Podstawą każdej tarty - także tarty z truskawkami - jest odpowiednio kruchy, a jednocześnie zwarty spód. Kruche ciasto jest kluczowym elementem, warto przyłożyć uwagę do jego zrobienia, aby cieszyć się delikatnym, ale nie rozpadającym się ciastem. Wykorzystaj poniższe wskazówki do zrobienia idealnego kruchego ciasta i przepisu na pyszną tartę z truskawkami.
Zobacz wideo, które pokazuje krok po kroku jak zrobić kruche ciasto.
fot. Adobe Stock
Wykonanie:
Jak zrobić spód do tarty z truskawkami?
Skorzystaj z tych wskazówek, a twój spód do tarty z truskawkami będzie idealnie kruchy:- Wybór mąki ma znaczenie
- Pamiętaj o schłodzeniu składników
- Nie dodawaj zbyt dużo mąki
- Spód do tarty obciąż i nakłuj przed pieczeniem
Zobacz wideo, które pokazuje krok po kroku jak zrobić kruche ciasto.
fot. Adobe Stock
Najlepsza tarta z truskawkami i mascarpone - przepis
Składniki na spód do tarty z truskawkami:- 250 g mąki krupczatki
- 160 g masła (najlepiej 83% tłuszczu)
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru
- 0,5 kg truskawek
Wykonanie:
- Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier i zimne masło starte na tarce lub pokrojone w plasterki.
- Rozetrzyj masło z mąką lub posiekaj drobno za pomocą noża.
- Dodaj jajko i szczyptę soli.
- Zagnieć szybko ciasto, aby tłuszcz nie tracił swojej temperatury, a następnie rozwałkuj na kształt okrągłego placka o grubości ok. 5 mm, przełóż do formy i nakłuj w kilku miejscach widelcem.
- Przykryj ciasto papierem do pieczenia, wysyp fasolę lub groch i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Po 10 minutach pieczenia zdejmij papier i fasolę, piecz jeszcze przez 10 minut. Wyjmij formę i ostudź spód.
- Śmietanę ubij na sztywno, następnie małymi porcjami dodawaj serek mascarpone i cukier, aż powstanie jednolita masa. Gotowy krem mascarpone wyłóż na wystudzony spód tarty.
- Truskawki umyj, odszypułkuj i przekrój na połówki. Układaj je na kremie mascarpone zaczynając od krawędzi tarty z truskawkami.