Ciasto francuskie jest bardzo delikatne i kruche. Po przekrojeniu upieczonego ciasta francuskiego widać, że składa się z wielu warstw.

Ciasto francuskie gotowe czy przygotowane samodzielnie?

Domowe ciasto francuskie robi się z mąki pszennej, wody i dużej ilości masła. Mimo krótkiej listy składników, ciasto uchodzi za bardzo wymagające i trudne w przygotowaniu. Trzeba je wielokrotnie wałkować i schładzać w lodówce. Czas przygotowania i oczekiwania może sięgnąć nawet 12 godzin. Z tego powodu dużą popularnością cieszy się gotowe ciasto francuskie, które kupuje się w sklepie. Podobnie jak z domowego ciasta francuskiego, można z niego przygotować błyskawiczne przekąski, ciastka i dania obiadowe.

Ciasto francuskie na słono

Ciasto francuskie jest podstawą wielu pysznych dań na słono. Używa się go do przygotowania słynnej polędwicy Wellington, a także do zawinięcia innych mięs: kurczaka, indyka, łososia i pozostałych ryb. Dobrze sprawdzi się też w połączeniu z serem camembert. Ciasto francuskie może być podstawą pizzy i małych pizzerinek. Przygotowuje się także tarty na spodzie zrobionym z ciasta francuskiego.

Ciasto francuskie na słodko

W wersji na słodko ciasto francuskie łączy się często z jabłkami. Ciasteczka, ślimaki lub trójkąty można przygotować także z nadzieniem gruszkowym, śliwkowym, serowym i czekoladowym. Ciasto francuskie to także pyszna baza to babeczek z kremami i owocami lub ciast np. napoleonki.

Przekąski z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie jest idealne do przygotowywania małych przekąsek na przyjęcia i spotkania ze znajomymi. Najpopularniejsze są parówki w cieście francuskim, ale warto spróbować także różnego rodzaju poduszeczek lub ślimaków z farszem. Ciasto francuskie do przekąsek nadziewa się między innymi szpinakiem, szynką, porem, serem żółtym i brokułami.
Rogaliki z ciasta francuskiego

Rogaliki z ciasta francuskiego

Czy istnieje bardziej klasyczny wypiek z ciasta francuskiego niż rogaliki? Można je przygotować z marmoladą, jabłkami, czekoladą lub serem. Pomysłów na te ciastka z ciasta francuskiego jest mnóstwo. Wśród nich można znaleźć oczywiście tradycyjne croissanty, rogaliki półfrancuskie lub rożki z powidłami. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Wystarczy wziąć gotowe ciasto francuskie, rozwałkować je i pokroić w trójkąty. Na każdym trójkącie umieszczamy ulubione nadzienie (powidła, czekoladę, masło lub szynkę, ser czy mięso mielone) i całość zwijamy w rogalika. Zapiekamy je w 220 st. C przez 15 minut. To bez wątpienia najlepszy pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego!

Napoleonka

Napoleonka

Tradycyjna napoleonka papieska to jedno z najpopularniejszych ciast z budyniem. Składa się z dwóch płatów ciasta francuskiego przełożonych specjalnym kremem. Masę do napoleonki przygotowuje się z budyniu, słodkiej śmietany lub masy na bezę. Kremówki zazwyczaj robi się z dobrej jakości ciasta francuskiego, lecz coraz popularniejsze stają się napoleonki na krakersach lub herbatnikach. Przygotowuje się je znacznie szybciej – wystarczy ciastka wyłożyć na blachę, posmarować kremem i przykryć drugą warstwą herbatników lub krakersów. Całość schładzamy w lodówce i kroimy jak zwykłą napoleonkę.

Tarty z ciasta francuskiego

Tarty z ciasta francuskiego

Tarta to wypiek z ciasta kruchego z dodatkiem słodkiego lub wytrawnego nadzienia. Jednak robienie jej od podstaw jest dość czasochłonne. Stąd duża popularność tarty z ciasta francuskiego. Wystarczy gotowe ciasto francuskie rozwałkować i przełożyć do blachy do tart a następnie dodać ulubione nadzienie. Najpopularniejsze są tarty na słodko z serem i owocami: jabłkami lub truskawkami. Można się także pokusić o wersję wytrawną – z mięsem mielonym lub warzywami. Każdą tartę zapieka się w 200-220 st. C przez około 30 minut. Można je podawać na gorąco lub na zimno – w obu wersjach smakują znakomicie!

Kurczak w cieście francuskim

Kurczak w cieście francuskim

Filet z kurczaka w cieście francuskim można przygotować z nadzieniem. Farsz robi się z pieczarek, cebuli, papryki i żółtego sera lub szpinaku z serem fetą i czosnkiem. Nafaszerowane i lekko podsmażone piersi z kurczaka obtacza się w gotowym cieście francuskim posmarowanym żółtkiem jajka. Całość piecze się w piekarniku, aż ciasto zarumieni się na złoty kolor. Mięso można podawać z ryżem, kaszą, frytkami lub sałatką ze świeżych warzyw, np. z sałaty, pomidorów, ogórków, cebuli i papryki.

Ciasta francuskie z owocami

Ciasta francuskie z owocami

Ciasto francuskie z owocami przybiera najczęściej formę małych ciastek, rogalików i sakiewek. Do środka wkłada się sezonowe owoce, mogą być również mrożone. Najbardziej popularne jest ciasto francuskie z jabłkami, truskawkami, gruszkami i śliwkami. Przygotowuje się także ciastka francuskie z dżemem owocowym, wypieki z ciasta francuskiego przełożone budyniem oraz tartaletki z ciasta francuskiego z galaretką i owocami.

Ciasto półfrancuskie

Ciasto półfrancuskie

Ciasto półfrancuskie jest szybsze w przygotowaniu od francuskiego. Wynika to z faktu, iż ciasta półfrancuskiego nie trzeba wielokrotnie składać i rozwałkowywać. Efekt warstw uzyskiwany jest przy pomocy dodatkowych spulchniaczy: drożdży, twarogu lub śmietany. W zależności od tego, na jaki się zdecydujemy, mamy do wyboru ciasta półfrancuskie serowe, drożdżowe i śmietanowe. Każdy rodzaj idealnie sprawdzi się do zrobienia rurek z kremem, napoleonek lub rogali świętomarcińskich.

Ciasto francuskie z serem

Ciasto francuskie z serem

Ciasto francuskie z serem to najprostszy pomysł na deser lub przekąskę. Wystarczy wykorzystać gotowe ciasto francuskie i dowolny ser, jaki posiadamy w lodówce. Do tego celu idealnie nadają się zarówno sery białe, takie jak twarogi, mascarpone czy cream cheese, jak też żółte czy pleśniowe. To świetny patent dla tych, którzy szukają pomysłu na szybki deser lub wypieki z ciasta francuskiego.

Ciasto francuskie z brzoskwiniami

Ciasto francuskie z brzoskwiniami

Ciasto francuskie z brzoskwiniami to doskonała przekąska do kawy albo herbaty. Wypiek można przygotować już w 20 minut. Surowe ciasto francuskie należy rozwałkować i pociąć w kwadraty. Następnie na każdy z nich wykłada się połowę brzoskwini bez pestki – surowej obranej albo z puszki. Owoc pokrywa się pozostałymi rogami ciasta, które dobrze jest skleić palcami. Tak przygotowane koperty piecze się przez 15 minut. Ciasto francuskie z brzoskwiniami można posypać cukrem pudrem.

Rogaliki półfrancuskie

Rogaliki półfrancuskie

Rogaliki półfrancuskie stanową delikatny w smaku, słodki i pożywny deser. Można przygotować je na rodzinny obiad oraz zabrać do szkoły bądź pracy. Rogaliki półfrancuskie doskonale smakują zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej. Do surowego ciasta zazwyczaj dodaje się: czekoladę, dżem, marmoladę, owoce, sery, wędliny, ryby, warzywa, zioła, przyprawy, pasty, jajka, pieczarki i grzyby. Gotowe wypieki dobrze jest udekorować cukrem pudrem, czekoladą, lukrem, sezamem, makiem bądź wiórkami kokosowymi.

Znaleźliśmy 572 przepisów w kategorii Ciasto francuskie

Wiśniowa napoleonka

Wiśniowa napoleonka

Ewa27 Ewa27
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: