Wieprzowina jest mięsem, które w Polsce i Chinach spożywane jest w bardzo dużych ilościach. W obu tych miejscach znajdziemy wiele ciekawych pomysłów na przygotowanie pysznych wieprzowych dań.
W kulturze żydowskiej i muzułmańskiej, względy religijne zakazują spożywania tego gatunku mięsa. Mięso
wieprzowe, jak większość mięs ma dużą zawartość białka. Musimy jednak pamiętać, że niektóre jego części są dość tłuste i ciężkie.
Najchudszy jest
schab i
polędwica. W polskiej kuchni wieprzowina to nie tylko tradycyjny
schabowy z kapustą, mięso to potrafi być wykwintnym daniem!
Z
mięsa wieprzowego wytwarza się różnego rodzaju
wędliny i
kiełbasy, które w okresie letnim zjadane są najchętniej z grilla. Pyszna i krucha
karkówka, upieczona w aromatycznym sosie to wspaniałe danie obiadowe.
Ryż, kasza czy ziemniaki idealnie smakują z
gulaszem, a
mięso mielone świetnie sprawdzi się w postaci
pulpetów.
Roladki wieprzowe mają wiele wielbicieli, można je nadziewać grzybami, warzywami, a nawet innym rodzajem mięsa. Tradycyjna
golonka smakuje fantastycznie i można ją serwować na wiele sposobów: golonka w piwie, glonka pieczona czy golonka w kapuście. Pozwól sobie na kulinarną rozpustę i zasmakuj wieprzowiny w różnych wydaniach!
Zdjęcie: Fotolia