Kluski

Kluski

Przepisy na sprawdzone kluski

Kluski to dania mączne charakterystyczne dla kuchni polskiej. Dzięki zawartości mąki są bardzo pożywne i sycące.

Wspaniałe jako dodatek do zup i dań głównych. Trzeba je gotować w dużej ilości wody, zawsze wkładać na wrzątek i pilnować, by nie wykipiały.

Wyróżniamy wiele rodzajów tego przysmaku. Zacierki, które z pewnością pamiętamy z dzieciństwa mogą być siekane, skubane lub tarte. Najlepiej smakują z pełnowartościowym masłem lub sosem mięsnym.

Kluski kładzione, kluski lane, kopytka z dodatkiem mięsa i warzyw to doskonały pomysł na danie głównie. Kluski śląskie z sosem pieczarkowym uwielbia chyba każdy z nas!

Nie możemy zapominać także o cudownych kluskach na parze, serwowanych na słodko - w towarzystwie koktajlu z truskawek - lub wykwintnie z dodatkiem gulaszu.

Do ciasta na kluseczki francuskie dodaje się pianę ubitą z białek i masło, dzięki temu stają się bardziej pulchne. Takie kluski są wprost idealne do rosołu i innych treściwych zup. Zachęcamy do skorzystania z przepisów na doskonałe kluski!
 
Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (699): kategoria: Kluski    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią polską (mazowiecką, kaszubską, wielkopolską lub śląską). Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez Ciebie kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20cm Fiskars Functional Form.

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane