Papryka czerwona, papryka zielona i papryka żółta to one królują na naszych stołach. Pikantny smak papryki jest w stanie dodać wyrazistości każdej potrawie. Jej siła tkwi w ostrości, intensywności i chrupkości. To są jej znaki rozpoznawcze.
Chętnie wykorzystuje się ją w świeżej postaci. Szczególnie często spotykana w kanapkach, surówkach i sałatkach. Bez niej na pewno nie powstaną też, tak typowe węgierskie dania, czyli l
eczo i
gulasz, które rozpowszechniły się na całym świecie.
Papryka to doskonały dodatek do wszelkich sosów, zup i mięs. Można z niej zrobić także smaczną
pastę paprykową lub pyszny gęsty krem. Sprawia, że każda potrawa zachwyca dodatkowym intensywnym aromatem.
Dowartościowana w kuchni poprzez różnorodne farsze mięsne i warzywne.
Papryka faszerowana mięsem mielonym, nadziewana ryżem lub kaszą, a następnie zapiekana to prawdziwy kulinarny rarytas.
Nie pozwala o sobie zapomnieć wraz z końcem sezonu. Zachęca do przygotowania z niej znakomitych przetworów na zimę. W tej roli świetnie sprawdza się
papryka marynowana, papryka z przecierem pomidorowym lub papryka pasteryzowana!
Zdjęcie: Fotolia