Z ciasta francuskiego możesz wyczarować wiele smakowitych przekąsek, zarówno słodkich jak i słonych. Możesz zrobić je własnoręcznie, co nie jest trudne, ale dosyć pracochłonne.
Zobacz jak zrobić ciasto francuskie.
Jeśli nie masz czasu, wykorzystaj gotowy arkusz ciasta francuskiego. Zwróć uwagę, żeby nie było w nim oleju palmowego, tylko prawdziwe pełnotłuste masło.
fot. Adobe Stock
Składniki:
fot. Adobe Stock
Ślimaczki z ciasta francuskiego możesz dodatkowo polać lukrem – zobacz jak zrobić lukier. Możesz także posmarować ciasteczka przed pieczeniem rozmąconym jajkiem i posypać płatkami migdałów i cukrem.
Z ciasta francuskiego możesz zrobić wiele pysznych przekąsek – skorzystaj z naszych pomysłów na ciasto francuskiego na 6 sposobów.
Zobacz jak zrobić ciasto francuskie.
Jeśli nie masz czasu, wykorzystaj gotowy arkusz ciasta francuskiego. Zwróć uwagę, żeby nie było w nim oleju palmowego, tylko prawdziwe pełnotłuste masło.
Jak zrobić ślimaczki z ciasta francuskiego?
Składniki:- 1 arkusz ciasta francuskiego,
- 5 łyżek drobnego cukru brązowego,
- 2 łyżki cynamonu.
- W misce wymieszaj cukier z cynamonem.
- Rozłóż arkusz ciasta francuskiego.
- Obsyp ciasto dokładnie cukrem i cynamonem, delikatnie dociskając posypkę, żeby cukier przykleił się do ciasta.
- Zwiń ściśle arkusz ciasta francuskiego w rulon.
- Zawinięte ciasto pokrój w plasterki szerokości ok. 1 cm.
- Rozłóż ślimaczki z ciasta francuskiego na papierze do pieczenia w dosyć dużych odległościach – ciasto francuskie wyraźnie urośnie.
- Ślimaczki z ciasta francuskiego piecz w 180°C przez ok. 25 minut do zarumienienia.
fot. Adobe Stock
Ślimaczki z ciasta francuskiego z czekoladą
Do podstawowego przepisu na ślimaczki z ciasta francuskiego dodaj białą czekoladę, która nada słodkim wypiekom wyjątkowego smaku.Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego,
- 5 łyżek drobnego brązowego cukru,
- 2 łyżki cynamonu,
- ½ tabliczki białej czekolady.
- Cukier z cynamonem dokładnie wymieszaj.
- Arkusz cista francuskiego rozłóż i obsyp go dokładnie mieszaniną cukru i cynamonu.
- Czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, posypując nią ciasto francuskie.
- Ciasto francuskie zawiń ściśle w rulon i pokrój na 1 cm talarki.
- Ułóż ślimaczki z ciasta francuskiego na papierze do pieczenia i piecz przez ok. 25 minut w 180°C.
fot. Adobe Stock
Z ciasta francuskiego możesz zrobić wiele pysznych przekąsek – skorzystaj z naszych pomysłów na ciasto francuskiego na 6 sposobów.