Mięso to dla wielu nieodłączny składnik diety, uwzględniany w codziennym jadłospisie. Dania mięsne są doskonałym źródłem białka, witaminy B12 oraz innych związków odżywczych. Oczywiście ilość składników odżywczych zależy od rodzaju mięsa i od sposobu jego przygotowania. Większość z nas nie wyobraża sobie tradycyjnej kuchni polskiej bez dań mięsnych.

Zdajemy sobie sprawę z tego, że mięsa chude, takie jak kurczak, indyk, królik czy cielęcina są o wiele zdrowsze niż bogata w tłuszcze golonka wieprzowa, kaczka lub gęś. Zdecydowanie lepiej też wybierać mięso gotowane niż smażone. Jednak trudno się oprzeć soczystej karkówce czy pieczonej kaczce nadziewanej jabłkami.

Warto wiedzieć, że duże ilości pełnowartościowego białka, które dodatkowo jest łatwo przyswajalne znajdziemy w dziczyźnie.

Tutaj znajdziecie znakomite przepisy na potrawy mięsne. Zobaczcie pomysły m.in. na faszerowane roladki, znakomite polędwiczki i pulpety w różnorodnych sosach. Zainspirujcie się przepisami na mięsa grillowane, smażone, pieczone, duszone i inne. Całe bogactwo potraw mięsnych czeka na odkrycie!

Zdjęcie: Fotolia

Mięso Kategorie

Znaleźliśmy 18884 przepisów w kategorii Mięso

Schabowy z solanki

Schabowy z solanki

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gulasz Adama

Gulasz Adama

Babcia Halinka Babcia Halinka
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Budyń ze szpinaku

Budyń ze szpinaku

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wątróbka na ostro

Wątróbka na ostro

czesio czesio

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jaskółcze gniazda

Jaskółcze gniazda

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kotlety de volaille z rusztu

Kotlety de volaille z rusztu

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Udziec cielęcy po toskańsku

Udziec cielęcy po toskańsku

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gołąbki po litewsku

Gołąbki po litewsku

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Swojska wołowina w piwie

Swojska wołowina w piwie

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: