Oto wybrane przepisy użytkowników gotujmy na świąteczny bigos. Starałam się wybierać bigosy bogate, odświętne, w sam raz na Boże Narodzenie, z dwóch rodzajów kapusty (kiszonej i białej). Zaletą świątecznego bigosu jest niewątpliwie jego trwałość. Gdy zrobimy duży gar świątecznego bigosu, może postać w lodówce, na balkonie lub w zimnej spiżarni do samego Sylwestra, czy Nowego Roku. Moja mama dawała mi go zawekowany w słoiku na narciarski wyjazd Sylwestrowy. Robił furorę.
Wadą niewątpliwą świątecznego bigosu jest jego pracochłonność. Bigos najlepiej smakuje po 3 dniach, kiedy wszystkie składniki się przegryzą. Pocieszające jest to, że nie jest to potrawa trudna i stosunkowo łatwo można w rodzinie zostać okrzykniętym mistrzem bigosu, gdy nie poskąpimy na składnikach i nie będziemy wybierać drogi na skróty .
Polecam następujące przepisy z gotujmy.pl
Świąteczny Bigos na wędzonym boczku wg kontakt1982
Super Bigos Świąteczny na kiszonej kapuście wg A.B
Bigos z suszonymi grzybami i kiełbasą - na trzech rodzajach kiełbasy z kapusty kiszonej wg Pigwy
Bigos z mieszanej kapusty wg kotekbehemotek - ten przepis jest doskonały, chociaż nie ma zdjęcia, ale ma precyzyjnie podane proporcje, i czego tam nie ma... Są rodzynki, mięso kaczki, powidła (zapewne śliwkowe - ja bym dodała śliwkowe), kiełbasa jałowcowa - to się nazywa królewski, świąteczny bigos!!!
Porządny Bigos po prostu z dodatkiem ciekawych przypraw wg Netki
Prawdziwy wielodniowy bigos ze śliwkami i białą kiełbasą na żeberkach wg pacpaw
Bigos myśliwski wg pacpaw - zacny, z dodatkiem wędzonych żeberek z dzika i kiełbasy myśliwskiej
Nieco podobny Bigos myśliwski z dodatkiem madery dodała kamila2478
Mocno pomidorowy Bigos wg kasperki2 na kościach i mięsie z kości, z dodatkiem imbiru - ciekawy
Bigos pośpieszny Babcigramolki Dla zapracowanych, którzy nie mogą poświęcić tak wiele czasu na bigos właściwy
Poświąteczny bigos - sposób na uszlachetnienie wigilijnej kapusty z grzybami - po prostu obłędny przepis (z dodatkiem mielonego piernika :)
Bigos mazowiecki - z kminkiem i jabłkami, klasyka wg Bahusa oraz bardzo ciekawy, tego samego autora Bigos podhalański - z baraniną, kaszą pęczak i bez pomidorów.
Zaciekawił mnie także przepis z tradycji alzackiej Choucroute dodany przez Karmellka22. Ten bigos podaje się zaraz po przyrządzeniu.
cherry
Tit