Odkryj cenne rady Babci Halinki na temat gotowania, pieczenia, smażenia i radzenie sobie w kuchni. Dowiedz się jak upiec idealną szarlotkę, jak nie płakać przy obieraniu cebuli oraz naucz się kisić żywność i gotować szparagi.

W Kąciku Babci Halinki dowiesz się więcej na temat mięsa, ryb, nabiału, dań mącznych, warzyw i ciasta.

W zakładce mięsa dowiesz się o czym warto pamiętać, w trakcie przygotowywania dań mięsnych – co zrobić, aby mięso było soczyste i aromatyczne, jak usmażyć pyszne kotlety mielone.

Jakie są zalety jedzenia ryb, czy wiesz co skrywa tuńczyk, jak marynować rybę? – na te pytanie znajdziesz odpowiedź w zakładce Ryby.

Dlaczego ser żółty ma dziury, jak przygotować pyszne kluski lane – dowiecie się w zakładce Nabiał i produkty mączne. Lubicie omlety, ale nie zawsze wychodzą Wam puszyste? W Kąciku Babci Halinki znajdziecie rozwiązanie.

Czy każde warzywo nadaje się do kiszenia? Dlaczego czosnek powinien być w każdej kuchni? – odpowiedzi na te pytania znajdziesz w zakładce Warzywa.
 
Idealnym pomysłem na deser jest ciasto, które pasuje do kawy, herbaty, na rodzinne uroczystości, na poprawę nastroju lub jako słodka przekąska w ciągu dnia – w zakładce Ciasta poznacie sekrety udanych wypieków i znajdziecie przepisy na najlepsze ciasta.

Jak kupować i przygotowywać jarmuż?
  • 1
BĄBELEK85 BĄBELEK85 | Srebrny Ekspert | Przepisów: 186, Artykułów: 74
Warzywa

Jak kupować i przygotowywać jarmuż?

Zazwyczaj unikamy tego, czego nie znamy. Ciężko nam się przełamać, aby spróbować czegoś nowego. Takim warzywem jest jarmuż - niedoceniany i rzadko kupowany. Przeczytajcie, dlaczego warto go jeść!

Czy nowalijki są zdrowe?
  • 1
BĄBELEK85 BĄBELEK85 | Srebrny Ekspert | Przepisów: 186, Artykułów: 74
Warzywa

Czy nowalijki są zdrowe?

Wraz z nadejściem wiosny, na którą wszyscy czekamy, pojawiają się w sklepach i na straganach pierwsze młode warzywa. Jednocześnie coraz częściej słyszy się, że nie są one zdrowe - dlaczego?

Mintaj i jego walory (nie tylko smakowe)
  • 1
mysza75 mysza75 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 914, Artykułów: 77
Ryby

Mintaj i jego walory (nie tylko smakowe)

Jedna z najpopularniejszych ryb, o niskiej zawartości tłuszczu, prawie nie posiada ości. W porównaniu do innych ryb nie ma zbyt wiele wartości odżywczych - mimo to chętnie po nią sięgamy. Dlaczego warto wybrać mintaja?

Zalety jedzenia ryb
  • 1
mysza75 mysza75 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 914, Artykułów: 77
Ryby

Zalety jedzenia ryb

Gatunków do wyboru mamy mnóstwo - możemy podzielić je uwzględniając rodzaj wód, które zamieszkają czy zawartość tłuszczów. Najpierw jednak warto znać odpowiedź na podstawowe pytanie: dlaczego warto je jeść?

Czy każdy może jeść tuńczyka?
  • 1
mysza75 mysza75 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 914, Artykułów: 77
Ryby

Czy każdy może jeść tuńczyka?

Nie każdy wie, że ta popularna i smaczna ryba zawiera rtęć, która jest szkodliwa dla organizmu - dlatego należy spożywać ją z umiarem! Jakie tajemnice jeszcze skrywa tuńczyk?

Sekrety ciasta drożdżowego
  • 1
BĄBELEK85 BĄBELEK85 | Srebrny Ekspert | Przepisów: 186, Artykułów: 74
Ciasta

Sekrety ciasta drożdżowego

Wszyscy uwielbiamy babki, ciasta z owocami czy kruszonką. Jaki jest sekret przygotowania pysznych drożdżowych wypieków? Sprawdź, czy go znasz!

Ciasta i ich rodzaje
  • 2
kloruś kloruś | Złoty Ekspert | Przepisów: 945, Artykułów: 17
Ciasta

Ciasta i ich rodzaje

Jeśli macie ochotę rozpocząć przygodę z wypiekami, warto wiedzieć jakie ciasta mamy do wyboru, czym się różnią i jak je przygotować aby zawsze były pyszne!

Tort - to nic trudnego!
  • 2
anulkadh anulkadh | Złoty Ekspert | Przepisów: 679, Artykułów: 62
Ciasta

Tort - to nic trudnego!

Wyjątkowy deser, który podajemy na specjalne uroczystości! Tort wcale nie jest taki skomplikowany w przygotowaniu jak może się wydawać - wystarczy zapamiętać kilka wskazówek!

Suszenie warzyw
  • 2
primavera primavera | Srebrny Ekspert | Przepisów: 67, Artykułów: 50
Warzywa

Suszenie warzyw

Suszenie jest jednym ze sposobów konserwowania, jest to także najstarszy sposób utrwalania żywności. Warto wiedzieć gdzie, a przede wszystkim - w jaki sposób - suszyć warzywa, aby zachowały jak najwięcej wartości odżywczych.