Dziczyzna, czyli
mięso z ubitej zwierzyny, jest smaczna, aromatyczna, zdrowa i niskokaloryczna. Zawiera dużą ilość białka – ponad 20 gramów na 100 gramów produktu. Dziczyzna świetnie pasuje
na uroczyste okazje, na przykład bankiety, bale, wesela, biesiady lub przyjęcia. Surowe mięso należy zbadać u weterynarza, by wykluczyć obecność niebezpiecznych bakterii, wirusów, grzybów i toksyn. W ten sposób można zapobiec chorobom odzwierzęcym. Do dziczyzny zalicza się mięso z: d
zika, sarny, jelenia, zająca, bażanta, kaczki, przepiórki, perliczki i innych stworzeń leśnych.
Marynowanie dziczyzny
Mięso zwierząt łownych jest dość twarde i zwięzłe, dlatego potrzebuje odpowiedniego przygotowania przed duszeniem, pieczeniem, czy gotowaniem. Przed obróbką kulinarną, mięso musi się odpowiednio
marynować. Najlepszymi produktami do marynat będą:
wytrawne wino, ocet, olej, zioła, przyprawy korzenne i warzywa. Doskonałym sposobem na odmienny smak rosołu, jest przyrządzenie go z
bażanta, będzie słodszy i bardziej aromatyczny.
Przepisy na dania z dziczyzną
Dziczyznę można
przygotowywać na wiele sposobów. Mięso świetnie nadaje się gulasz, bitki,
pasztety, kotlety, kiełbasę, a także mielenie, smażenie,
pieczenie, grillowanie i gotowanie (w tym na parze). Dziczyzna w marynacie z wina doskonale komponuje się z puree ziemniaczanym, surówką z czerwonej kapusty lub kaszą gryczaną i zasmażanymi buraczkami. Mięso warto polać sosem żurawinowym lub
sosem myśliwskim.
Zdjęcie: Fotolia