Dorsz to ryba charakteryzująca się białym i wyśmienitym mięsem. Jest powszechnie dostępna w sklepach i na bazarkach. Idealna dla każdego. Mogą ją jeść osoby dorosłe jak i najmłodsi.

Mięso tej ryby jest bogate w pełnowartościowe białko będące dobrą alternatywą dla mięs czerwonych i drobiu. Dorsz to bogactwo witaminy D3, witaminy B12, fosforu, selenu oraz bogactwo kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3.

Pomysłów na dorsza jest wiele. Na obiad idealny będzie dorsz pieczony w piekarniku, smażony lub pieczony w folii. Osoby, które lubią ostrzejsze smaki powinny doprawić rybę cebulą, ostrą papryką lub podać ją z ostrym i aromatycznym sosem.

Dla wielbicieli delikatnej kuchni idealny będzie dorsz w sosie, z warzywami czy w pomidorach. Warto także skusić się na filety z dorsza, które
świetnie sprawdzają się w wersji marynowanej czy z grilla.

Dorsz jest też uznany jako bazowa ryba wchodząca w skład zupy rybnej.   

W tym dziale mamy dla Was inspirujące i sprawdzone przepisy na dania z dorszem. Zapraszamy!

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 688 przepisów w kategorii Dorsz

Ryba pod chmurką

Ryba pod chmurką

Malinova Malinova

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: