Kluski

Kluski

Przepisy na sprawdzone kluski

Kluski to dania mączne charakterystyczne dla kuchni polskiej. Dzięki zawartości mąki są bardzo pożywne i sycące.

Wspaniałe jako dodatek do zup i dań głównych. Trzeba je gotować w dużej ilości wody, zawsze wkładać na wrzątek i pilnować, by nie wykipiały.

Wyróżniamy wiele rodzajów tego przysmaku. Zacierki, które z pewnością pamiętamy z dzieciństwa mogą być siekane, skubane lub tarte. Najlepiej smakują z pełnowartościowym masłem lub sosem mięsnym.

Kluski kładzione, kluski lane, kopytka z dodatkiem mięsa i warzyw to doskonały pomysł na danie głównie. Kluski śląskie z sosem pieczarkowym uwielbia chyba każdy z nas!

Nie możemy zapominać także o cudownych kluskach na parze, serwowanych na słodko - w towarzystwie koktajlu z truskawek - lub wykwintnie z dodatkiem gulaszu.

Do ciasta na kluseczki francuskie dodaje się pianę ubitą z białek i masło, dzięki temu stają się bardziej pulchne. Takie kluski są wprost idealne do rosołu i innych treściwych zup. Zachęcamy do skorzystania z przepisów na doskonałe kluski!
 
Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (691): kategoria: Kluski    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni Ameryki Łacińskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20 cm Fiskars!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 
 Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane