Ryż to rodzaj zboża, uprawiany w strefie wilgotnej i umiarkowanej w południowej Azji. Istnieje wiele odmian ryżu. Najwięcej cennych dla zdrowia substancji zawiera pełnoziarnisty ryż niełuskany. Jest on bogaty w witaminę B1 i B2 oraz żelazo. Basmati ma delikatny smak, ryż dziki bardziej przypomina owies, czerwony pięknie pachnie, a jaśminowy ma niepowtarzalny zapach i smak.

Tak wiele odmian ryżu sprawia, że receptur na pyszne dania w towarzystwie tego składnika jest bardzo dużo. Gołąbki, kurczak smażony z ryżem, risotto czy sushi to dania lubiane i bardzo powszechne.

Ryż to także idealny dodatek do zapiekanek. Jego obecność sprawia, że danie jest sycące i wartościowe. Zboże to wykorzystywane jest do zup, tych warzywnych, ale także mlecznych. Doskonale sprawdzi się także jako słodki smakołyk: ryż smażony z twarogiem lub ryż zapiekany z jabłkiem. Zboże to zasługuje na szacunek i poczesne miejsce w naszych kuchniach!

Przygotuj danie z ryżem, korzystając z przepisów naszych użytkowników.
Sałatka z ryżem

Sałatka z ryżem

Ugotowany ryż warto wykorzystać do zrobienia sałatek. Jest on dobrym zapychaczem, dzięki czemu tego typu kompozycje są bardzo sycące. Warto wypróbować sałatkę z ryżem i kurczakiem, tuńczykiem, ananasem, szynką lub jajkiem. Z dressingów do ryżu pasuje majonez, sos curry, ziołowy oraz jogurtowy. Ze względu na neutralny smak tego składnika, można dowolnie eksperymentować z dodatkami, sięgając np. po pieczarki lub paprykę.

Ryż z jabłkami

Ryż z jabłkami

Brak pomysłu na deser? Sięgnij po klasykę – ryż jabłkami i cynamonem. To danie można przyrządzić w dwóch wariantach: gotowanej lub pieczonej. W obu ważne jest, aby ryż był ugotowany na mleku a jabłka podprażone z dodatkiem cukru, wanilii i cynamonu. Jabłka z ryżem podaje się najczęściej na ciepło, choć równie dobrze smakują na zimno. Taki deser można nieco odchudzić, używając mleka kokosowego zamiast krowiego.

Ryż na mleku

Ryż na mleku

Ryż na mleku to doskonała baza do wielu deserów. Jest on prosty w przygotowaniu – wystarczy opłukane ziarenka ryżu ugotować w mleku. Następnie można go połączyć z jabłkami i cynamonem, rodzynkami lub innymi dodatkami. Można go także zapiec – wówczas otrzymamy pyszny deser, który stanowi doskonałą alternatywę dla ciast. Ryż na mleku najlepiej smakuje z dodatkiem wanilii, cukru i cynamonu.

Znaleźliśmy 2364 przepisów w kategorii Ryż

Ryżanka z kapustą

Ryżanka z kapustą

czarrna czarrna

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryż z pieczarkami

Ryż z pieczarkami

czarrna czarrna

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Budyń ryżowy

Budyń ryżowy

Bo Bo
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babeczki ryżowe

Babeczki ryżowe

czarrna czarrna

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: