześni Białorusini na co dzień ‒ tak jak wszyscy Europejczycy ‒ piją przede wszystkim kawę i herbatę.

Zdjęcie: Fotolia

Bliny

Bliny

Bliny to tradycyjne danie kuchni krajów Europy Wschodniej. Są to drożdżowe naleśniki robione z ciasta z mąki gryczanej, pszennej lub żytniej. Zgodnie tradycją, są jadane w ostatnim tygodniu przed wielkim postem. W Rosji są często podawane matkom po porodzie oraz uczestnikom pielgrzymek. Najczęściej podaje się je z dodatkiem kaszy lub kefiru. Najsmaczniejsze bliny są od razu po usmażeniu, później stają się kruche. Bliny z kawiorem oraz bliny z łososiem stanowią bardziej wykwintne danie podawane też w restauracjach.

Zrazy wieprzowe

Zrazy wieprzowe

Zrazy wieprzowe to potrawa, którą można serwować jako główne danie obiadowe, w czasie przyjęcia bądź podczas kolacji. Pokrojone na plastry mięso faszeruje się różnymi dodatkami: boczkiem i ogórkiem, serem mozarella, kapustą lub szpinakiem. Najbardziej znane są zrazy wieprzowe z pieczarkami. Wybornie smakują także zrazy wieprzowe w sosie śmietanowym lub grzybowym oraz zrazy z szynki wieprzowej. Warto dodać również biały ryż. Zrazy wieprzowe mielone można usmażyć lub zapiec.

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana, inaczej babka kartoflana, to danie, które przygotowuje się ze startych surowych ziemniaków. Do ciasta dodaje się podsmażony na patelni boczek, kiełbasę oraz mąkę, jajka i przyprawy. Ziemniaczaną babkę przyprawia się czosnkiem, pieprzem, solą, ostrą papryką i majerankiem. Całość piecze się w formach keksowych. Babka ziemniaczana najlepiej smakuje na ciepło. Danie można podawać z jogurtem naturalnym, śmietaną lub sosem grzybowym, np. z kurek, borowików lub pieczarek.

Chłodnik

Chłodnik

Chłodnik to zupa popularna w Europie Środkowej i Wschodniej. Podstawę dania stanowi ugotowana botwina ze zsiadłym mlekiem, kefirem lub śmietaną. Zwykle dodaje się do niej ogórki, ugotowane jajko lub szyjki rakowe. Danie idealnie pasuje na upalne dni, ponieważ świetnie schładza organizm. Chłodnik łączy się z pieczywem podsmażonym na patelni. Popularne są też zupy przeznaczone dla dzieci, takie jak chłodnik truskawkowy, chłodnik ogórkowy lub jogurtowy chłodnik z awokado.

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to potrawa robiona ze startych ziemniaków, smażonych na oleju lub smalcu. Do przygotowania potrawy potrzebna jest też cebula, jajka i niewielka ilość mąki. Placki ziemniaczane są najbardziej popularne w Europie Środkowej i Wschodniej. Danie należy jeść od razu po usmażeniu, ponieważ placki szybko tężeją. Najczęściej podaje się placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym lub gulaszem. Popularna jest też wersja na słodko z musem jabłkowym. Placki ziemniaczane z cukinią są natomiast zdrową przystawką.

Barszcz

Barszcz

Barszcz jest zupą, która największą popularność ma w krajach Europy Wschodniej i Środkowej. Podstawą dania jest zakwas na barszcz. Wyróżnia się barszcz biały z kiszonej kapusty, barszcz czerwony z buraków ćwikłowych, rosyjski zielony barszcz ze szczawiu oraz barszcz ukraiński robiony z buraków, świeżej kapusty i ziemniaków. Jest to danie, bez którego nie można wyobrazić sobie Wigilii Bożego Narodzenia. Dobrym pomysłem jest też barszcz grzybowy lub barszcz chrzanowy.

Zrazy wieprzowe

Zrazy wieprzowe

Zrazy wieprzowe to potrawa, którą można serwować jako główne danie obiadowe, w czasie przyjęcia bądź podczas kolacji. Pokrojone na plastry mięso faszeruje się różnymi dodatkami: boczkiem i ogórkiem, serem mozarella, kapustą lub szpinakiem. Najbardziej znane są zrazy wieprzowe z pieczarkami. Wybornie smakują także zrazy wieprzowe w sosie śmietanowym lub grzybowym oraz zrazy z szynki wieprzowej. Warto dodać również biały ryż. Zrazy wieprzowe mielone można usmażyć lub zapiec.

Krupnik

Krupnik

Krupnik to tradycyjna polska zupa gotowana na wywarze jarskim lub mięsnym, zasypywana kaszą jęczmienną. Przygotowuje się ją z dodatkiem ziemniaków, marchewki, pietruszki i pora. Krupnik przyprawia się natką pietruszki, pieprzem, solą, liściem laurowym oraz koperkiem. Por pokrojony w krążki, przed dodaniem do zupy, można zeszklić na rozgrzanym oleju. Krupnik gotuje się około pół godziny. Podaje się go z chrupkim, białym pieczywem.

Polecane przepisy do kategorii Kuchnia białoruska

Znaleźliśmy 58 przepisów w kategorii Kuchnia białoruska

Gołąbki z grzybami

Gołąbki z grzybami

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chłodnik

Chłodnik

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Oładki z jabłkami

Oładki z jabłkami

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Żur wiejski (Białoruś)

Żur wiejski (Białoruś)

1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryba duszona z jabłkami

Ryba duszona z jabłkami

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Klops z ryby

Klops z ryby

Babcia Halinka Babcia Halinka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Korowaj (Białoruś)

Korowaj (Białoruś)

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: