Torty dla dzieci

Wypieki dla dzieci powinny być nie tylko zdrowe i smaczne, ale także muszą zachęcać do zjedzenia swoimi kolorowymi dekoracjami. Do ich przygotowania można użyć galaretek, owoców lub gotowych słodyczy. W plackach dla dzieci idealnie sprawdzą się różnokolorowe galaretki, kompozycje z owoców oraz czekolada. Z kolei do formowania wyszukanych kształtów doskonale nada się masa cukrowa.
Do przygotowania ciast dla dzieci warto wykorzystać gotowe i sprawdzone produkty, które sprawią, że wypiek stanie się atrakcyjniejszym kąskiem dla naszych pociech. Ulubione batoniki, krem czekoladowy, pianki marshmallows, wiórki kokosowe, żelki, drażetki oraz domowe przetwory – to składniki, które sprawią, że deser stanie się kulinarnym sukcesem.

Słodkie placuszki

Na śniadanie, kolację lub podwieczorek można zaserwować dzieciom placki z owocami: z bananami, wiśniami, jagodami, truskawkami lub zapiekanymi jabłkami. Dobrze sprawdzą się także placki z twarożkiem. Z tymi dodatkami można przyrządzić: tradycyjne naleśniki, pancakes, placuszki - jogurtowe, drożdżowe, jaglane i kukurydziane. Do wszystkich tych placków nie trzeba dodawać jajka, dzięki czemu będą one bezglutenowe.

Placki z warzywami

W diecie każdego dziecka powinny znaleźć się również warzywa. Swoim pociechom można przyrządzić placki: z dynią, cukinią, brokułami, kalafiorem i ze szpinakiem. Najlepiej sprawdzą się tradycyjne placki ziemniaczane. Można zastąpić je także placuszkami owsianymi lub z kaszy gryczanej.
Naleśniki dla dzieci

Naleśniki dla dzieci

Naleśniki są daniem uwielbianym przez dzieci. Dostarczają mnóstwa energii, a przygotowane z odpowiednim farszem są również źródłem wielu składników odżywczych. Przyrządzenie ciasta naleśnikowego nie jest czynnością skomplikowaną – wystarczy dokładnie wymieszać mąkę, jaja, mleko, odrobinę oleju i wody gazowanej. Pożywnym śniadaniem, które dostarczy dziecku węglowodanów i białka są naleśniki z serkiem twarogowym. Aby urozmaicić ich smak do ciasta naleśnikowego można dodać dwie łyżki kakao. W sezonie letnim świetnie sprawdzą się naleśniki z mascarpone i truskawkami. Ich przygotowanie jest bardziej czasochłonne (30-60 minut), ale smak niepowtarzalny.

Śniadanie dla dzieci

Śniadanie dla dzieci

Śniadanie dla dzieci podaje się do godziny po przebudzeniu. Warto wyrobić u dziecka nawyk jedzenia zdrowego i pełnowartościowego śniadania. Można mu zrobić płatki owsiane na mleku z owocami z cynamonem lub imbirem. Do pieczywa najlepsze będą pasty kanapkowe z wędzonych ryb czy jajek ugotowanych na twardo z dodatkiem szczypiorku bądź kaszy jaglanej.

Placki dla dzieci

Placki dla dzieci

Placki dla dzieci powinny być zdrowe i smaczne oraz oryginalnie udekorowane. Najlepsze będą słodkie placki z owocami: bananami, jabłkami malinami lub brzoskwiniami. Dobrze sprawdzą się także lekkie i pożywne placuszki jogurtowe. Można przyrządzić je w wersji bezglutenowej z mąką i proszkiem do pieczenia, które nie zawierają glutenu. Placki dla dzieci można przygotować również w wersji wytrawnej – z warzyw: z ziemniaków, cukinii, buraków czy z marchewki.

Makaron dla dzieci

Makaron dla dzieci

Makaron dla dzieci przygotuje się zarówno w wersji na słono, jak też na słodko. Jest on doskonałym pomysłem na pożywny i szybki obiad dla małych smakoszy. Wyśmienitą, słodką potrawą jest makaron z truskawkami. Znakomicie smakuje przyrządzony na bazie owoców świeżych, ale również z mrożonych. Danie można serwować z pyszną bitą śmietaną zrobioną ze słodkiej śmietanki kremówki 36% i cukru udekorowaną listkiem świeżej mięty. Sycącym posiłkiem będzie spaghetti w sosie pomidorowym z kurczakiem lub cielęcymi pulpecikami.

Kotleciki dla dzieci

Kotleciki dla dzieci

Najbardziej lubianymi przez dzieci kotletami są te przygotowane z delikatnego mięsa drobiowego, np. z piersi z kurczaka w chrupiącej panierce z bułki tartej. Zdrowszą propozycją będą kotleciki dla dzieci obtoczone w płatkach owsianych. Smaczną potrawą są kotlety warzywne przyrządzone z kalafiora, którego można ugotować w bulionie. Kalafior rozgniata się widelcem i dodaje się do niego jaja, bułkę tartą i przyprawy. Z masy formuje się kotlety, obtacza się je w bułce i smaży na rozgrzanym oleju.

Pierogi dla dzieci

Pierogi dla dzieci

Każde dziecko uwielbia produkty mączne, a na szczególną uwagę zasługują pierogi. Dobre ciasto na pierogi powinno cechować się miękkością i elastycznością. Aby je przygotować wystarczy mąka, olej, gorąca woda oraz sól. Najpopularniejsze wśród pierogów są pierogi ruskie, dla których farsz przyrządza się z ziemniaków, białego sera i cebuli. W sezonie letnim żadne dziecko nie oprze się pierogom z jagodami czy truskawkami, a te z kaszą na słodko przywołają w pamięci wspomnienia z obiadów u babci. Wykwintną i wytrawną postacią tej potrawy są pierogi ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym.

Pasta do chleba dla dzieci

Pasta do chleba dla dzieci

Doskonałym dodatkiem do pieczywa są pasty kanapkowe. Każde dziecko z pewnością zna smak pasty z jajek, którą można uzupełnić o drobno posiekany szczypiorek, rzodkiewkę czy kawałeczki szynki. Aby przyrządzić pastę jajeczną bez dodatku kalorycznego majonezu, można wykorzystać jogurt naturalny. Coraz bardziej popularnym owocem staje się awokado, które ma zastosowanie przy produkcji past do chleba. W swoim składzie zawiera zdrowe tłuszcze oraz szereg witamin o działaniu przeciwutleniającym.

Polecane przepisy do kategorii Placki dla dzieci

Znaleźliśmy 118 przepisów w kategorii Placki dla dzieci

Chrupiące gofry

Chrupiące gofry

zewa zewa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: