Schab to rodzaj mięsa wieprzowego. Produkt pozyskuje się z części piersiowo-lędźwiowej tuszy. Schab możne być z kością lub bez i ma lekko różowy bądź czerwony kolor. Najczęściej na krańcach jest pokryty odrobiną tłuszczu. Mięso świetnie nadaje się do smażenia, pieczenia, grillowania, gotowania (także na parze), marynowania, zamrażania oraz wędzenia. Kotlety schabowe to tradycyjne danie kuchni polskiej. Wieprzowinę kroi się na plastry, rozbija, a następnie smaży w panierce z mąki, jajka i bułki tartej. Ze schabu wyrabia się również popularne wędliny, na przykład polędwicę sopocką albo łososiową.

Jak przygotować schab?

Schab z warzywami można przygotować na patelni, w garnku bądź piekarniku. Na początku mięso należy podsmażyć, przełożyć do naczynia i dusić, piec albo smażyć. Warzywa zazwyczaj wykłada się na talerz obok gotowego schabu. Dobrze sprawdzą się: cebula, papryka, marchewka, pietruszka, seler, por, fasolka szparagowa, cukinia, kukurydza, bakłażan oraz brokuły.

Jak i z czym podawać schab duszony w warzywach?

Schab duszony z warzywami świetnie smakuje z dodatkiem białego lub brązowego ryżu. Potrawę można podać również do puree ziemniaczanego, frytek, kopytek, kaszy jęczmiennej i gryczanej oraz pieczonych ziemniaków. Schab dobrze komponuje się z sosami. Najlepiej sprawdzą się: pieczeniowy, jogurtowy, pomidorowy albo musztardowy. Duszone mięso z warzywami można oprószyć solą morską, majerankiem, lubczykiem i ziołami prowansalskimi.

Schab w warzywach krok po kroku

Schab w warzywach
stanowi doskonałe danie obiadowe. Potrawa jest delikatna w smaku, sycąca i dobrze smakuje na ciepło lub na zimno. Mięso należy pokroić w plastry, rozbić i natrzeć oliwą, przyprawami oraz ziołami. Całość pozostawia się na noc w lodówce. Następnie schab obsmaża się na patelni i przekłada do rondla. W tym czasie sieka się: paprykę, pieczarki, cukinię, cebulę, czosnek i marchewkę. Warzywa podsmaża się, po czym wsypuje się do garnka z mięsem. Całość dusi się, aż schab będzie miękki. Potrawę warto doprawić solą, pieprzem, papryką mieloną i musztardą

Schab z warzywami Kategorie

Schab pieczony

Schab pieczony

Schab pieczony to bardzo soczyste i aromatyczne mięso, które można piec w całości, w plastrach lub w rękawie. Pieczony schab warto nadziewać różnymi składnikami: żurawiną, pieczarkami, serem, śliwkami, morelami, suszonymi pomidorami, szpinakiem albo innym mięsem (boczkiem, szynką lub mięsem mielonym). Zanim mięso zostanie wstawione do piekarnika, można przygotować marynatę z dodatkiem sosu sojowego, musztardy oraz papryki. Schab zapieka się z ziemniakami lub kolorowymi warzywami.

Schab duszony

Schab duszony

Idealny schab duszony przygotowuje się z niewielkich i rozbitych tłuczkiem kawałków schabu. Najlepiej smakuje duszony w sosie własnym lub w białym winie. Przed duszeniem kawałki schabu powinno się doprawić solą i pieprzem do smaku, obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron. Można do niego dodać pieczarki, cebulę, marchewkę, por i seler. Schab duszony przygotowuje się przez około godzinę. Najlepiej smakuje podawany z kaszą, ryżem lub z ugotowanymi ziemniakami.

Schab gotowany

Schab gotowany

Idealny schab gotowany przygotowuje się z niewielkich kawałków schabu. Można gotować go przy użyciu specjalnej foli lub rękawa. Soczystości i kruchości mięsu doda mleko. Schab gotowany przygotowuje się w kilkanaście minut. Dobrze smakuje z dodatkiem majonezu i musztardy. Można podawać go z kaszą, ryżem lub z ugotowanymi ziemniakami. Schab gotowany sprawdzi się także jako smaczna przekąska do pieczywa.

Schab w galarecie

Schab w galarecie

Idealny schab w galarecie jest kruchy, soczysty i delikatny w smaku. Przyrządza się go z niewielkich kawałków schabu oraz z żelatyny, marchewki, liści laurowych, czosnku granulowanego i oleju. Można go także nadziać owocami: śliwką, jabłkiem lub pomarańczą. Schab w galarecie przygotowuje się przez półtorej godziny. Dobrze smakuje z sosem tatarskim i chrzanowym. Najczęściej podaje się go na zimno z dodatkiem świeżego pieczywa.

Schab z żurawiną

Schab z żurawiną

Schab z żurawiną to idealne danie, które sprawdza się nie tylko na świątecznym stole, ale również jako sycący obiad. Mięso nadziewane można przed pieczeniem namoczyć w musztardowej marynacie, dzięki czemu będzie bardziej soczyste i chrupiące. Żurawina nadaje potrawie słodkawy smak. Pieczony schab można podać z ziemniakami i surówką lub chlebem. Zamiast pieczenia, mięso warto udusić, a żurawinę dodać przy dekorowaniu dania.

Roladki schabowe z pieczarkami

Roladki schabowe z pieczarkami

Roladki schabowe z pieczarkami przygotowuje się z pokrojonego mięsa schabowego, na które nakłada się farsz grzybowy. Zwinięte roladki obtoczone w jajku i bułce tartej można usmażyć, udusić lub zapiec. Oprócz pieczarek warto dodać również sera żółtego, kolorowej papryki oraz boczku, które wzbogacą smak potrawy. Roladki schabowe z pieczarkami podaje się z ugotowanymi ziemniakami, kaszą jęczmienną lub sosem pieczarkowym.

Roladki schabowe ze szpinakiem

Roladki schabowe ze szpinakiem

Roladki schabowe ze szpinakiem przygotowywane są z rozbitego mięsa schabowego, które zwija się w ruloniki i przypina wykałaczkami. Roladki można smażyć, zapiec lub udusić. Do farszu, którego podstawę stanowi mrożony lub świeży szpinak, warto dodać ser feta, mozzarellę, serek topiony, ser żółty bądź suszone pomidory. Roladki serwuje się z ugotowanymi ziemniakami lub frytkami. Można przygotować również sos śmietanowy.

Znaleźliśmy 86 przepisów w kategorii Schab z warzywami

Roladki z warzywami

Roladki z warzywami

zewa zewa
16

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: