Mięso to dla wielu nieodłączny składnik diety, uwzględniany w codziennym jadłospisie. Dania mięsne są doskonałym źródłem białka, witaminy B12 oraz innych związków odżywczych. Oczywiście ilość składników odżywczych zależy od rodzaju mięsa i od sposobu jego przygotowania. Większość z nas nie wyobraża sobie tradycyjnej kuchni polskiej bez dań mięsnych.

Zdajemy sobie sprawę z tego, że mięsa chude, takie jak kurczak, indyk, królik czy cielęcina są o wiele zdrowsze niż bogata w tłuszcze golonka wieprzowa, kaczka lub gęś. Zdecydowanie lepiej też wybierać mięso gotowane niż smażone. Jednak trudno się oprzeć soczystej karkówce czy pieczonej kaczce nadziewanej jabłkami.

Warto wiedzieć, że duże ilości pełnowartościowego białka, które dodatkowo jest łatwo przyswajalne znajdziemy w dziczyźnie.

Tutaj znajdziecie znakomite przepisy na potrawy mięsne. Zobaczcie pomysły m.in. na faszerowane roladki, znakomite polędwiczki i pulpety w różnorodnych sosach. Zainspirujcie się przepisami na mięsa grillowane, smażone, pieczone, duszone i inne. Całe bogactwo potraw mięsnych czeka na odkrycie!

Zdjęcie: Fotolia

Mięso Kategorie

Znaleźliśmy 18885 przepisów w kategorii Mięso

Riczet

Riczet

Babcia Halinka Babcia Halinka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Aromatyczne leczo Knorr

Aromatyczne leczo Knorr

28

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gulasz Adama

Gulasz Adama

Babcia Halinka Babcia Halinka
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Saciwi z kurczaka (Gruzja)

Saciwi z kurczaka (Gruzja)

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Królik faszerowany

Królik faszerowany

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wątróbka po żydowsku

Wątróbka po żydowsku

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gołąbki po litewsku

Gołąbki po litewsku

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Budyń ze szpinaku

Budyń ze szpinaku

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: