Tarty ze szparagami

  • 2

Szybki i wykwintny sposób na znakomite szparagi - przeczytaj, a następnie wypróbuj nasze pomysły na tartę ze szparagami! Taki smakołyk to wymarzona potrawa na kolację lub przystawkę. Zapraszamy!

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Tarty ze szparagami
fot. Fotolia

Szparagi to wspaniały dodatek do tarty! Poza znakomitym smakiem zawierają dużą dawkę witaminy C, E, K, a także niezbędnych pierwiastków takich jak wapń, fosfor czy potas.

Warzywa te, dzięki temu, że są niskokaloryczne są ważnym elementem jadłospisu każdej osoby będącej na diecie, a dzięki dużej zawartości kwasu foliowego i żelaza będą idealnym produktem dla kobiet w ciąży! Wszystkie te walory wpływają na to, że szparagi coraz częściej pojawiają się na naszych stołach!

Tarta jest jednym z najsmaczniejszych smakołyków kuchni francuskiej. Proporcje składników ciasta kruchego są proste do zapamiętania, ponieważ do jego przyrządzenia używamy tyle samo masła co mąki. Do tego jeszcze jedno jajko, odrobinę soli i ewentualnie zioła.

Szparagi, które wykorzystamy do tarty mogą być zarówno białe, zielone czy fioletowe. Można je wcześniej obgotować lub użyć surowych. Nadzienie ze szparagów warto urozmaicić także o inne warzywa, mięso, śmietanowo-jajeczny sos lub dużą dawkę sera!

Jeśli brak Wam inspiracji na pyszną tartę ze szparagami, zapraszamy do skorzystania z polecanych przez nas przepisów. Są one nie tylko pyszne i zdrowe, ale także pięknie się prezentują!

Tarta z ciasta francuskiego ze szparagami
fot. Fotolia

POMYSŁY NA WYŚMIENITĄ TARTĘ

Nie macie jeszcze pomysłu na jutrzejszy obiad? Zaserwujcie swoim bliskim tartę z mozzarellą i szparagami! Pieczarki i sos śmietanowo-jajeczny tworzą z pozostałymi składnikami wyśmienitą kompozycję. Jesteśmy przekonani, że wszyscy domownicy pokochają smak tego dania!

Smacznym daniem na kruchym cieście będzie także tarta ze szparagami i kozim serem! Masa przygotowana z jajek, koziego sera, orzechów laskowych i śmietany to prawdziwy rarytas, którego smak docenią najbardziej wybredni smakosze. Kolejna prosta w przygotowaniu, a jednocześnie wykwintna propozycja, której smakiem zaskoczysz wszystkich!

Na Waszych wiosennych stołach nie może zabraknąć także tarty ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi! To właśnie one dodają koloru i odrobinę słodyczy tej potrawie. Kremowa masa przygotowana na bazie jajek oraz camemberta i goudy zachwyci wszystkich miłośników serów i... szparagów oczywiście! Pyszna!

Tarta ze szparagami
fot. Fotolia

Nasza kolejna propozycja smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Tarta szparagowo-pomidorowa poza wyjątkowym smakiem zachwyca również wyglądem - z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom tych warzyw. Odpowiednio przyprawiona masa jajeczno-jogurtowa z dodatkiem sera wprost rozpływa się w ustach.

Wieczny brak czasu wcale nie oznacza, że nie możesz sobie pozwolić na wyśmienity posiłek! Wystarczy, że do przygotowania tarty wykorzystasz ciasto francuskie. Przygotuj kremowy farsz, dodaj wędzoną szynkę, kozi ser, szparagi  i... ciesz się smakiem pysznej tarty na chrupiącym spodzie! Kilka składników, dzięki którym stworzysz wyjątkową potrawę.

Dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni, a "zwykła" tarta ze szparagami nie robi na nich żadnego wrażenia polecamy przepis na tartę z pokrzywami! Zatopiona wraz ze szparagami w aksamitnej masie śmietanowo-jajecznej z dodatkiem wyrazistego sera smakuje i prezentuje się naprawdę znakomicie.


Szparagi od A do Z! >>>