Barszcz jest zupą, która największą popularność ma w krajach Europy Wschodniej i Środkowej. Podstawą dania jest zakwas na barszcz. Wyróżnia się barszcz biały z kiszonej kapusty, barszcz czerwony z buraków ćwikłowych, rosyjski zielony barszcz ze szczawiu oraz barszcz ukraiński robiony z buraków, świeżej kapusty i ziemniaków. Jest to danie, bez którego nie można wyobrazić sobie Wigilii Bożego Narodzenia. Dobrym pomysłem jest też barszcz grzybowy lub barszcz chrzanowy.

Ogromną popularnością wśród barszczy, cieszy się słynny barszcz czerwony.  Przygotowywany ze świeżych buraków, z dodatkiem aromatycznych przypraw, rozgrzeje każdego. Najczęściej barszczowi czerwonemu towarzyszą znakomite uszka z mięsem czy krokiety. Barszcz może być zabielany, czy przygotowany z domowego zakwasu

Odwiecznym rywalem barszczu czerwonego jest barszcz biały. Piękny kremowy kolor, aromatyczne zioła oraz biała kiełbasa i kawałek jaja tylko podkreślają smak tej zupy. Mimo, iż ma wielu miłośników najczęściej gości na naszych stołach w okresie wielkanocnym.

Kuchnia polska obfituje w rozmaite przepisy na barszcze. Barszcz wigilijny, barszcz czerwony, barszcz biały a nawet zalewajka, są charakterystycznymi zupami naszego kraju.

Mimo naszych ulubionych tradycyjnych barszczy, często na naszych stołach goszczą barszcze zagraniczne. Barszcz ukraiński wytwarzany przeważnie z buraków, kapusty, ziemniaków oraz fasoli na dobre zagościł w naszych przepisownikach.  Drugim zagranicznym barszczem jest rosyjski zielony barszcz ze szczawiu zwany potocznie szczawiową.
 
Serdecznie zapraszamy do skorzystania z inspirujących przepisów na rozmaite barszcze. Zapewne każdy znajdzie coś dla siebie.

zdjęcie: Fotolia

Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

Barszcz jest zupą, która największą popularność ma w krajach Europy Wschodniej i Środkowej. Głównym jej składnikiem są buraki ćwikłowe. Jest nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia. Ma mocno czerwony kolor, intensywny zapach i pikantny smak. Dobrym pomysłem jest barszcz z uszkami, bułeczkami z farszem grzybowym lub barszcz czerwony z ziemniakami, które sprawiają, że potrawa jest pożywna. Podstawą dobrej zupy jest zakwas na barszcz czerwony, który robi się błyskawicznie.

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński to zupa składająca się z buraków, świeżej kapusty oraz ziemniaków. Często dodaje się też gotowaną wołowinę, wieprzowinę lub grzyby. Całość zalewa się sosem czosnkowym. Tak jak wszystkie potrawy ukraińskie, danie ma aromatyczny zapach i pikantny, intensywny smak. Dobrym pomysłem jest też barszcz ukraiński z fasolą, która sprawia, że potrawa jest pożywna. Buraki są bogatym źródłem żelaza, magnezu i potasu, dzięki czemu barszcz wzmacnia układ krwionośny i zapobiega powstawaniu anemii.

Barszcz wigilijny

Barszcz wigilijny

Kiedy barszcz czerwony pojawi się na naszych wilijnych stołach, jest to oznaka iż rozpoczynać możemy świętowania. Jego sekretem jest odpowiednia kompozycja warzyw, przypraw i oczywiście domowego zakwasu. Barszcz wigilijny musi charakteryzować się intensywnym kolorem, aromatem suszonych grzybów, czosnku i majeranku. Wigilijny barszcz czerwony stwarza nam wiele możliwości kulinarnych - z jego udziałem doskonale smakują zarówno uszka, pierożki, paszteciki czy krokiety. Tą aromatyczną zupę świąteczną najlepiej podawać na początku wieczerzy - dzięki niej nabierzemy większego apetytu na wigilijne smakołyki.

Uszka

Uszka

Uszka to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych, ale ze względu na walory smakowe warto je serwować częściej niż raz do roku. Ciasto na uszka robi się tak samo jak na pierogi, podobnie jak farsz, który nie musi być wcale postny. Uszka z kapustą i grzybami pasują do barszczu świątecznego, natomiast uszka z mięsem mogą być dodatkiem do rosołu lub do sałatek (jak włoskie tortellni). Mniej popularne, ale równie pyszne są uszka z farszem śledziowym, karpiowym, łososiowym oraz fasolowym.

Pierogi z grzybami

Pierogi z grzybami

Pierogi z grzybami doskonale sprawdzą się na kolację wigilijną bądź codzienny obiad. Farsz do dania można przygotować z podgrzybków, maślaków, rydzów, opieniek, koźlarów bądź pieczarek. Ususzone bądź zamrożone grzyby należy ugotować, a następnie zmielić, doprawić i podsmażyć. Gotowy farsz przekłada się na surowe ciasto zrobione z mąki, wody, oleju i soli. Pierogi z grzybami suszonymi są aromatyczne. Świetnie komponują się z barszczem czerwonym bądź zasmażką z bułki tartej.

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami są pożywne i smaczne. Można przygotować je na rodzinny obiad oraz kolację wigilijną. Danie świetnie komponuje się ze skwarkami, rozpuszczonym masłem, olejem lnianym, sosem pieczarkowym, zasmażką z bułki tartej oraz smażoną cebulką. Pierogi wigilijne przygotowuje się ze świeżej albo kiszonej kapusty, a także ususzonych grzybów. Warto wybrać podgrzybki, maślaki bądź rydze. Wszystkie składniki dusi się przez kilka godzin w garnku. Farsz na pierogi z kapustą i grzybami przekłada się na surowe ciasto.

Pierogi z kapustą

Pierogi z kapustą

Pierogi z kapustą doskonale komponują się z sosem pieczarkowym, dowolną surówką oraz barszczem czerwonym. Danie można również polać roztopionym masłem, oliwą bądź zasmażką z bułki tartej, a także oprószyć posiekanymi ziołami i przyprawami. Pierogi z kapustą i grzybami stanowią tradycyjne danie wigilijne. Najlepiej smakują na ciepło, odgrzane we wrzątku bądź podsmażone na patelni. Ugotowana kapusta z grzybami to smaczny farsz do pierogów. Gotuje się ją przez kilka godzin.

Polecane przepisy do kategorii Barszcz

Znaleźliśmy 938 przepisów w kategorii Barszcz

Moc buraczka.

Moc buraczka.

msewka msewka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Barszcz z warzywami

Barszcz z warzywami

8trend8 8trend8

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa buraczkowa

Zupa buraczkowa

lalunia lalunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Żur w chlebie

Żur w chlebie

Danusia19671 Danusia19671

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zalewajka

Zalewajka

Danusia19671 Danusia19671

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Barszcz ukrainski

Barszcz ukrainski

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: