Na początku maja rozpoczyna się sezon grillowania, który trwa aż do końca wakacji. Zapach grillowanych potraw: mięs, owoców, warzyw nęci podniebienia Smakowite potrawy mogą być kolorowe, oryginalne i proste do przygotowania.
Wśród dań króluje mięso z grilla. Soczyste steki, chrupiące skrzydełka czy udka kurczaka są serwowane z warzywami, głównie papryką, pomidorami; oraz doprawione aromatycznymi przyprawami (bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi, kolorowym pieprzem). Mięso powinno być wcześniej marynowane, by uzyskało intensywniejszy smak.
Najpopularniejsza jest kiełbasa z grilla, którą można ponacinać w kilku miejscach, dzięki czemu mięso jest lepiej przyprawione. Kiełbaski podaje się z grillowanymi grzankami czosnkowymi, chlebkiem przyprawionym ziołami. Warto przygotować marynatę piwną, która idealnie komponuje się z białą kiełbasą.
Na ruszcie często znaleźć można mięsne szaszłyki. Nadziewane na drewniany patyczek różne rodzaje mięsa z warzywami oraz owocami, to zwyczaj, który został zapoczątkowany w Azji. Na szpikulec można nabić pokrojone w kostkę mięso mielone drobiowe, kurczaka, karkówkę, kiełbaskę oraz dodać kawałki żółtej i czerwonej papryki, cebulę.
Popularnym mięsem z grilla jest również karkówka, którą warto marynować dzień wcześniej z warzywami. Karkówkę można zapiekać również z ziemniakami, które sprawdzają się także w połączeniu z grillowanym kurczakiem bądź mięsem mielonym.
Wśród smakoszy popularne są również ryby: pstrągi, makrele, szczupaki, karpie, leszcze, łososie. Rybę warto naciąć w kilku miejscach, tak aby aromatyczne przyprawy nadały jej intensywniejszy smak.
Na rożnie znaleźć można także kaszankę, żeberka, polędwiczki, które idealnie komponują się ze świeżymi lub marynowanymi warzywami i owocami. Przygotowując mięso z grilla, należy pamiętać, aby ruszt nasmarować olejem, dzięki czemu skórka nie przyklei się do kratownicy.