Dynia - cudowne warzywo
Dynia, znana jest od bardzo dawna. Dzielimy je na jadalne i ozdobne. Te jadalne są bardzo smaczne i zdrowe.
Odkryj cenne rady Babci Halinki na temat gotowania, pieczenia, smażenia i radzenie sobie w kuchni. Dowiedz się jak upiec idealną szarlotkę, jak nie płakać przy obieraniu cebuli oraz naucz się kisić żywność i gotować szparagi.
W Kąciku Babci Halinki dowiesz się więcej na temat mięsa, ryb, nabiału, dań mącznych, warzyw i ciasta.
W zakładce mięsa dowiesz się o czym warto pamiętać, w trakcie przygotowywania dań mięsnych – co zrobić, aby mięso było soczyste i aromatyczne, jak usmażyć pyszne kotlety mielone.
Jakie są zalety jedzenia ryb, czy wiesz co skrywa tuńczyk, jak marynować rybę? – na te pytanie znajdziesz odpowiedź w zakładce Ryby.
Dlaczego ser żółty ma dziury, jak przygotować pyszne kluski lane – dowiecie się w zakładce Nabiał i produkty mączne. Lubicie omlety, ale nie zawsze wychodzą Wam puszyste? W Kąciku Babci Halinki znajdziecie rozwiązanie.
Czy każde warzywo nadaje się do kiszenia? Dlaczego czosnek powinien być w każdej kuchni? – odpowiedzi na te pytania znajdziesz w zakładce Warzywa.
Idealnym pomysłem na deser jest ciasto, które pasuje do kawy, herbaty, na rodzinne uroczystości, na poprawę nastroju lub jako słodka przekąska w ciągu dnia – w zakładce Ciasta poznacie sekrety udanych wypieków i znajdziecie przepisy na najlepsze ciasta.
Dynia, znana jest od bardzo dawna. Dzielimy je na jadalne i ozdobne. Te jadalne są bardzo smaczne i zdrowe.
Rabarbar, czyli inaczej rzewień ogrodowy, jest wykorzystywany w lecznictwie, podobnie jak rzewień dłoniasty lub rzewień lekarski.
Marchew, to bardzo cenne warzywo korzeniowe, które jest bogate z wiele witamin. Najważniejsze z nich to : witamina A, B1, B2, B6, D, H, E, K, PP.
Często podczas prób upieczenia ciasta okazuje się, że idealny - jak nam się wydawało - przepis to nie wszystko. Warto wiedzieć, jak prawidłowo dobierać czas oraz temperaturę do danego wypieku.
To jedna z najczęściej kojarzonych z obiadem potraw. Wbrew pozorom sposobów na kotlety mielone może być tyle, ile przygotowujących je osób. Przygotowałam dla Was kilka propozycji, dzięki którym Wasze mielone będą przepyszne!
To jedna z najzdrowszych ryb, o dużej zawartości kwasów omega-3. Niestety ze względu na składnik, który zawiera nie może być spożywana przez wszystkich. Dlaczego niektórzy muszą z niej zrezygnować?
To proste w wykonaniu ciasto. Mimo to, często mamy opory by je przygotować, ponieważ potrafi opaść - a jak wiadomo, nikt nie lubi odnosić porażek - także w kuchni. Przeczytajcie wskazówki, które dla Was przygotowałam - gwarantuję, że biszkopt niczym Was nie zaskoczy!
Zapraszam do przeczytania kolejnej części mojego warzywnego mini-przewodnika. Jak przygotowywać buraki? Co zrobić, aby odświeżyć sałatę? Odpowiedzi szukajcie w artykule!
Jeśli szukaliście mini-przewodnika dotyczącego najpopularniejszych warzyw, jesteście w odpowiednim miejscu! Zobaczcie, jakie triki i sztuczki możecie zastosować, aby ułatwić sobie pracę z niektórymi z nich.
Ryby w naszym jadłospisie pojawiają się dość często i równie często polecane są także przez dietetyków. Co jednak należy o nich wiedzieć, by jeść zdrowo i bezpiecznie?