Flądra

flądra

Przepisy na dania z flądr
y

Ryby powinno się jeść przynajmniej dwa razy w tygodniu. Są lekkostrawne i zdrowe, zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, pełnowartościowe białko, selen, fosfor i witaminę D. Flądra to ryba morska, żyjąca na dnie zbiorników. Charakteryzuje się spłaszczonym, asymetrycznym ciałem. Jest rybą o grubych ościach, co ułatwia jej konsumpcje.

Flądra to ryba, którą można wszechstronnie wykorzystywać w kuchni. Można ją smażyć, gotować, dusić czy piec na grillu, a nawet dodawać do zapiekanek. Najlepiej smakuje przyprawiona ziołami: koperkiem, rozmarynem, majerankiem. Wszystkie ryby lubią także cytrusy, warto, zatem marynować fladrę w soku z cytryny lub limonki, sok doda mięsu soczystości i wydobędzie to, co w rybie najlepsze!

Smażona marynowana flądra to prosty, soczysty i smaczny sposób na danie obiadowe, które powinno znaleźć się w naszym tygodniowym menu. W naszej kulturze, część społeczeństwa ze względów religijnych w piątki nie jada mięsa, mięso zastępowane jest rybami. Wspaniałym pomysłem na taki postny obiad może być flądra na puree ziemniaczanym. Flądra doskonale smakuje również z sosem śmietanowym, maślanym lub koperkowym, ta mieszanka składników pozwala nam na nowe doznania smakowe.

Korzystajcie z przepisów naszych użytkowników na doskonałą fladrę!


Zdjęcia: Fotolia
 

Przepisy (65): kategoria: Flądra    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane