Leszcz jest rybą słodkowodną, o delikatnym, średnio ościstym ciele i chudym mięsie.
Można z niego przyrządzić wiele smacznych i niedrogich potraw. Leszcz doskonale nadaje się do gotowania, smażenia, duszenia, pieczenia i zapiekania. Białe, chude mięso najlepiej podawać z dodatkiem sosów: koperkowych, pomidorowych czy beszamelowych.

Leszcz pieczony może być np. z czosnkiem i pietruszką. Warto obłożyć go tymi przyprawami i piec owiniętego w folię aluminiową, aby nie wysechł w wysokiej temperaturze. Leszcz doskonale smakuje także w zalewie octowej. Aby przyrządzić go w ten sposób, najpierw kawałki mięsa smaży się w panierce. Następnie wkłada je do słoików i zalewa ugotowaną zalewą z: octu, wody, przypraw (pieprzu, ziela angielskiego, liścia laurowego) oraz koncentratu pomidorowego. Warto dodać do niego także cebulę pokrojoną w plastry.

Ryby słodkowodne często mają błotnisty aromat. Aby pozbyć się tego zapachu, wystarczy przez kilka godzin moczyć leszcza w mocno solonej wodzie.  Doskonałym pomysłem na delikatny smak ryby, jest skropienie jej sokiem z cytryny.


Zdjęcie: Fotolia
Makrela

Makrela

Makrela to gatunek tłustej ryby morskiej. Produkt doskonale nadaje się do pieczenia, smażenia, gotowania, grillowania i wędzenia. Ryba stanowi również popularny składnik sałatek, past, farszów, sosów, zup i zapiekanek. Pieczoną makrelę z warzywami i ryżem można podać na obiad. Surowe mięso należy jednak skropić oliwą i oprószyć przyprawami, by było soczyste i aromatyczne. Makrela wędzona dobrze komponuje się z pieczywem. Rybę należy rozdrobnić i połączyć z posiekaną cebulą, jajkiem, ogórkiem kiszonym, szczypiorkiem i majonezem. Całość miesza się i doprawia solą oraz pieprzem.

Pstrąg

Pstrąg

Pstrąg jest niezwykle smaczną i zdrową rybą górską. Polecany jest osobom dbającym o linie i kondycję. Zawiera on dużo łatwo przyswajalnego białka, kwasów omega-3 oraz witamin z grup A, D i E. Pstrąga w kuchni można przygotować na wiele sposobów – gotować, smażyć, dusić, grillować, a nawet wędzić. Ma delikatny smak i łączy się dobrze z wieloma składnikami, m.in. ryżem, grzybami, warzywami, owocami, a nawet innymi mięsami. Najczęściej piecze się go w całości bez panierki, w stylu sauté.

Szczupak

Szczupak

Szczupak jest rybą o delikatnym, jasnym mięsie, która stanowi smaczne połączenie z rozmaitymi sosami, np. koperkowym lub chrzanowym. Prawdziwym przysmakiem jest szczupak faszerowany. Do przygotowania farszu nierzadko wykorzystuje się pieczywo, kaszę manną i cebulę. Wyśmienitą przystawką jest szczupak w galarecie z dodatkiem warzyw: zielonego groszku i kukurydzy konserwowej, marchewki, pora czy konserwowego ogórka. Doskonałą propozycją rodzinnego obiadu jest szczupak smażony w złocistej panierce lub pieczony w pomidorach.

Mintaj

Mintaj

Mintaj zawiera mało kalorii i ma delikatne mięso. Przez cały rok dostępne są mrożone filety z mintaja oraz kostki z mintaja, które wystarczy obtoczyć w mące, przyprawionym jajku, opanierować w bułce tartej i usmażyć. Do smażonego na oleju mintaja doskonale pasują opiekane ziemniaki, duszony ryż z warzywami po chińsku, surówki i gęste sosy, np. koperkowy lub pomidorowy. Podając mintaja na parze, należy go oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i ziołami i udekorować cząstkami cytryny.

Panga

Panga

Panga jest łatwo dostępna w sklepach i stosunkowo tania, dlatego pojawia sie często na stole jako główne danie obiadowe. Najlepiej smakuje z różnymi sosami: cytrynowym, kokosowym albo pieczarkowym. Pangę można usmażyć w panierce z bułki tartej albo mąki (np. filety w panierce ze słodkiej papryki), zapiec z ziemniakami i kolorowymi warzywami albo ugotować na parze.

Łosoś

Łosoś

Łosoś jest popularną rybą morską, która słynie z różowo-pomarańczowego koloru mięsa. Produkt można piec, smażyć, gotować (w wodzie i na parze), grillować, marynować i wędzić. Ryba świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek, past kanapkowych, sosów, zapiekanek, zup oraz farszów. Łosoś pieczony stanowi smaczne i sycące danie obiadowe. Filety z ryby należy umyć, natrzeć oliwą z sokiem cytrynowym i oprószyć solą oraz pieprzem. Mięso piecze się przez kwadrans. Łosoś pieczony dobrze komponuje się z ryżem i grillowanymi warzywami.

Dorsz

Dorsz

Dorsz jest morską rybą drapieżną. Jego mięso ma delikatny smak, sprężystą konsystencję, piękny biały kolor i jest bardzo chude. Dorsz upieczony w marynacie w formie pasty z ziół, np. natki pietruszki lub koperku, cytryny i czosnku, jest przepyszny. To najlepsza ryba do gotowania np. w bulionie warzywnym. Dorsz w galarecie z białego wina świetnie smakuje, gdy uprzednio zostanie uparowany, uwędzony lub usmażony z tymiankiem. Można go również smażyć w klasycznej panierce z mąki lub jajka i mąki oraz bułki tartej.

Rosyjska zupa rybna

Rosyjska zupa rybna

Rosyjska zupa rybna, znana również jako zupa ucha syberyjska, to danie, które przyrządza się z kilku gatunków ryb słodkowodnych. Najczęściej są to: płoć, karp, lin i szczupak. Ważnym dodatkiem do uchy jest cebula, którą wrzuca się do bulionu w całości i w łupince. Dzięki temu zupa ma charakterystyczny smak i piękny złoty kolor. Ponadto składnikami rosyjskiej zupy rybnej są: koperek, ziemniaki, masło, marchewka, natka pietruszki (dodawana pod koniec gotowania), ziele angielskie i liść laurowy. Zupę podaje się z plasterkami cytryny. Można ja też udekorować śmietaną.

Kotlety rybne

Kotlety rybne

Kotlety rybne smakują wyśmienicie smażone na gorącym oleju lub zapiekane w piekarniku bez panierki i tłuszczu. Kotlety mielone z ryby robi się z łososia, karpia albo mintaja, z których usunięto skórę i ości. Do masy do kotletów rybnych z ziemniakami bądź boczkiem można dodać świeże zioła, skórkę otartą z cytryny, pieprz cytrynowy. Zapieczone kotlety rybne w sosie i pod serową pierzynką dobrze komponują się z ziemniakami, kaszą lub ryżem.

Okoń

Okoń

Ryba okoń zamieszkuje wody rzek i jezior. Ma ok. 60 cm długości i na ogół waży ok. 4-5 kg. Popularnym gatunkiem okonia jest okoń nilowy, inaczej okoń Wiktorii, zamieszkujący wody Afryki. Okoń doskonale smakuje po usmażeniu na maśle. Można go również piec i dusić lub przyrządzać w zalewie octowej. Z okonia można również ugotować zupę. Dobrym dodatkiem do ryby jest sałatka z fenkuła, ale też sałatka z konserwowego selera z dodatkiem ananasa i natką pietruszki. Mięso okonia można podawać polane sosem śmietanowym albo z kilkoma plasterkami cytryny.

Ryba smażona

Ryba smażona

Ryba smażona w mące, w panierce, w cieście, ze skórą lub bez to kilka wariantów na przyrządzenie tego wyśmienitego dania. Smażyć można zarówno mrożone, jak i świeże mięso, filety i całe ryby. Najlepsze gatunki do smażenia to: łosoś, dorsz, sola, pstrąg, karp i szczupak. Do smażenia można używać masła klarowanego, oleju, smalcu lub smażyć bez tłuszczu na patelni z powłoką non-stick. Do panierki, oprócz bułki tartej i mąki, można dodać: sezam, płatki migdałów, mielone orzechy, płatki kukurydziane lub otręby.

Ryba z warzywami

Ryba z warzywami

Zdrowy i szybki obiad? Wypróbuj dorsza, łososia lub pstrąga z warzywami. Całość można przygotować na parze, dzięki czemu danie będzie bardziej lekkostrawne. Wielbiciele wyrazistszych smaków powinni sięgnąć po patenty na aromatyczną rybę w porach lub dorsza zapiekanego z warzywami. Każdy z tych patentów nie zajmuje dłużej niż godzinę a efekt potrafi zadowolić każdego!

Paluszki rybne

Paluszki rybne

Paluszki rybne to kostki ryby (dorsza, mintaja, soli, flądry, morszczuka) gotowane lub smażone w złocistej panierce z bułki tartej. Można je zrobić samemu lub kupić mrożone ze sklepu. Paluszki rybne serwowane z plasterkami cytryny, frytkami bądź ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty są idealnym daniem podawanym na obiad. Są szczególnie lubianm przez dzieci, gdyż nie mają ości. Podawane z dipem lub ketchupem stanowią również pyszną przekąskę na przyjęciu bądź spotkaniu ze znajomymi.

Bouillabaisse

Bouillabaisse

Bouillabaisse (prawidłowa wymowa: bujabes) to zupa rybna wywodząca się z południowych regionów Francji. Przyrządza się ją głównie na wybrzeżu Morza Śródziemnego. Najpopularniejsze składniki bouillabaisse to ryby morskie (halibut, dorsz, żabnica, strzępiel), małże, krewetki, kalmary, langusty, kraby i przegrzebki. Ryby i owoce morza, na których gotowany jest bulion, odcedza się przed podaniem i serwuje na oddzielnym talerzu. Do prowansalskiej zupy rybnej dodaje się także pomidory, czosnek i szafran. Gotowe danie można posypać koperkiem.

Ryba z grilla

Ryba z grilla

Ryba z grilla jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Na początku dorsza, karpia lub szczupaka należy dokładnie wypatroszyć, oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie musi on być zamarynowany w marynacie octowej, cytrynowej, koperkowej lub czosnkowej. Po około godziny kąpieli w przyprawach, rybę można zacząć smażyć na grillu. Średni czas grillowania to około pół godziny (po kwadransie na każdą stronę). Rybę można podawać z pieczonymi ziemniakami, podsmażanymi grzybami (np. kurkami), ryżem, pomidorami i papryką.

Ostrobok

Ostrobok

Ostrobok jest morskim drapieżnikiem, który żyje w wodach Oceanu Atlantyckiego, Morza Czarnego i Morza Śródziemnego. Dostępne na rynku filety z ostroboka mają delikatne i smaczne mięso, które przed przygotowaniem warto przyprawić solą, pieprzem i koperkiem. Ciekawym pomysłem na obiad jest zupa z warzywami lub usmażenie ryby w tradycyjnej panierce (z mąki lub bułki tartej). Ostrobok jest również składnikiem sałatek i past. Można go także wędzić lub grillować.

Sałatka z rybą

Sałatka z rybą

Używane najczęściej w sałatkach ryby morskie to: tuńczyk, łosoś, makrela, dorsz i śledź. Do sałatki najlepiej zawsze dodawać mięso dokładnie wyfiletowane. Pomocne w tym jest krojenie go na bardzo drobne kawałki. Wyśmienicie w sałatkach sprawdzają się ryby wędzone, takie jak np. makrela lub łosoś. Wówczas najlepszym dodatkiem jest ser, np. mozzarella, majonez i miks świeżych sałat lub szpinaku.

Polecane przepisy do kategorii Leszcz

Znaleźliśmy 38 przepisów w kategorii Leszcz

Potrawa z leszcza

Potrawa z leszcza

Gabi Gabi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Leszcz nadziewany

Leszcz nadziewany

Persik Persik

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Leszcz smażony

Leszcz smażony

Persik Persik

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Leszcz po kapitańsku

Leszcz po kapitańsku

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: