Kasze, niezależnie od rodzaju, są bardzo wartościowym i pełnym witamin dodatkiem do sałatek. Doskonale komponują się z warzywami, kurczakiem, rybami, a nawet owocami. W większości są bezglutenowe (wyjątkiem jest jęczmień i kuskus) oraz lekkostrawne.

W sałatce kluczowe jest, aby kasza była ugotowana w odpowiedni sposób. Istotna jest jej sypkość. W tym celu warto dodać odrobinę tłuszczu w trakcie lub tuż po ugotowaniu kaszy. Może nim być masło (np. klarowane), olej lub oliwa z oliwek. Oleje tłoczone na zimno, najlepiej dodać dopiero do przestudzonej potrawy.

Najlepszym sposobem na ugotowanie kaszy, jest zachowanie proporcji: 1 szklanka kaszy i 2,5 szklanki wody. Po zagotowaniu garnek owija się szczelnie w gruby koc i odstawia na godzinę w celu wchłonięcia wody przez ziarenka. Przygotowana w ten sposób kasza jest jędrna i wyjątkowo smaczna. Odcedzanie kaszy to utrata cennych składników odżywczych.

Kasze, np. jaglana, jęczmienna czy kuskus, są wyśmienite nie tylko w sałatkach w wersji wytrawnej. Przepysznie smakują również z rodzynkami, jogurtem waniliowym, świeżymi owocami i miodem.

Kasza gryczana, quinoa (komosa ryżowa) oraz pęczak najlepiej sprawdzą się jako dodatek do mięs, ryb, jajek, warzyw oraz octowych i czosnkowych sosów. 

Do dyspozycji mamy kaszę:
- jaglaną, zawiera najwięcej żelaza, miedzi i witamin z grupy B.
- gryczaną, jest cennym źródłem przeciwutleniaczy.
- jęczmienną, zawiera duże ilości β-glukanu obniżającego stężenie cholesterolu.
- kukurydzianą, najlepsza dla osób chorych na celiakię.
- kuskus, zawiera najwięcej białka i węglowodanów oraz najmniej tłuszczu.
- owsianą, najbogatsze źrodło błonnika i składników mineralnych.

Najmniej nadającą się na sałatki jest kasza manna
Aby nasze sałatki miały wyjątkowy smak, warto jest sięgnąć po sosy. Możemy wybierać spośród lekkich, opartych na soku z owoców i odrobinie oliwy albo ciężkich, bazujących na majonezie lub żółtkach jaj. Co do składników, wybierać można spośród szerokiej gamy: warzyw, owoców, czy nasion.
Sałatka z kaszy jaglanej

Sałatka z kaszy jaglanej

Kasza jaglana to łuskane ziarno prosa. Jest jedną z najzdrowszych kasz. Zawiera cenną dla skóry, włosów i układu pokarmowego krzemionkę. Jest wyjątkowo bogata w witaminy z grupy B. Przed gotowaniem kaszy jaglanej konieczne jest jej przepłukanie, najpierw w zimnej, a potem gorącej wodzie. Bez tego może być gorzka. Sałatka z kaszy jaglanej z kurczakiem lub tuńczykiem i zielonym groszkiem to doskonałe danie dla osób dbających o sylwetkę i aktywnych fizycznie. Taki posiłek zawiera bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka i wiele cennych składników odżywczych.

Sałatka z kaszy gryczanej

Sałatka z kaszy gryczanej

Dobrym sposobem na zdrową sałatkę jest przygotowanie jej z kaszy gryczanej. Jest ona (obok jaglanej) uważana za najzdrowszą pośród wszystkich kasz. Posiada właściwości odkwaszające organizm oraz zawiera dużo błonnika pokarmowego. Kasza gryczana występuje w dwóch wersjach: prażonej i białej – czyli nie palonej. Ta druga jest bardzo delikatna w smaku, bez charakterystycznej mocno orzechowej nuty. Kasza gryczana wyjątkowo dobrze współgra w sałatkach z grzybami i pieczarkami oraz marynatami i kiszonkami. Jej charakterystyczny smak doskonale komponuje się również ze wszystkimi rodzajami sera, warzywami oraz delikatnym mięsem.

Sałatka z kaszy jęczmiennej

Sałatka z kaszy jęczmiennej

Rodzaj kaszy jęczmiennej zależy od wielkości ziaren i sposobu obróbki. Kasza jęczmienna to: kasza jęczmienna łamana inaczej wiejska, pęczak (całe ziarna), kasza perłowa lub mazurska (poddana polerowaniu) oraz kasza prażona. Kasza jęczmienna jest bardzo neutralna w smaku, dlatego sprawdza się w niemal wszystkich połączeniach, zarówno wytrawnych jak i słodkich. Wyśmienicie smakuje z kurczakiem, warzywami, bananami lub miodem i rodzynkami.

Sałatka z komosą ryżową

Komosa ryżowa, czyli quiona, zwana również ryżem peruwiańskim nie jest właściwie kaszą. Jest to roślina zaliczana do pseudozbóż. Jej smak można porównać do kompilacji kaszy jaglanej z gryczaną. Przed gotowaniem quinoę należy płukać – w ten sam sposób i z tych samych względów, co jaglaną. Najlepiej podawać ją z majonezem,suszonymi pomidorami, rukolą lub jarmużem. Jest idealna dla osób dbających o linię, ponieważ przy stosunkowo niskiej zawartości kalorii posiada mnóstwo wartości odżywczych oraz dobrze przyswajalnego białka.

Sałatka z kuskusem

Sałatka z kuskusem

Kasza kuskus jest wyjątkowo przydatnym w kuchni składnikiem. Przyrządza się ją ekspresowo – wystarczy zalać gorącą wodą, bulionem lub mlekiem. Dodatkowo łączy w sobie właściwości kaszy i makaronu. Ta pozyskiwana w procesie mielenia pszenicy kasza jest idealnym składnikiem sałatek z tuńczykiem, kurczakiem, fetą, szynką oraz suszonymi pomidorami. Wyśmienita jest również na słodko, np. jako zamiennik porannych płatków.

Sałatka z pęczakiem

Sałatka z pęczakiem

Pęczak jest to kasza jęczmienna w formie całych ziarenek. Przypominają one napuchnięte płatki owsiane. Pęczak jest zawsze jędrny i niemal niemożliwe jest jego rozgotowanie. Szczególnie dobrze smakuje z pieczarkami. Pęczak na słodko często jest składnikiem wigilijnej kutii – zastępując w tej roli ziarna pszenicy.

Polecane przepisy do kategorii Sałatka z kaszą

Znaleźliśmy 153 przepisów w kategorii Sałatka z kaszą