Cynamonowe ślimaczki z ciasta francuskiego - tylko 3 składniki

Ślimaczki z ciasta francuskiego to szybka słodka przekąska, do zrobienia której potrzebujesz tylko trzech składników: ciasta francuskiego, cukru i cynamonu.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Cynamonowe ślimaczki z ciasta francuskiego - tylko 3 składniki
fot. Adobe Stock
Z ciasta francuskiego możesz wyczarować wiele smakowitych przekąsek, zarówno słodkich jak i słonych. Możesz zrobić je własnoręcznie, co nie jest trudne, ale dosyć pracochłonne.

Zobacz jak zrobić ciasto francuskie

Jeśli nie masz czasu, wykorzystaj gotowy arkusz ciasta francuskiego. Zwróć uwagę, żeby nie było w nim oleju palmowego, tylko prawdziwe pełnotłuste masło.

Jak zrobić ślimaczki z ciasta francuskiego?

Składniki:
  • 1 arkusz ciasta francuskiego,
  • 5 łyżek drobnego cukru brązowego,
  • 2 łyżki cynamonu.
Wykonanie:
  1. W misce wymieszaj cukier z cynamonem.
  2. Rozłóż arkusz ciasta francuskiego.
  3. Obsyp ciasto dokładnie cukrem i cynamonem, delikatnie dociskając posypkę, żeby cukier przykleił się do ciasta.
  4. Zwiń ściśle arkusz ciasta francuskiego w rulon.
  5. Zawinięte ciasto pokrój w plasterki szerokości ok. 1 cm.
  6. Rozłóż ślimaczki z ciasta francuskiego na papierze do pieczenia w dosyć dużych odległościach – ciasto francuskie wyraźnie urośnie.
  7. Ślimaczki z ciasta francuskiego piecz w 180°C przez ok. 25 minut do zarumienienia.
Ciasto francuskie Ślimaczki cynamonowe
fot. Adobe Stock

Ślimaczki z ciasta francuskiego z czekoladą

Do podstawowego przepisu na ślimaczki z ciasta francuskiego dodaj białą czekoladę, która nada słodkim wypiekom wyjątkowego smaku.

Składniki:
  • 1 arkusz ciasta francuskiego,
  • 5 łyżek drobnego brązowego cukru,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • ½ tabliczki białej czekolady.
Wykonanie:
  1. Cukier z cynamonem dokładnie wymieszaj.
  2. Arkusz cista francuskiego rozłóż i obsyp go dokładnie mieszaniną cukru i cynamonu.
  3. Czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, posypując nią ciasto francuskie.
  4. Ciasto francuskie zawiń ściśle w rulon i pokrój na 1 cm talarki.
  5. Ułóż ślimaczki z ciasta francuskiego na papierze do pieczenia i piecz przez ok. 25 minut w 180°C.
Ślimaczki z ciasta francuskiego Cynamonowe ślimaczki z ciasta francuskiego z lukrem
fot. Adobe Stock
 
Ślimaczki z ciasta francuskiego możesz dodatkowo polać lukrem  – zobacz jak zrobić lukier. Możesz także posmarować ciasteczka przed pieczeniem rozmąconym jajkiem i posypać płatkami migdałów i cukrem. 

Z ciasta francuskiego możesz zrobić wiele pysznych przekąsek – skorzystaj z naszych pomysłów na ciasto francuskiego na 6 sposobów.