Odkryj cenne rady Babci Halinki na temat gotowania, pieczenia, smażenia i radzenie sobie w kuchni. Dowiedz się jak upiec idealną szarlotkę, jak nie płakać przy obieraniu cebuli oraz naucz się kisić żywność i gotować szparagi.

W Kąciku Babci Halinki dowiesz się więcej na temat mięsa, ryb, nabiału, dań mącznych, warzyw i ciasta.

W zakładce mięsa dowiesz się o czym warto pamiętać, w trakcie przygotowywania dań mięsnych – co zrobić, aby mięso było soczyste i aromatyczne, jak usmażyć pyszne kotlety mielone.

Jakie są zalety jedzenia ryb, czy wiesz co skrywa tuńczyk, jak marynować rybę? – na te pytanie znajdziesz odpowiedź w zakładce Ryby.

Dlaczego ser żółty ma dziury, jak przygotować pyszne kluski lane – dowiecie się w zakładce Nabiał i produkty mączne. Lubicie omlety, ale nie zawsze wychodzą Wam puszyste? W Kąciku Babci Halinki znajdziecie rozwiązanie.

Czy każde warzywo nadaje się do kiszenia? Dlaczego czosnek powinien być w każdej kuchni? – odpowiedzi na te pytania znajdziesz w zakładce Warzywa.
 
Idealnym pomysłem na deser jest ciasto, które pasuje do kawy, herbaty, na rodzinne uroczystości, na poprawę nastroju lub jako słodka przekąska w ciągu dnia – w zakładce Ciasta poznacie sekrety udanych wypieków i znajdziecie przepisy na najlepsze ciasta.

Jak zrobić ciasto 3 bit?
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Ciasta

Jak zrobić ciasto 3 bit?

Masz ochotę na słodki dodatek do kawy? Zapoznaj się z naszymi pomysłami i poradami na idealnego 3 bita. Zapraszamy!

Sekrety udanego sernika
  • 1
gosia47-47 gosia47-47 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 849, Artykułów: 221
Ciasta

Sekrety udanego sernika

W naszych domach ciasto sernik pojawia się najczęściej podczas dwóch ważnych dla nas świąt: Wielkanoc i Boże Narodzenie.

Sezon na szparagi
  • 1
BĄBELEK85 BĄBELEK85 | Srebrny Ekspert | Przepisów: 186, Artykułów: 74
Warzywa

Sezon na szparagi

Niedługo zacznie się sezon na szparagi. Co warto wiedzieć o tym smacznym warzywie i jak je przygotować ?

Fenkuł w kuchni
BĄBELEK85 BĄBELEK85 | Srebrny Ekspert | Przepisów: 186, Artykułów: 74
Warzywa

Fenkuł w kuchni

Ostatnio fenkuł jest bardzo modny i podobnie jak topinambur zaczyna robić karierę, na naszych polskich stołach. Do czego go wykorzystać? Oto kilka wskazówek, zapraszam!

Ziemniak jako lek? Tak!
zewa zewa | Platynowy Ekspert | Przepisów: 2423, Artykułów: 131
Warzywa

Ziemniak jako lek? Tak!

To, najpopularniejsze w naszym kraju warzywo, ma istotny wpływ na zdrowie całego społeczeństwa. Znane są wczesne, średniowieczne, jak i późne odmiany cennego ziemniaka.

Pietruszka, zdrowe warzywo
zewa zewa | Platynowy Ekspert | Przepisów: 2423, Artykułów: 131
Warzywa

Pietruszka, zdrowe warzywo

Pietruszka to cenne warzywo korzeniowe. Ale oprócz korzenia, równie cenna jest natka pietruszki, zielona i super dobra nie tylko do jedzenia, ale i dekorowania potraw.

Jedzmy kukurydzę, nie tylko płatki
gosia47-47 gosia47-47 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 849, Artykułów: 221
Warzywa

Jedzmy kukurydzę, nie tylko płatki

Któż z nas nie zna tej pięknej złocisto-żółtej kolby złożonej z licznych mięsistych ziarenek. Mowa oczywiście o kukurydzy, dzięki której możemy cieszyć się smakiem popcornu, oraz płatków śniadaniowych.