Dorsz to ryba charakteryzująca się białym i wyśmienitym mięsem. Jest powszechnie dostępna. Mięso tej ryby jest bogate w pełnowartościowe białko będące dobrą alternatywą dla mięs czerwonych i drobiu. Dorsz to bogactwo witaminy D3, witaminy B12, fosforu, selenu oraz bogactwo kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3.

Pomysłów na dorsza jest wiele. Na obiad idealny będzie dorsz pieczony w piekarniku, smażony lub pieczony w folii. Dorsza można też pikantnie doprawiać cebulą, ostrą papryką lub podać ją z ostrym i aromatycznym sosem.  Dorsz w wersji delikatnej najlepiej smakuje w sosie, z warzywami czy w pomidorach. Filety z dorsza, świetnie sprawdzają się w wersji marynowanej czy z grillaDorsz jest często głównym składnikiem zupy rybnej. bazowa ryba wchodząca w skład zupy rybnej.   



Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 728 przepisów w kategorii Dorsz