Flądra, ryba nazywana też stornią i płastugą, ma spłaszczony kształt i zwykle mierzy ok. 30 cm. Potrafi zmieniać ubarwienie, a przy tym posiada ostre łuski. Jest zbudowana asymetrycznie – jej oczy znajdują się po jednej stronie głowy. Żyje w mulistych dnach morskich i jest aktywna nocą. Najliczniej występuje w wodach oblewających Europę. Należy do ryb ościstych i chudych o delikatnym mięsie.

Flądra: wartości odżywcze

Flądra to źródło zdrowych jednonienasyconych kwasów kwasów tłuszczowych omega-3, które są zalecane zwłaszcza kobietom w ciąży, a także osobom z nadciśnieniem i podwyższonym cholesterolem. Jest niskokaloryczna (80–100 kcal na 100 g ryby) oraz bogata w witaminę A warunkującą prawidłowe funkcjonowanie wzroku i skóry. Zawiera też wiele białka – podstawowego budulca tkanek całego ciała oraz potasu – regulatora pracy neuronów komórkowych. Należy do ryb, które mają w mięsie najmniej rtęci.

Flądra to ryba, którą można wszechstronnie wykorzystywać w kuchni. Można ją smażyć, gotować, dusić czy piec na grillu, a nawet dodawać do zapiekanek. Najlepiej smakuje przyprawiona ziołami: koperkiem, rozmarynem, majerankiem. Wszystkie ryby lubią także cytrusy, warto, zatem marynować fladrę w soku z cytryny lub limonki, sok doda mięsu soczystości.

Z flądry można zrobić także zupę rybną, która uchodzi za tradycyjną potrawę kaszubską. Żeby drobne ości nie pływały w talerzu, warto podczas gotowania wrzucić do wywaru kilka listków świeżego szczawiu.

Zdjęcia: Fotolia

Znaleźliśmy 69 przepisów w kategorii Flądra

Zapiekanka rybna

Zapiekanka rybna

kasnaj kasnaj

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Smażona flądra

Smażona flądra

madzik323 madzik323

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

 Flądra po mojemu

Flądra po mojemu

reanja reanja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Smażona flądra

Smażona flądra

lalunia lalunia
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Grillowana ryba

Grillowana ryba

Madija Madija

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Smażona flądra 2

Smażona flądra 2

mycha mycha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: