Czym są burgery

Burgery są tradycyjnym daniem kuchni amerykańskiej. Mają formę kanapki, którą zazwyczaj przygotowuje się z bułki, mięsa, warzyw i sosów. Głównym składnikiem burgerów jest zmielona, dobrze doprawiona i usmażona wołowina. Mięso formuje się w kształt grubego kotleta wielkości bułki. Kanapki przygotowuje się również z innych składników, na przykład kurczaka, wieprzowiny, indyka bądź kotletów warzywnych.

Jak przygotować burgery domowe

Burgery domowe można przygotować w wersji mięsnej lub wegetariańskiej. Pszenną lub żytnią bułkę podpieka się w piekarniku lub na grillu. Następnie wypełnia się ją liśćmi sałaty, plastrem żółtego sera, dowolnym kotletem, pomidorem i ogórkiem konserwowym. Całość warto polać ketchupem, majonezem, musztardą lub innymi sosami.

Przepis na burgery dietetyczne również jest prosty. Wystarczy przygotować grahamkę, gotowaną pierś kurczaka w ziołach, uprażone ziarna sezamu, ulubione warzywa oraz sos jogurtowo-ziołowy. Zamiast mięsa można przyrządzić kotleta z buraków, ciecierzycy, fasoli albo soczewicy. Ze składników komponuje się kanapkę. Taki posiłek jest lekki, sycący i nie zawiera nadmiaru soli, tłuszczu oraz cukru.
Burgery z buraka

Burgery z buraka

Burgery z buraka zazwyczaj przyrządza się z dodatkiem kaszy jaglanej, gryczanej lub bulgur. Warto wypróbować także przepis na kotlety z buraków i fasoli, do których dodaje się czosnek, cebulę, natkę pietruszki, nasiona słonecznika, płatki owsiane i przyprawy. Burgery z buraków i kaszy gryczanej warto wzbogacić o płatki drożdżowe lub mielony len. Na obiad można podać kotlety z jaglanką, ziarnami sezamu i słonecznika. Potrawa będzie zdecydowanie bardziej sycąca po dodaniu soczewicy.

Burgery z soczewicy

Burgery z soczewicy

Burgery z soczewicy to doskonałe danie wegetariańskie. Roślina strączkowa świetnie zastępuje mięso i jest bogata w białko, kwas foliowy oraz potas. Burgery z czerwonej soczewicy można przygotować z ziaren w puszcze. Należy przepłukać je wodą, a następnie wymieszać z utartą marchwią, drobno posiekaną cebulą oraz ulubionymi ziołami i przyprawami. Z mieszanki formuje się kotlety i smaży na patelni.

Burgery wegetariańskie

Burgery wegetariańskie

Burgery wegetariańskie najczęściej przygotowuje się na bazie kaszy jaglanej i warzyw strączkowych. Warto sięgnąć po wegańskie kotlety z ciecierzycy lub z czerwonej fasoli. Równie pyszne są burgery z soczewicy z dodatkiem siemienia lnianego lub te przygotowane z kaszy jaglanej z marchewką i groszkiem. Najlepsza przyprawa do nich to curry. Godne polecenia są kotlety z buraków i kaszy jaglanej, do których przyrządzenia potrzebne są m.in. czerwona cebula, czosnek, sos sojowy i przyprawy.

Burgery z ciecierzycy

Burgery z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy z puszki bądź namoczonej i ugotowanej cieciorki są idealne do burgerów. Odsączone ziarna należy wymieszać z cebulą, natką pietruszki, mąką, oliwą, kolendrą, kuminem, solą i pieprzem. Do masy na kotlety można też dodać suszone pomidory i usmażyć je. Burger z cieciorki najlepiej smakuje z pełnoziarnistą bułką i warzywami: kukurydzą, papryką, sałatą. Danie serwuje się z sosami: czosnkowym, majonezowym lub pomidorowym.

Burgery z kurczaka

Burgery z kurczaka

Na obiad warto podać sycący burger z kurczakiem i mozzarellą. Kotlet przyprawia się słodką i ostrą mieloną papryką, rozmarynem oraz solą. Równie pyszny jest hamburger drobiowy z guacamole i pomidorem. Dietetyczna wersja dania to pieczony kotlet z piersi kurczaka z marchewką, czosnkiem oraz słodką papryką, oregano i tymiankiem. Burger z kurczakiem najlepiej smakuje podany z sosami (np. na bazie jogurtu): czosnkowym, majonezowym, pomidorowym oraz musztardą.

Burgery z soczewicy

Burgery z soczewicy

Burgery z soczewicy to doskonałe danie wegetariańskie. Roślina strączkowa świetnie zastępuje mięso i jest bogata w białko, kwas foliowy oraz potas. Burgery z czerwonej soczewicy można przygotować z ziaren w puszcze. Należy przepłukać je wodą, a następnie wymieszać z utartą marchwią, drobno posiekaną cebulą oraz ulubionymi ziołami i przyprawami. Z mieszanki formuje się kotlety i smaży na patelni.

Hamburgery

Hamburgery

Hamburger, czyli kotlet w bułce z różnego rodzaju dodatkami, to fast food, który można przygotować samodzielnie, czyniąc z niego wartościowy posiłek. Hamburger domowy daje nieograniczone możliwości w komponowaniu składników. Kotlet może być drobiowy, wołowy, wieprzowy, rybny, wegetariański, a nawet wegański. Dodatek plastra żółtego sera czyni z hamburgera cheeseburgera. Ciekawie sprawdzi się w tym wydaniu również mozzarella lub parmezan.

Burgery z indyka

Burgery z indyka

Hamburger z indyka to dietetyczna wersja tradycyjnych wołowych steków dodawanych do burgerów. Potrawa będzie jeszcze zdrowsza, kiedy przygotujemy ją w piekarniku, zamiast na patelni. Kotlety z indyka i kaszy jaglanej to smaczne danie obiadowe, które przyprawia się ziołami prowansalskimi, płatkami chili, solą i pieprzem. Burger drobiowy można przygotować także z dodatkiem cukinii i doprawić go suszonym oregano oraz kminem rzymskim.

Burgery

Burgery

Burgery można przygotować na wiele sposobów, na przykład w wersji mięsnej, wegetariańskiej lub wegańskiej. Do podpieczonej bułki wkłada się dowolne składniki, najczęściej wołowinę, ser żółty oraz warzywa, a całość polewa sosami. Burgery, czyli amerykańskie kanapki, doskonale sprawdzą się jako szybki obiad. Najlepiej smakują na ciepło z dodatkiem frytek lub cebulowych krążków w panierce.

Znaleźliśmy 613 przepisów w kategorii Burgery

Grillowany hamburger

Grillowany hamburger

iziona iziona
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Burger serowy Eli

Burger serowy Eli

eli_555 eli_555

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Burger po włosku

Burger po włosku

Ag.Zetka Ag.Zetka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: