Kuchnia węgierska, zwana również madziarską, należy do kuchni środkowoeuropejskich. Bazą dla większości potraw są mięsa, sezonowe warzywa oraz aromatyczne przyprawy (cebula i czosnek). Podstawowy składnik każdego dania - paprykę - można podawać w różnej postaci: suszonej, marynowanej, duszonej czy sproszkowanej. Tradycyjne posiłki gotowano w kociołkach przy cygańskiej muzyce.

Węgierską potrawą narodową jest gęsta zupa gulaszowa, tak zwany guljásleves, który przyrządza się z kawałkami wołowiny i podsmażoną na tłuszczu zmieloną słodką papryką. Istnieją różne odmiany gulaszu. Najpopularniejsze to: pörklöt (gulasz węgierski), töltött paprika (papryka faszerowana mięsem i ryżem) oraz tokań (aromatycznie przyprawione mięso pokrojone w cienkie plastry).

Kolejną potrawą, którą można dostać w każdym barze szybkiej obsługi jest langosz - placek uformowany z mąki pszennej, drożdży, ziemniaków, mleka, cukru, soli oraz oleju. Langosze serwuje się z czosnkiem lub masłem czosnkowym, a także śmietaną i cukrem oraz startym żółtym serem i szynką.

Na Węgrzech słynne są również dania z ryb słodkowodnych (sandacza, karpia, suma, szczupaka), a najbardziej znana jest halászlé (zupa rybna z cebulą i papryką).

Sławne w Polsce leczo podawane z kiełbasą to wariacja bezmięsnego, pikantnego węgierskiego lecsó. Poza tym popularne są paprykarze, rántott sajt (ser smażony) oraz gombapörkölt (gulasz grzybowy).

Kuchnia węgierska to również królestwo deserów. Znane są: tort Dobosa (ciasto biszkoptowe z kremem czekoladowym i karmelem), strucla (uformowany z kilku warstw rulonik ze słodkim nadzieniem), naleśniki a’la Gundel (nadziewane orzechami włoskimi i polane sosem czekoladowym) oraz gesztenye purée (puree z jadalnych kasztanów i bitą śmietaną).

 
Zdjęcie: Fotolia

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku to rodzaj placka ziemniaczanego pochodzący z Europy Środkowej. Robi się go z ziemniaków, mąki, cebuli, mięsa wieprzowego, czosnku i przypraw. Jak wiele dań kuchni węgierskiej, placek ziemniaczany polewa się pikantnym gulaszem. Popularnym pomysłem jest też podanie potrawy ze śmietaną i białą kapustą z sosem czosnkowym. Placki ziemniaczane po węgiersku są bardzo sycące i pożywne. To pracochłonna potrawa, ale efekt jest wart pracy.

Sos węgierski

Sos węgierski

Sos węgierski można przygotować na bazie karkówki wieprzowej z dodatkiem marchwi i papryki. Niezbędnymi przyprawami są: sól, czarny pieprz mielony i ziarnisty, ziele angielskie oraz liść laurowy, a pikanterii nada potrawie mielona papryka. Sos po węgiersku doskonale komponuje się z plackami ziemniaczanymi, można go również serwować z pieczywem. Sos do placków po węgiersku zagęszcza się zawiesiną z mąki lub koncentratem pomidorowym. Prawdziwym przysmakiem jest sos węgierski z pieczarkami, wołowiną i czerwoną oraz żółtą papryką.

Bogracz węgierski

Bogracz węgierski

Bogracz węgierski to typowa potrawa kuchni węgierskiej. Bogracz to nazwa kotła, w którym przyrządza się to danie. Inne popularna nazwa to gulasz wołowy po węgiersku. Potrawa składa się z mięsa wieprzowego lub wołowego, boczku, cebuli, czosnku, ziemniaków i dużej ilości ostrej papryki. Gulasz ma gęstą konsystencję i – tak jak wszystkie potrawy kuchni węgierskiej – jest mocno pikantny.

Leczo węgierskie

Leczo węgierskie

Tradycyjne węgierskie leczo to jednogarnkowa potrawa składająca się z warzyw i pomidorowego sosu. Składniki na leczo to: pomidory, papryka oraz cebula. Warzywa przesmaża się na patelni, a potem dusi w garnku w sosie, który wytworzył się z pomidorów. Leczo węgierskie z cukinią lub kabaczkiem to urozmaicenie tradycyjnej węgierskiej potrawy. Do dania można też dodać kiełbasę, boczek lub ostrą paprykę chili. Leczo doprawia się solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Zupa gulasz węgierski

Zupa gulasz węgierski

Zupa gulasz po węgiersku jest bardzo syta i gęsta. Wołowinę przesmaża się na patelni i doprawia czosnkiem, kminkiem oraz solą. Gdy mięso będzie już miękkie, dodaje się, pokrojoną na mniejsze kawałki, paprykę, pomidory, cebulę, ziemniaki i seler naciowy. Całość zalewa się bulionem warzywnym lub mięsnym i gotuje, żeby mięso przeszło warzywnym wywarem. Zupa gulaszowa najlepiej smakuje z kromką chleba lub lanymi kluskami. Danie przyprawia się ostrą papryką, ziołowym pieprzem oraz dużą ilością czosnku.

Gulasz węgierski

Gulasz węgierski

Gulasz węgierski jest sycący, aromatyczny i wyrazisty w smaku. Doskonale komponuje się z dowolną surówką oraz ziemniakami, ryżem, kluskami śląskimi albo kaszą. Gulasz po węgiersku przygotowuje się z wołowiny i warzyw. Mięso należy oczyścić, pokroić w kostkę, posolić, doprawić i podsmażyć. Następnie przekłada się je do rondla i dusi z dodatkiem bulionu oraz warzyw. Świetnie sprawdzą się: cebula, czosnek, marchewka, por, papryka, pomidory oraz pieczarki. Gulasz węgierski należy gotować przez godzinę.

Śledzie po węgiersku

Śledzie po węgiersku

Śledzie po węgiersku doskonale sprawdzą się na obiad, kolację bądź jako przekąska. Danie ma lekko słodki, intensywny smak, a ponadto jest sycące oraz lekkostrawne. Śledzie z cebulą można podawać same, z pieczywem, piklami, sałatkami albo surówkami. Filety z ryby należy namoczyć w mleku na pół godziny po czym pokroić w kostkę. Na patelni podsmaża się cebulę, paprykę i pieczarki. Po kilku minutach warzywa zalewa się przecierem pomidorowym, soli, doprawia i dusi. Śledzie zalewa się powstałym sosem.

Polecane przepisy do kategorii Kuchnia węgierska

Znaleźliśmy 300 przepisów w kategorii Kuchnia węgierska

Gulasz węgierski

Gulasz węgierski

aliss06 aliss06

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Leczo z bakłażanem

Leczo z bakłażanem

Gracer Gracer

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Leczo mięsno-warzywne

Leczo mięsno-warzywne

izek izek
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Langosze wg Megg

Langosze wg Megg

Megg Megg

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Węgierska wariacja

Węgierska wariacja

reanja reanja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Leczo

Leczo

Gracer Gracer

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: