Okoń to jedna z najczęściej łowionych ryb słodkowodnych w Polsce. Mięso jest delikatne i można je przyrządzać na różne sposoby: zapiekać, smażyć, dusić na parze lub grillować. Smażony okoń z dodatkiem młodych ziemniaków i surówki to pomysł na obiad dla całej rodziny. Smak ryby podkreśli czosnek, który można dodać do oleju na patelni w czasie smażenia. Wersja bardziej dietetyczna to okoń pieczony w piekarniku. Rybę wkłada się w rękaw do pieczenia i dodaje ulubione warzywa. Podczas letnich spotkań, można zaserwować gościom okonia z grilla. Rybę kładzie się bezpośrednio na tacce grillowej lub owija folią aluminiową, a do środka wkłada dodatki, np. cebulę, czosnek i paprykę. Zupę z okonia podaje się z makaronem, ryżem lub grzankami czosnkowymi. Do wywaru można dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Smak zupy rybnej z okonia podkreśli ziele angielskie, liście laurowe, sól oraz pieprz ziołowy lub cytrynowy. Z okonia można zrobić przekąskę na zimno. Rybę obiera się z łusek, usuwa ości, naciera solą i pieprzem. Po usmażeniu mięso kroi się na mniejsze kawałki i wkłada do słoików. Okonia w zalewie octowej można wykorzystać jako przystawkę na przyjęcie.
Rosyjska zupa rybna

Rosyjska zupa rybna

Rosyjska zupa rybna, znana również jako zupa ucha syberyjska, to danie, które przyrządza się z kilku gatunków ryb słodkowodnych. Najczęściej są to: płoć, karp, lin i szczupak. Ważnym dodatkiem do uchy jest cebula, którą wrzuca się do bulionu w całości i w łupince. Dzięki temu zupa ma charakterystyczny smak i piękny złoty kolor. Ponadto składnikami rosyjskiej zupy rybnej są: koperek, ziemniaki, masło, marchewka, natka pietruszki (dodawana pod koniec gotowania), ziele angielskie i liść laurowy. Zupę podaje się z plasterkami cytryny. Można ja też udekorować śmietaną.

Kotlety rybne

Kotlety rybne

Kotlety rybne smakują wyśmienicie smażone na gorącym oleju lub zapiekane w piekarniku bez panierki i tłuszczu. Kotlety mielone z ryby robi się z łososia, karpia albo mintaja, z których usunięto skórę i ości. Do masy do kotletów rybnych z ziemniakami bądź boczkiem można dodać świeże zioła, skórkę otartą z cytryny, pieprz cytrynowy. Zapieczone kotlety rybne w sosie i pod serową pierzynką dobrze komponują się z ziemniakami, kaszą lub ryżem.

Pasta rybna

Pasta rybna

Choć najczęściej pastę rybną przygotowuje się z mięsa makreli i tuńczyka, to także inne ryby mogą stanowić jej podstawowy składnik. Pasta z łososia będzie z pewnością jedną z bardziej wykwintnych odsłon pasty rybnej do kanapek. Przyrządza się ją z wędzonego lub pieczonego mięsa tej ryby, np. z brzuszków, i gotowanego jajka lub twarogu. Inne ryby, które nadają się na pastę, to szprotki z puszki oraz śledzie. Należy rozgnieść je z jajkiem lub serem i przyprawić. Smak pasty rybnej, podobnie jak innych dań z ryb, wzbogaci kilka kropli soku z cytryny.

Ryba smażona

Ryba smażona

Ryba smażona w mące, w panierce, w cieście, ze skórą lub bez to kilka wariantów na przyrządzenie tego wyśmienitego dania. Smażyć można zarówno mrożone, jak i świeże mięso, filety i całe ryby. Najlepsze gatunki do smażenia to: łosoś, dorsz, sola, pstrąg, karp i szczupak. Do smażenia można używać masła klarowanego, oleju, smalcu lub smażyć bez tłuszczu na patelni z powłoką non-stick. Do panierki, oprócz bułki tartej i mąki, można dodać: sezam, płatki migdałów, mielone orzechy, płatki kukurydziane lub otręby.

Ryba z grilla

Ryba z grilla

Ryba z grilla jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Na początku dorsza, karpia lub szczupaka należy dokładnie wypatroszyć, oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie musi on być zamarynowany w marynacie octowej, cytrynowej, koperkowej lub czosnkowej. Po około godziny kąpieli w przyprawach, rybę można zacząć smażyć na grillu. Średni czas grillowania to około pół godziny (po kwadransie na każdą stronę). Rybę można podawać z pieczonymi ziemniakami, podsmażanymi grzybami (np. kurkami), ryżem, pomidorami i papryką.

Sałatka z rybą

Sałatka z rybą

Używane najczęściej w sałatkach ryby morskie to: tuńczyk, łosoś, makrela, dorsz i śledź. Do sałatki najlepiej zawsze dodawać mięso dokładnie wyfiletowane. Pomocne w tym jest krojenie go na bardzo drobne kawałki. Wyśmienicie w sałatkach sprawdzają się ryby wędzone, takie jak np. makrela lub łosoś. Wówczas najlepszym dodatkiem jest ser, np. mozzarella, majonez i miks świeżych sałat lub szpinaku.

Znaleźliśmy 68 przepisów w kategorii Okoń

 Gotowane okonie

Gotowane okonie

LuKaSz4761 LuKaSz4761

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: