Ryby powinno się jeść przynajmniej dwa razy w tygodniu. Są lekkostrawne i zdrowe, zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, pełnowartościowe białko, selen, fosfor i witaminę D. Flądra to ryba morska, żyjąca na dnie zbiorników. Charakteryzuje się spłaszczonym, asymetrycznym ciałem. Jest rybą o grubych ościach, co ułatwia jej konsumpcje.

Flądra to ryba, którą można wszechstronnie wykorzystywać w kuchni. Można ją smażyć, gotować, dusić czy piec na grillu, a nawet dodawać do zapiekanek. Najlepiej smakuje przyprawiona ziołami: koperkiem, rozmarynem, majerankiem. Wszystkie ryby lubią także cytrusy, warto, zatem marynować fladrę w soku z cytryny lub limonki, sok doda mięsu soczystości i wydobędzie to, co w rybie najlepsze!

Smażona marynowana flądra to prosty, soczysty i smaczny sposób na danie obiadowe, które powinno znaleźć się w naszym tygodniowym menu. W naszej kulturze, część społeczeństwa ze względów religijnych w piątki nie jada mięsa, mięso zastępowane jest rybami. Wspaniałym pomysłem na taki postny obiad może być flądra na puree ziemniaczanym. Flądra doskonale smakuje również z sosem śmietanowym, maślanym lub koperkowym, ta mieszanka składników pozwala nam na nowe doznania smakowe.

Korzystajcie z przepisów naszych użytkowników na doskonałą fladrę!


Zdjęcia: Fotolia

Znaleźliśmy 67 przepisów w kategorii Flądra

Zapiekanka rybna

Zapiekanka rybna

kasnaj kasnaj

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Smażona flądra

Smażona flądra

madzik323 madzik323

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

 Flądra po mojemu

Flądra po mojemu

reanja reanja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Smażona flądra

Smażona flądra

lalunia lalunia
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Grillowana ryba

Grillowana ryba

Madija Madija

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Smażona flądra 2

Smażona flądra 2

mycha mycha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: