Biszkopt do tortu możemy też zastąpić bezą. Klasyczną odmianą jest rozpływająca się w ustach beza Pavlova – w formie dwupiętrowego ciasta przełożonego słodkim kremem. Z zewnątrz chrupiące a w środku puszyste piankowe wnętrze bezy, doskonale komponuje się z serkiem mascarpone oraz w wydaniu francuskiego dakłas (Dacquoise)– wypełnione masą śmietanową, orzechami i daktylami.
Tort bezowy z kremem kawowym

Tort bezowy z kremem kawowym

Tort bezowy podany z kremem kawowym nabierze lekko wytrawnego smaku. Ten dwukolorowy i dwusmakowy deser będzie bardzo wykwintny. Możemy uzupełnić go frużeliną z wiśni lub czerwonej porzeczki, by prezentował się jeszcze lepiej. Krem kawowy do toru bezowego przyrządzimy z serka mascarpone połączonego z ubitą śmietaną, żelatyną i naparem z ulubionej kawy.

Tort dla dzieci

Tort dla dzieci

Torty dla dzieci to cukiernicze wyzwanie dla mam. Ciasto powinno być przygotowane w inny sposób niż tradycyjny tort. Poncz do nasączenia biszkoptu zamieniamy na sok a w masie zrezygnujemy z dużych ilości cukru i kakao. Jeżeli chcemy bez obaw poczęstować dziecko kawałkiem tortu z okazji pierwszych urodzin lub komunii, zdecydujmy się na naturalne receptury, np. przełóżmy biszkoptowe warstwy masą budyniową. Cukierniczym trendem stały się torty inspirowane postaciami z bajek. Cukrowe figurki mogą być ustawione na torcie lub namalowane na jego powierzchni. Torty mogą też mieć ciekawe kształty, np. samochodu lub lalki.

Tort bezowy pavlova

Tort bezowy pavlova

Tort bezowy pavlova to deser, który został przyrządzony na cześć rosyjskiej prima baleriny o tym właśnie nazwisku. Jest to niezwykle prezentacyjny deser przygotowywany z blatów bezowych bitej śmietany i owoców. Obecnie jest on bardzo popularny w wielu krajach, przygotowuje się go na różnorodne uroczystości mniejsze i większe. Tort pavlova możemy przygotować z mascarpone oraz truskawkami, czy jagodami.

Tort bezowy z mascarpone

Tort bezowy z mascarpone

Tort bezowy z mascarpone smakuje wyjątkowo delikatnie i śmietankowo. Możemy go podać na nawet najbardziej wyjątkową okazje, ponieważ prezentuje się niezwykle wytwornie niebanalnie. Taki krem do tortu bezowego przygotowujemy z tego właśnie serka, ubitej wcześniej śmietany i rozpuszczonej wcześniej żelatyny. Wszystkie składniki dokładnie ale delikatnie mieszamy i wykładamy na ciasto. Świetnie będzie prezentował się tort bezowy z mascarpone i truskawkami lub malinami.

Tort bezowy z owocami

Tort bezowy z owocami

Tort bezowy wspaniale prezentuje się z owocami, zwłaszcza tymi sezonowymi. Do tego odpowiedni krem i niebiański deser gotowy. Możemy podać go na imprezie ogrodowej, tarasowej, czy domowej wszędzie będzie się prezentował obłędnie. Tort bezowy możemy podać z truskawkami, malinami, żurawiną, jagodami, czy wiśniami. Oczywiście każde inne owoce również sprawdzą się znakomicie.

Tort bezowy z bitą śmietaną

Tort bezowy z bitą śmietaną

Tort bezowy z bitą śmietaną nie wymaga od nas wielkiego nakładu pracy, czy składników. Wystarczy upiec blaty bezowe z ubitych pianek z cukrem, a po przestudzeniu przełożyć je ubitą w między czasie śmietaną. Taki deser zachwyci naszych gości i da nam powody do dumy. Chrupiący z zewnątrz i lekko ciągnący w środku smakuje po prosu wspaniale. Tort bezowy z bitą śmietaną możemy podać dodatkowo z owocami- truskawkami, malinami, czy jagodami.

Polecane przepisy do kategorii Tort bezowy

Znaleźliśmy 66 przepisów w kategorii Tort bezowy

Pijany tort bezowy

Pijany tort bezowy

kloruś kloruś
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: