Jedna z najpopularniejszych części mięsnych dostępnych na rynku. Najczęściej pozyskiwana z  wieprzowiny, ale także z wołowiny.

Polędwica gości w kuchni wyjątkowo często. Jest uważana za jedno z najchudszych części mięsnych. Posiada ona wyjątkowo szerokie zastosowanie kulinarne.

Kupowana w formie przepysznej oraz aromatycznej wędliny lub jako kawałek mięsny, z którego można przygotować obiadową porcję mięsa, zrazy, sosy i wiele innych smakołyków.

Polędwica jest wyjątkowo uniwersalnym mięsem. Świetnie komponuje się z sosami warzywnymi i grzybowymi oraz z sosami słodkimi, np. żurawiny, jabłek czy na bazie miodu.

Wyjątkowo popularnym daniem - szczególnie na Zachodzie - przyrządzanym z polędwicy są steki. Często serwowane w towarzystwie sosu barbecue, sosu musztardowego czy majonezowego.

Nie można zapomnieć, że polędwica nadaje się również do faszerowania, pieczenia, marynowania oraz peklowania. Nadziana śliwkami, morelami czy jabłkami - zawsze smakuje wyśmienicie, a smak przyrządzonych z niej roladek zachwyci wszystkich!

Wśród naszych propozycji znajdziecie zawsze smaczne, aromatyczne i sprawdzone przepisy z polędwicą w roli głównej. Wszystkich serdecznie zachęcamy do kulinarnych inspiracji. Zapraszamy!

Stek z grilla

Stek z grilla

Stek z grilla najlepiej smakuje przyrządzony z polędwicy wołowej. Może być wysmażony w sześciu różnych stopniach – blue (praktycznie surowy w środku), rare (krwisty), medium rare (średnio krwisty), medium (średnio wysmażony), medium well (dobrze wysmażony) i well done (dobrze wysmażony). Grill na steki musi być dobrze rozgrzany, dzięki temu białko na powierzchni mięsa dobrze się zetnie, a znajdujące się w nim soki nie wypłyną. Dodatkowo, aby polędwica się nie skurczyła podczas grillowania, można ją lekko ponacinać na brzegach.

Wołowina

Wołowina

Wołowina to mięso, które zadziej gości na naszych stołach. Spowodowane jest to jego wyższą ceną oraz potrzebą większych umiejętności do jego przygotowania. Musimy znać zasady przyrządzania go i poświęcić mu więcej czasu. Mimo wszystko warto ją przyrządzać z powodu wspaniałego smaku potraw z jego udziałem. Możemy przygotować wołowinę po burgundzku, czy chińsku, duszoną, pieczoną lub w formie kotletów. Najbardziej znaną potrawą przygotowywana z tego mięsa jest chyba stek z wołowiny. 

Polędwica wołowa

Polędwica wołowa

Polędwica wołowa jest tylną częścią tuszy wołowej. Ma ona uniwersalne zastosowanie w sztuce kulinarnej. Można ją podawać smażoną, pieczoną i duszoną. Świetnie smakuje z dodatkiem sosów śmietankowych, chrzanowych, gulaszowych czy balsamicznych. Polędwica wołowa jest podstawą takich dań, jak Boeuf Strogonow, carpaccio, fondue czy tatar. Mięso wołowe przed obróbką najlepiej zamarynować w musztardzie, cytrynie lub ziołach.

Polędwiczki wieprzowe

Polędwiczki wieprzowe

Polędwiczki wieprzowe są najcenniejszym gatunkiem mięsa wieprzowego. Należą do części tylnej półtuszy świńskiej. Polędwiczki można piec, dusić, grillować i gotować. Są uniwersalnym gatunkiem mięsa. Świetnie smakują w sosach porowych, kurkowych, beszamelowych, pomidorowych, musztardowych, borowikowych, cytrynowych czy chrzanowych. Polędwiczki doskonale łączą się również z warzywami, np. porem, dynią, ziemniakami, pomidorami, sałatą, papryką czy szpinakiem.

De volaille

De volaille

De volaille to nadziewana rolada drobiowa. Potrawa jest soczysta oraz chrupiąca i dobrze sprawdzi się na elegancki obiad. Kotlet de volaille przygotowuje się z filetu kurczaka bądź indyka. Mięso należy rozbić i doprawić. Następnie kładzie się na nie dowolny farsz, na przykład masło czosnkowe, ser żółty, szynkę lub zmielone pieczarki. Całość zawija się w rulon, panieruje w jajku i bułce, po czym smaży. De volaille świetnie komponuje się z gotowanymi albo pieczonymi ziemniakami, sosem śmietanowym i surówką.

Mięso

Mięso

Mięso jest jednym z podstawowych składników w diecie. Dania mięsne nierzadko przygotowuje się na bazie mięsa mielonego, np. wieprzowiny. Do delikatnych i dietetycznych mięs zalicza się drób, z którego przygotuje się rozmaite potrawy, np. pieczonego kurczaka w pomarańczach czy udka w śliwkowej marynacie. Pożywnym obiadem jest gulasz z wołowiny i kapusty włoskiej, który doskonale smakuje podawany z pieczywem. Wyśmienitym składnikiem kanapek są wędliny domowej roboty, które można przyrządzić z pieczonej piersi z kurczaka.

Znaleźliśmy 666 przepisów w kategorii Polędwica

Polędwica w galarecie

Polędwica w galarecie

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: