Jarmuż na surowo jest bardzo zdrowym dodatkiem do sałatek. Jego ciemnozielone liście, zwilżone oliwą i posypane przyprawami, piecze się kilkanaście minut w piekarniku, aby uzyskać chrupiące czipsy z jarmużu. Do tarty z jarmużem, naleśników i pierogów z jarmużem najlepiej użyć jarmużu gotowanego, smażonego bądź duszonego na maśle lub oliwie. Jarmuż na ciepło dobrze komponuje się z papryczką chilli, serem feta lub typu blue oraz sosem czosnkowym. Jest doskonałym dodatkiem do kasz i makaronów.
Pesto z jarmużu

Pesto z jarmużu

Zielone pesto zazwyczaj kojarzy się z bazylią, jednak możemy ją zastąpić innymi zielonymi liśćmi. Jarmuż świetnie nadaje się do przygotowania tego dania. Wystarczy liście umyć, pozbawić  twardej łodygi,  a następnie dokładnie zmiksować z oliwą, czosnkiem, parmezanem, czy innym serem, orzeszkami np. pinii lub nerkowca i odrobiną soli. Tak przygotowane pesto z jarmużu podajemy z makaronem, pieczywem, pieczonym kurczakiem  lub warzywami.

Makaron z jarmużem

Makaron z jarmużem

Szybki obiad z makaronem to częsty wybór zapracowanych pań domu.  Zwyczajowym  dodatkiem  do niego jest sos z mięsem i warzywami. Dla odmiany warto podać do makaronu jarmuż, który urozmaici nasz jadłospis. Usuwamy z liści twardą łodygę, kroimy je w paski i wrzucamy na patelnie. Dodajemy czosnek,  suszone pomidory, pieczarki lub  inne ulubione dodatki. Tak przygotowany jarmuż podajemy z makaronem pszennym lub żytnim, by był zdrowszy może być  pełnoziarnisty  lub gryczanym.

Zupa z jarmużu

Zupa z jarmużu

Talerz zupy z jarmużu rozgrzeje nas w pochmurny, zimny dzień. Ponieważ rośnie nawet zimą,  gdy w naszej diecie brakuje świeżych warzyw, jest tak bardzo nieodzowny w kuchni  podczas tego sezonu.  Możemy z jarmużu przygotować zupę krem,  lub tradycyjną,  z pływającymi kawałkami warzyw. Przygotowujemy ją tak samo jak inne zupy, na warzywnym lub mięsnym wywarze. Dodajemy do niego soczewice, pomidory,  fasolę lub inne warzywa według uznania. Wystarczy już tylko odpowiednio przyprawić do smaku i gotowe. 

Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu to zdrowa przekąska, która nie wymaga wiele pracy. Do przygotowania potrzebne są: świeży jarmuż, oliwa z oliwek, słodka papryka, płatki drożdżowe i cynamon. Chipsy z jarmużu najlepiej smakują w sezonie letnim, kiedy roślina jest najdojrzalsza. Po upieczeniu w piekarniku, przekąska jest chrupiąca i słodka. Chipsy warzywne robione w domu, w przeciwieństwie do sklepowych, są bogate w liczne wartości odżywcze. Jarmuż zawiera znaczne ilości witaminy C i K oraz soli mineralnych, zwłaszcza wapnia i potasu.

Brokuł

Brokuł

Brokuły przyrządza się w postaci zup, gotuje lub piecze np. pod beszamelem lub z dodatkiem innych warzyw: cukinii, papryki oraz cebuli. Brokuły serwuje się z sosami, polane masłem lub z podsmażoną bułką tartą. Przykładem dania obiadowego jest kurczak z brokułami w sosie śmietanowym. Warzywo pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i nieco słodszych. Stanowi doskonałą bazę do sałatek z truskawkami lub z granatem.

Ciecierzyca

Ciecierzyca

Ciecierzyca jest rośliną strączkową, która największą popularność ma w krajach basenu Morza Śródziemnego oraz Bliskiego Wschodu. Roślina smakiem przypomina groch. Roztarta i wymieszana z oliwą tworzy pastę na chleb. Ciecierzyca z sezamem i pastą tahini to popularny hummus. Ze zmielonego warzywa robi się też falafel – wegański kotlet popularny w krajach arabskich. Ciecierzyca jest doskonałym źródłem białka i minerałów, np. potasu i wapnia. Warzywo zapobiega podwyższeniu cholesterolu oraz obniża ciśnienie krwi.

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa gotowana i podawana z bułką tartą jest szybkim w przygotowaniu dodatkiem do dań obiadowych. Warto polecić też zupę z fasolki szparagowej przyrządzaną na skrzydełkach z kurczaka i włoszczyźnie. Najlepiej dodać do niej ziemniaki i przyprawić m.in. lubczykiem. Równie smaczna jest sałatka z fasolki szparagowej, majonezem, szczypiorkiem i marynowanymi pieczarkami. Na zimę warzywo warto ugotować w zalewie z cukru, soli i wody - to tzw. fasolka w słoikach.

Dynia

Dynia

Dynia jest niskokaloryczna i łagodna w smaku, świetnie nadaje się zarówno jako danie główne, jak i składnik sosów do makaronów i kasz, puree oraz zup. Z dyni można przyrządzić potrawy wegańskie, słodkie wypieki, takie jak ciasta dyniowe i muffinki, placki, naleśniki. Bardzo cenione są przetwory z dyni, np. w zalewie octowej. Idealnie pasują do niej ser feta, świeżo mielony pieprz, rozmaryn i słodka papryka wędzona.

Cukinia

Cukinia

Cukinia to odmiana dyni zwyczajnej. Można ją jeść na surowo, smażyć oraz przyrządzać pyszne dania z cukinii. Świetną potrawą są placki z cukinii jako dodatek do dań głównych. Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami wygląda przepięknie, więc może być dobrym pomysłem na ugoszczenie znajomych, natomiast zupa z cukinii i czosnkiem jest bardzo sycąca i pożywna. Warzywo jest bogate w potas, żelazo i magnez oraz witaminy A, C, K, PP i B1, dzięki czemu potrawy z cukinii są ważnym elementem diety.

Koktajl z jarmużu

Koktajl z jarmużu

Koktajle mające właściwości odchudzające są obecnie niezwykle popularne. Jarmuż o wyjątkowych zdrowotnych właściwościach często wchodzi w skład takich koktajli. Zawiera dużo błonnika i białka dzięki czemu na długo zapewnia uczucie sytości. Do przygotowania wystarczą liście jarmużu, jogurt bądź woda oraz dodatkowo owoce lub warzywa. Świetnie sprawdzą się gruszki, jabłka, cytryna, awokado czy ogórek. Całość wystarczy zmiksować i gotowe.

Sałatka z jarmużem

Sałatka z jarmużem

Jarmuż to ciekawy składnik różnych sałatek. Można wykorzystać go na surowo.  Pozbawiamy wtedy jego liście twardej łodygi, rwiemy na małe kawałki, polewamy oliwą i ugniatamy kilka minut, by zrobił się bardziej miękki. Można też  lekko go podgotować, lub podsmażyć, również usuwając łodygę. Dodatki do jarmużu wybieramy według uznania, sałatka będzie świetna z dodatkiem jabłek, truskawek, pomidorów, czy migdałów. Lekko gorzkawy smak opisywanego warzywa świetnie skomponuje się ze słodkimi składnikami.

Znaleźliśmy 90 przepisów w kategorii Jarmuż

Jajka z jarmużem

Jajka z jarmużem

czarrna czarrna

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: