Kremy są lekkostrawne, delikatne i pyszne. Łatwo je przygotować, a dodatkowo dostarczają organizmowi wszelkich potrzebnych składników oraz urozmaicają nudne, codzienne menu! Kochają je dzieci, dorośli i wszyscy miłośnicy zdrowego odżywiania.

Kremowe zupy to świetna propozycja na obiad, kolacje i przekąskę. W upalny dzień, orzeźwi w postaci chłodnika, a w czasie zimy, serwowane na gorąco - rozgrzeją nawet największych zmarzluchów. Bazą kremowych zup są oczywiście warzywa, można użyć do nich wszelakich gatunków.

Wszystkie warzywa nadają się do tego przysmaku, najczęściej używane to: kalafior, brokuł, ziemniaki, szparagi, seler, zielony groszek i dynia. Dodatkami idealnie komponującymi się z aksamitnymi kremami są: grzanki, groszek ptysiowy, makaron, śmietana i oczywiście aromatyczne, świeże zioła.Przygotujcie łagodną zupę kremową lub eksperymentujcie z przyprawami, tworząc ostrą, orientalną wersję tego przysmaku!

Zimą warto skusić się na zupę z soczewicy, która jest bardzo rozgrzewająca i sycąca. Latem postawcie na zupę krem z buraków, kukurydzy lub pieczarek. Do zup krem idealnie pasują chrupiące dodatki takie jak grzanki, groszek ptysiowy.

Zdjęcie: Fotolia
Zupa brokułowa krem

Zupa brokułowa krem

Brokuły to zdrowe i smaczne warzywa, bogate w mnóstwo witaminy C, A, B i beta-karotenu. Kupując brokuły warto wybrać, te sztuki, które mają intensywny zielony kolor i są pozbawione przebarwień. Przygotowanie zupy krem brokułowej jest proste i szybkie. Parę składników, blender w ruch i zupa gotowa! Z dodatkiem prażonych migdałów, słonecznika, czosnkowych prażonych grzanek zupa brokułowa krem smakuje wyśmienicie!

Krem z dyni

Krem z dyni

Dynia o słodkim pomarańczowym miąższu z pestkami to warzywo pełne witamin! Jest idealna do gotowania, smażenia, pieczenia i marynowania. Jesienią, kiedy trwa sezon na dynię warto zrobić krem z dyni ! Z dodatkiem imbiru i curry zupa dyniowa rozgrzej nas w chłodne dni, z mleczkiem kokosowym zyska delikatny smak, z pomarańczą słodyczy. Zupa dyniowa to danie, które jest kremowe, sycące, aromatyczne i pyszne!

Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

Soczyste, jędrne i mocno czerwone pomidory to warzywa pełne smaku i aromatu. Bez nich nie wyobrażamy sobie tradycyjnej zupy pomidorowej, która jest klasycznych daniem kuchni polskiej. To zupa, która wielu z nas kojarzy się z dzieciństwem. Pomidorową można podawać na ciepło, ale także na zimno w postaci gazpacho – chłodnika prosto z Hiszpanii. W postaci kremu pomidorowa również smakuje pysznie. Niezastąpionym dodatkiem do zupy pomidorowej jest makaron lub ryż.

Krem ze szparagów

Krem ze szparagów

Krem ze szparagów to dietetyczna zupa. Świeże szparagi można kupić wiosną, od kwietnia do czerwca. Zupę doprawia się kurkumą, czosnkiem, gałką muszkatołową, tymiankiem i startym imbirem. Krem robi się ze szparagów białych lub zielonych. Wywar na zupę przygotowuje się z łupin i odciętych końcówek warzyw. Po odcedzeniu płynu dodaje się do niego łodygi szparagów. Zupę gotuje się do momentu, aż warzywa będą miękkie. Całość blenduje się na gładki krem i doprawia solą oraz pieprzem. Krem ze szparagów z mlekiem kokosowym można podać z kwaśną śmietaną i szczypiorem.

Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku smakuje wyśmienicie w sezonie wiosennym i letnim. Warto ją podać z lekko podpieczonym pieczywem posmarowanym hummusem lub pastą warzywną. Dobrym pomysłem jest też dodanie groszku ptysiowego i ziołowych grzanek. Danie warto przyprawić cząbrem, miętą i sezamem. Zielony groszek ma słodki, delikatny smak, dlatego zupa krem spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Warzywo jest też bogate w białko, węglowodany i witaminy, dzięki czemu stanowi zdrowy i pożywny posiłek.

Zupa krem z pora

Zupa krem z pora

Zupa krem z pora smakuje najlepiej w sezonie letnim. Do przygotowania potrawy wystarczy kilka warzyw: por, cebula, ziemniaki i podstawowe przyprawy. Przed dodaniem pora, należy go podsmażyć, dzięki czemu warzywo zyska łagodniejszy smak. Podanie ziemniaków sprawi, że potrawa stanie się bardziej pożywna. Danie podaje się z przypieczonym chlebem lub bagietką. Zupę warto urozmaicić też serkiem topionym i szczyptą gałki muszkatołowej.

Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek smakuje wyśmienicie w sezonie jesiennym. Potrawę przyrządza się, miksując pieczarki i gotując je na rosole wołowym ze śmietanką. Zupę warto podać ze świeżym ciemnym pieczywem lub groszkiem ptysiowym. Danie można przyprawić parmezanem oraz kolendrą. Zupa krem z pieczarek jest świetnym pomysłem na codzienny obiad lub jako przekąska na przyjęcie gości.

Zupa krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora smakuje najlepiej w sezonie letnim. Do przygotowania potrawy wystarczy kilka warzyw, jak kalafior, ziemniaki, cebula i czosnek, oraz podstawowe przyprawy. Zupę warto podać z lekko podpieczonym pieczywem lub świeżymi kurkami. Dobrym pomysłem jest też dodanie groszku ptysiowego i ziołowych grzanek. Kalafior, ze względu na wysoką zawartość potasu, fosforu oraz witaminy C, wspomaga odporność i chroni przed chorobami przewlekłymi.

Zupa cebulowa krem

Zupa cebulowa krem

Zupa cebulowa krem to bardzo sycący posiłek, idealny na sezon jesienny i zimowy. Potrawa ta bardzo rozgrzewa organizm i ma wyrazisty, intensywny smak. Ze względu na dużą zawartość cebuli, zupa ma działanie wzmacniające odporność i bakteriobójcze. Dla podkreślenia aromatu dobrze jest dodać do potrawy białe wytrawne wino, koniak lub brandy. Zupę podaje się tradycyjnie z chrupiącą bagietką w połowie zanurzoną w daniu pod warstwą żółtego sera.

Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii

Zupa cukiniowa najlepiej smakuje w postaci delikatnego kremu zmiksowanego na gładko. Zupa krem z cukinii jest prosta i bardzo szybka w przygotowaniu. Wystarczy lekko podsmażyć pokrojoną cukinię i inne warzywa (np. cebulę, pora, ziemniaki), zalać je wywarem, gotować przez około 30 minut, a na koniec zmiksować blenderem. Ciekawym daniem jest też zupa krem z cukinii z serkiem topionym – dzięki dodaniu serka zupa jest bardziej sycąca i gęsta. Krem z cukinii podaje się z łyżką śmietany, świeżymi ziołami, pieczonymi grzankami lub pieczywem.

Zupa krem ze szpinaku

Zupa krem ze szpinaku

Zupa krem ze szpinaku to gęsta, smaczna i pożywna potrawa. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Szpinak i cebulę należy oczyścić, posiekać i podsmażyć. Następnie całość zalewa się bulionem (mięsnym albo warzywnym), doprawia i miksuje na gładką masę. Krem szpinakowy warto wzbogacić śmietaną, mlekiem lub jogurtem naturalnym. Danie podaje się z pieczywem albo grzankami oraz wiórkami sera żółtego.

Krem z kukurydzy

Krem z kukurydzy

Wielbicielom meksykańskiej kuchni z pewnością zasmakuje zupa krem z kukurydzy. Jest bardzo sycąca, a z dodatkiem odrobiny chili oraz imbiru świetnie rozgrzewa organizm w chłodniejsze dni. Można ją przyrządzić przy użyciu kolb kukurydzy bądź kukurydzy konserwowej z puszki. Do jej przygotowania, poza kukurydzą, potrzebne są ziemniaki, bulion, masło, śmietana 18%, papryczka chili oraz przyprawy (sól, pieprz, imbir, kurkuma, pieprz cayenne, słodka papryka). W niektórych przepisach zamiast śmietany stosuje się mleczko kokosowe.

Znaleźliśmy 2081 przepisów w kategorii Zupa krem

Zupa brokułowa

Zupa brokułowa

Triss Triss

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa krem z selera

Zupa krem z selera

Triss Triss

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: