Ryba z warzywami to pomysł na dietetyczny i lekki posiłek. Można ją przyrządzić w piekarniku. Opieczone w ten sposób jarzyny są bardzo aromatyczne a mięso bardzo soczyste. Najlepiej użyć rękawa do pieczenia lub folii aluminiowej. Duszona ryba z warzywami to danie, w którym najlepiej sprawdza się dorsz. Jest bardzo chudy i zachowuje jędrność oraz smak nawet w czasie długiego gotowania. Ryba z warzywami na parze to propozycja dla osób dbających o szczupłą sylwetkę. Przyrządzona na parze potrawa zawiera niewiele kalorii i jest bogata w wartości odżywcze.
Ryba w porach

Ryba w porach

Ryba w porach smakuje wybornie i dodatkowo świetnie prezentuj się na stole. Możemy przygotować ją na dietetyczny, zdrowy obiad lub jako ciekawy pomysł na elegancką kolacje. Świetnie będzie smakować pstrąg, łosoś, czy dorsz w porach. Dodatek kremowej śmietanki podkreśli delikatny smak naszej potrawy. 

Łosoś z warzywami

Łosoś z warzywami

Łosoś z warzywami to świetny pomysł na szybki i zdrowy pomysł na obiad. Osoby liczące kalorie na pewno nie raz zdecydują się na taka właśnie potrawę. Będą do niej pasować różnorodne warzywa. Świetnie będzie smakował łosoś ze szpinakiem, brokułami, porem, czy koperkiem i kaparami.

Śledzie w pomidorach

Śledzie w pomidorach

Śledzie w pomidorach to danie, które smakuje chyba wszystkim. Przygotowujemy je na wiele okazji, są świetnym pomysłem na rodzinną imprezę, czy spotkanie ze znajomymi. Do ich przygotowania możemy wykorzystać śledzie w occie, solone, czy matiasy. Ciekawym pomysłem będą także przygotowanie śledzi z suszonymi pomidorami.

Dorsz z warzywami

Dorsz z warzywami

Dorsz z warzywami to pyszne danie, które jednocześnie jest niskokaloryczne i zdrowe. Do jego przygotowania możemy wykorzystać różnorodne warzywa- pomidory, marchewkę, cukinie, cebule, czy paprykę. Świetnie smakuje dorsz pieczony, duszony, czy parowany z warzywami.

Ryba smażona

Ryba smażona

Ryba smażona w mące, w panierce, w cieście, ze skórą lub bez to kilka wariantów na przyrządzenie tego wyśmienitego dania. Smażyć można zarówno mrożone, jak i świeże mięso, filety i całe ryby. Najlepsze gatunki do smażenia to: łosoś, dorsz, sola, pstrąg, karp i szczupak. Do smażenia można używać masła klarowanego, oleju, smalcu lub smażyć bez tłuszczu na patelni z powłoką non-stick. Do panierki, oprócz bułki tartej i mąki, można dodać: sezam, płatki migdałów, mielone orzechy, płatki kukurydziane lub otręby.

Ryba z warzywami

Ryba z warzywami

Zdrowy i szybki obiad? Wypróbuj dorsza, łososia lub pstrąga z warzywami. Całość można przygotować na parze, dzięki czemu danie będzie bardziej lekkostrawne. Wielbiciele wyrazistszych smaków powinni sięgnąć po patenty na aromatyczną rybę w porach lub dorsza zapiekanego z warzywami. Każdy z tych patentów nie zajmuje dłużej niż godzinę a efekt potrafi zadowolić każdego!

Ryby

Ryby

Ryby można przygotować na różne sposoby: gotować w całości, zapiec lub usmażyć (obtoczone w bułce tartej i mące lub bez panierki). Najpopularniejszymi rybami w Polsce są dorsze, mintaje, sole, morszczuki oraz pstrągi. Na wigilijnym stole zamiast karpia coraz częściej pojawia się panga. Popularne są rybne nuggetsy podawane z ziemniakami lub frytkami oraz surówką z kiszonej kapusty. Ryby często kropi się cytryną, aby miały wyraźniejszy smak.

Paluszki rybne

Paluszki rybne

Paluszki rybne to kostki ryby (dorsza, mintaja, soli, flądry, morszczuka) gotowane lub smażone w złocistej panierce z bułki tartej. Można je zrobić samemu lub kupić mrożone ze sklepu. Paluszki rybne serwowane z plasterkami cytryny, frytkami bądź ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty są idealnym daniem podawanym na obiad. Są szczególnie lubianm przez dzieci, gdyż nie mają ości. Podawane z dipem lub ketchupem stanowią również pyszną przekąskę na przyjęciu bądź spotkaniu ze znajomymi.

Pulpety rybne

Pulpety rybne

Pulpety rybne przygotowuje się z mielonego mięsa ryb. Najlepsze do tego są filety. To idealny pomysł na dietetyczne i lekkostrawne danie. Pulpety rybne doskonale smakują w sosie koperkowym, chrzanowym czy pomidorowym. Ważne jest, by pamiętać o dokładnym zmieleniu mięsa. W ten sposób najłatwiej pozbyć się kłopotliwych ości. Pulpety rybne są doskonałe do zapiekania w piekarniku oraz do smażenia. Pulpety formuje się w kształcie kulek wielkości piłeczki golfowej.

Ryba z grilla

Ryba z grilla

Ryba z grilla jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Na początku dorsza, karpia lub szczupaka należy dokładnie wypatroszyć, oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie musi on być zamarynowany w marynacie octowej, cytrynowej, koperkowej lub czosnkowej. Po około godziny kąpieli w przyprawach, rybę można zacząć smażyć na grillu. Średni czas grillowania to około pół godziny (po kwadransie na każdą stronę). Rybę można podawać z pieczonymi ziemniakami, podsmażanymi grzybami (np. kurkami), ryżem, pomidorami i papryką.

Polecane przepisy do kategorii Ryba z warzywami

Znaleźliśmy 108 przepisów w kategorii Ryba z warzywami

Ryba warzywna

Ryba warzywna

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: