Kluski to dania mączne charakterystyczne dla kuchni polskiej. Dzięki zawartości mąki są bardzo pożywne i sycące. Wspaniałe jako dodatek do zup i dań głównych. Trzeba je gotować w dużej ilości wody, zawsze wkładać na wrzątek i pilnować, by nie wykipiały. Wyróżniamy wiele rodzajów tego przysmaku. Zacierki, które z pewnością pamiętamy z dzieciństwa mogą być siekane, skubane lub tarte. Najlepiej smakują z pełnowartościowym masłem lub sosem mięsnym.

Kluski kładzione, kluski lane, kopytka z dodatkiem mięsa i warzyw to doskonały pomysł na danie głównie. Kluski śląskie z sosem pieczarkowym uwielbia chyba każdy z nas! Nie możemy zapominać także o cudownych kluskach na parze, serwowanych na słodko - w towarzystwie koktajlu z truskawek - lub wykwintnie z dodatkiem gulaszu.

Do ciasta na kluseczki francuskie dodaje się pianę ubitą z białek i masło, dzięki temu stają się bardziej pulchne. Takie kluski są wprost idealne do rosołu i innych treściwych zup. Zachęcamy do skorzystania z przepisów na doskonałe kluski!
 
Zdjęcie: Fotolia Więcej ↓

Polecane przepisy do kategorii Kluski

Znaleźliśmy 723 przepisów w kategorii Kluski

Leniwe z patelni

Leniwe z patelni

Alex_M Alex_M

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Domowe pyzy z mięsem

Domowe pyzy z mięsem

zewa zewa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gnocchi w pomidorach

Gnocchi w pomidorach

iziona iziona

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kopytka z jagodami

Kopytka z jagodami

kloruś kloruś

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kopytka dyniowe

Kopytka dyniowe

Annisa Annisa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tradycyjne pyzy

Tradycyjne pyzy

iziona iziona

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: