Jak zrobić marynowane oliwki?
Do pizzy, sałatek czy koreczków? Oliwki na stałe wpisały się do naszego menu. Jednak jeśli nie masz ochoty jeść ich ciągle w tym samym wariancie smakowym, najwyższa dowiedzieć się jak je zamarynować!
Odkryj cenne rady Babci Halinki na temat gotowania, pieczenia, smażenia i radzenie sobie w kuchni. Dowiedz się jak upiec idealną szarlotkę, jak nie płakać przy obieraniu cebuli oraz naucz się kisić żywność i gotować szparagi.
W Kąciku Babci Halinki dowiesz się więcej na temat mięsa, ryb, nabiału, dań mącznych, warzyw i ciasta.
W zakładce mięsa dowiesz się o czym warto pamiętać, w trakcie przygotowywania dań mięsnych – co zrobić, aby mięso było soczyste i aromatyczne, jak usmażyć pyszne kotlety mielone.
Jakie są zalety jedzenia ryb, czy wiesz co skrywa tuńczyk, jak marynować rybę? – na te pytanie znajdziesz odpowiedź w zakładce Ryby.
Dlaczego ser żółty ma dziury, jak przygotować pyszne kluski lane – dowiecie się w zakładce Nabiał i produkty mączne. Lubicie omlety, ale nie zawsze wychodzą Wam puszyste? W Kąciku Babci Halinki znajdziecie rozwiązanie.
Czy każde warzywo nadaje się do kiszenia? Dlaczego czosnek powinien być w każdej kuchni? – odpowiedzi na te pytania znajdziesz w zakładce Warzywa.
Idealnym pomysłem na deser jest ciasto, które pasuje do kawy, herbaty, na rodzinne uroczystości, na poprawę nastroju lub jako słodka przekąska w ciągu dnia – w zakładce Ciasta poznacie sekrety udanych wypieków i znajdziecie przepisy na najlepsze ciasta.
Do pizzy, sałatek czy koreczków? Oliwki na stałe wpisały się do naszego menu. Jednak jeśli nie masz ochoty jeść ich ciągle w tym samym wariancie smakowym, najwyższa dowiedzieć się jak je zamarynować!
Puszyste, lekkie, idealnie komponujące się ze słodkimi i wytrawnymi sosami. Mowa o coraz popularniejszych pampuchach, które warto zaserwować sobie w domu - podpowiadamy, jak je przygotować!
Pasternak to warzywo, które zostało wyparte przez ziemniaka za czasów królowej Bony. Ma mnóstwo cennych minerałów, które powinny znaleźć się w naszej kuchni. Poczytajcie!
Ser żółty to produkt, który jest wykorzystywany w kuchni bardzo często. U mnie w domu, przede wszystkim do: kanapek, makaronu, zapiekanek, zup czy mięs. Warto dowiedzieć się o nim więcej, by gotowanie z serem w roli głównej było łatwiejsze.
Latem i jesienią robimy pzretwory po to, by zimą móc cieszyć się smakiem owoców i warzyw. Jedną z metod utrwalania warzyw jest kiszenie.
Warzywa korzeniowe to niezastąpiony składnik aromatycznego wywaru. Jak sama nazwa wskazuje, ich jadalną częścią są korzenie, które rosną pod ziemią.
Chyba każdy z nas lubi kapustę albo gotuje w domu bigos. Można z niej wyczarować przeróżne pyszności. Do warzyw kapustnych zaliczają się także inne warzywa.
Warzywa cebulowe są bardzo bogate w witaminy. Syrop z cebuli często stosujemy przy przeziębieniu. Jakie warzywa zalicza się jeszcze do tej grupy? Zapraszam do dalszego czytania.
Warzywa dyniowate kojarzą się przede wszystkim z dynią. Jest niskokaloryczna, nie zakwasza organizmu a za to wzmacnia jego odporność. Zawiera dużo karotenu, oraz witamin. Ciekawostką jest, że największa wyhodowana dynia ważyła ponad 800 kg.
Warzyw nie powinno zabraknąć w naszej codziennej diecie. Są zdrowe i zawierają dużo witamin oraz składników mineralnych. Dostarczają nam energii. Oprócz tego zaspokajają też pragnienie, bo zawierają dużo wody. Jednym z rodzaji warzyw są warzywa liściowe.