Kuchnia węgierska, zwana również madziarską, należy do kuchni środkowoeuropejskich. Bazą dla większości potraw są mięsa, sezonowe warzywa oraz aromatyczne przyprawy (cebula i czosnek). Podstawowy składnik każdego dania - paprykę - można podawać w różnej postaci: suszonej, marynowanej, duszonej czy sproszkowanej. Tradycyjne posiłki gotowano w kociołkach przy cygańskiej muzyce.

Węgierską potrawą narodową jest gęsta zupa gulaszowa, tak zwany guljásleves, który przyrządza się z kawałkami wołowiny i podsmażoną na tłuszczu zmieloną słodką papryką. Istnieją różne odmiany gulaszu. Najpopularniejsze to: pörklöt (gulasz węgierski), töltött paprika (papryka faszerowana mięsem i ryżem) oraz tokań (aromatycznie przyprawione mięso pokrojone w cienkie plastry).

Kolejną potrawą, którą można dostać w każdym barze szybkiej obsługi jest langosz - placek uformowany z mąki pszennej, drożdży, ziemniaków, mleka, cukru, soli oraz oleju. Langosze serwuje się z czosnkiem lub masłem czosnkowym, a także śmietaną i cukrem oraz startym żółtym serem i szynką.

Na Węgrzech słynne są również dania z ryb słodkowodnych (sandacza, karpia, suma, szczupaka), a najbardziej znana jest halászlé (zupa rybna z cebulą i papryką).

Sławne w Polsce leczo podawane z kiełbasą to wariacja bezmięsnego, pikantnego węgierskiego lecsó. Poza tym popularne są paprykarze, rántott sajt (ser smażony) oraz gombapörkölt (gulasz grzybowy).

Kuchnia węgierska to również królestwo deserów. Znane są: tort Dobosa (ciasto biszkoptowe z kremem czekoladowym i karmelem), strucla (uformowany z kilku warstw rulonik ze słodkim nadzieniem), naleśniki a’la Gundel (nadziewane orzechami włoskimi i polane sosem czekoladowym) oraz gesztenye purée (puree z jadalnych kasztanów i bitą śmietaną).

 
Zdjęcie: Fotolia

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku to danie sycące, pyszne i pożywne. Potrawa składa się ze złożonego na pół chrupiącego placka ziemniaczanego wypełnionego aromatycznym gulaszem mięsnym. W daniu najistotniejszy jest gulasz, który najlepiej przygotować z mięsa wołowego oraz papryka, która jest podstawą kuchni węgierskiej. Placek węgierski powinien być pikantny i wyrazisty w smaku, więc warto doprawić go przyprawami – solą, pieprzem, majerankiem, chili, papryką słodką, kolendrą oraz tymiankiem.

Sos węgierski

Sos węgierski

Sos węgierski można przygotować na bazie karkówki wieprzowej z dodatkiem marchwi i papryki. Niezbędnymi przyprawami są: sól, czarny pieprz mielony i ziarnisty, ziele angielskie oraz liść laurowy, a pikanterii nada potrawie mielona papryka. Sos po węgiersku doskonale komponuje się z plackami ziemniaczanymi, można go również serwować z pieczywem. Sos do placków po węgiersku zagęszcza się zawiesiną z mąki lub koncentratem pomidorowym. Prawdziwym przysmakiem jest sos węgierski z pieczarkami, wołowiną i czerwoną oraz żółtą papryką.

Polecane przepisy do kategorii Kuchnia węgierska

Znaleźliśmy 300 przepisów w kategorii Kuchnia węgierska

Gulasz węgierski

Gulasz węgierski

aliss06 aliss06

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Leczo z bakłażanem

Leczo z bakłażanem

Gracer Gracer

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Leczo mięsno-warzywne

Leczo mięsno-warzywne

izek izek
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Langosze wg Megg

Langosze wg Megg

Megg Megg

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Węgierska wariacja

Węgierska wariacja

reanja reanja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Leczo

Leczo

Gracer Gracer

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: