

Nawet karczoch ma serce!
Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, w Polsce jest mało popularny. Może poznamy się bliżej?
Odkryj cenne rady Babci Halinki na temat gotowania, pieczenia, smażenia i radzenie sobie w kuchni. Dowiedz się jak upiec idealną szarlotkę, jak nie płakać przy obieraniu cebuli oraz naucz się kisić żywność i gotować szparagi.
W Kąciku Babci Halinki dowiesz się więcej na temat mięsa, ryb, nabiału, dań mącznych, warzyw i ciasta.
W zakładce mięsa dowiesz się o czym warto pamiętać, w trakcie przygotowywania dań mięsnych – co zrobić, aby mięso było soczyste i aromatyczne, jak usmażyć pyszne kotlety mielone.
Jakie są zalety jedzenia ryb, czy wiesz co skrywa tuńczyk, jak marynować rybę? – na te pytanie znajdziesz odpowiedź w zakładce Ryby.
Dlaczego ser żółty ma dziury, jak przygotować pyszne kluski lane – dowiecie się w zakładce Nabiał i produkty mączne. Lubicie omlety, ale nie zawsze wychodzą Wam puszyste? W Kąciku Babci Halinki znajdziecie rozwiązanie.
Czy każde warzywo nadaje się do kiszenia? Dlaczego czosnek powinien być w każdej kuchni? – odpowiedzi na te pytania znajdziesz w zakładce Warzywa.
Idealnym pomysłem na deser jest ciasto, które pasuje do kawy, herbaty, na rodzinne uroczystości, na poprawę nastroju lub jako słodka przekąska w ciągu dnia – w zakładce Ciasta poznacie sekrety udanych wypieków i znajdziecie przepisy na najlepsze ciasta.
Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, w Polsce jest mało popularny. Może poznamy się bliżej?
Japończycy piją herbatę od czasów antycznych, każdy z nas to wie, ale czy znacie rodzaje pitych tam herbat?
Pomidory są częstymi gośćmi na naszych stołach w wielu postaciach. Warto wiedzieć, jakie warunki musimy spełnić, jeśli chcemy je uprawiać sami.
Pyszne chrupkie skrzydła bez oleju
No to kolej na przyspieszony kurs gotowania makaronu!!!
Co ma pępek Wenus do makaronu? I kto pierwszy wymyślił pastę, skoro nie byli to Włosi? Czytaj dalej, a dowiesz się dużo więcej!
Zanim bracia Grimm napisali tę baśń - nóż, widelec i talerze przeszły długą ewolucję.
Gdy na grządkach pojawiają się długo oczekiwane szparagi warto wykorzystać je do gotowania, grillowania, pieczenia. Polecamy najciekawsze przepisy!
Sezon na szparagi rozpoczęty, warto więc to wykorzystać i przygotować je z pysznymi sosami. Dziś polecamy: klasyczny beszamelowy, holenderski i winegret.
Nie od wczoraj wiadomo, że piec na grillu można nie tylko mięso - dzisiaj podpowiadamy, jak grillować warzywa.