Schab to rodzaj mięsa wieprzowego. Produkt pozyskuje się z części piersiowo-lędźwiowej tuszy. Schab możne być z kością lub bez i ma lekko różowy bądź czerwony kolor. Najczęściej na krańcach jest pokryty odrobiną tłuszczu. Mięso świetnie nadaje się do smażenia, pieczenia, grillowania, gotowania (także na parze), marynowania, zamrażania oraz wędzenia. Kotlety schabowe to tradycyjne danie kuchni polskiej. Wieprzowinę kroi się na plastry, rozbija, a następnie smaży w panierce z mąki, jajka i bułki tartej. Ze schabu wyrabia się również popularne wędliny, na przykład polędwicę sopocką albo łososiową.
Jak przygotować schab?
Schab z warzywami można przygotować na patelni, w garnku bądź piekarniku. Na początku mięso należy podsmażyć, przełożyć do naczynia i dusić, piec albo smażyć. Warzywa zazwyczaj wykłada się na talerz obok gotowego schabu. Dobrze sprawdzą się: cebula, papryka, marchewka, pietruszka, seler, por, fasolka szparagowa, cukinia, kukurydza, bakłażan oraz brokuły.
Jak i z czym podawać schab duszony w warzywach?
Schab duszony z warzywami świetnie smakuje z dodatkiem białego lub brązowego ryżu. Potrawę można podać również do puree ziemniaczanego, frytek, kopytek, kaszy jęczmiennej i gryczanej oraz pieczonych ziemniaków. Schab dobrze komponuje się z sosami. Najlepiej sprawdzą się: pieczeniowy, jogurtowy, pomidorowy albo musztardowy. Duszone mięso z warzywami można oprószyć solą morską, majerankiem, lubczykiem i ziołami prowansalskimi.
Schab w warzywach krok po kroku
Schab w warzywach stanowi doskonałe danie obiadowe. Potrawa jest delikatna w smaku, sycąca i dobrze smakuje na ciepło lub na zimno. Mięso należy pokroić w plastry, rozbić i natrzeć oliwą, przyprawami oraz ziołami. Całość pozostawia się na noc w lodówce. Następnie schab obsmaża się na patelni i przekłada do rondla. W tym czasie sieka się: paprykę, pieczarki, cukinię, cebulę, czosnek i marchewkę. Warzywa podsmaża się, po czym wsypuje się do garnka z mięsem. Całość dusi się, aż schab będzie miękki. Potrawę warto doprawić solą, pieprzem, papryką mieloną i musztardą.