Barszcz jest zupą, która największą popularność ma w krajach Europy Wschodniej i Środkowej. Głównym jej składnikiem są buraki ćwikłowe. Jest nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia.
Ma mocno czerwony kolor, intensywny zapach i pikantny smak. Dobrym pomysłem jest barszcz z uszkami, bułeczkami z farszem grzybowym lub barszcz czerwony z ziemniakami, które sprawiają, że potrawa jest pożywna. Podstawą dobrej zupy jest zakwas na barszcz czerwony, który robi się błyskawicznie.
Można pokusić się o stwierdzenie, że
przepis na barszcz jest uniwersalny, przy czym należy pamiętać, że każdy ma na niego „swój sposób” - dzięki niuansom takim jak
zabielanie mlekiem, śmietaną, dodawanie jabłek, fasoli lub
innych warzyw czy
ugotowanych na twardo jajek za każdym razem możemy nieco zmodyfikować jego smak. Warto pamiętać o tym, że barszcz czerwony podawany w Polsce (często nazywany
ukraińskim) znacznie się od tego zza wschodniej granicy różni!
Wigilia również kojarzy się nam z barszczem - tradycyjnie na
świątecznym stole pojawia się jego postna wersja, przygotowywana bez żadnych mięsnych
dodatków. Podawany najczęściej z
uszkami lub
krokietami tworzy niepowtarzalną kompozycję smaków - dlatego tak chętnie przygotowywany jest również przy innych okazjach, lecz tym razem z mięsem. Obok równie popularnej
grzybowej, to jedna z najchętniej przyrządzanych
zup wigilijnych.
Zachęcamy i polecamy Wam wypróbowanie różnych
przepisów na barszcz czerwony - warto poszukiwać nowych smaków, bawić się dodatkami. Jesteśmy przekonani, że wśród dostępnych propozycji znajdziecie niejedną, która Was zaskoczy. Smacznego!