Makowiec to ciasto, które głównie kojarzy nam się ze świętami Bożego Narodzenia. Zawijana rolada pełne maku, rodzynek i innych bakalii smakuje wspaniele - nie może zabraknąć jej na świątecznym stole.

Makowce można przyrządzać z dostępnej w sklepach gotowej masy w puszkach. Bardziej czasochłonnym, ale z pewnością wartym włożonego wysiłku wariantem, jest samodzielne przygotowanie masy makowej. W tym celu trzeba sparzyć i kilkakrotnie zmielić mak (im więcej razy, tym lepiej). Usmażyć w rondelku bakalie z masłem, miodem i odrobiną mleka. Po kilku minutach dodaje się również mak i wszystko podgrzewa do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Końcowym etapem tworzenia wyśmienitej domowej masy makowej jest połączenie jej z drożdżowym rozczynem, żółtkami i ubitą na sztywno pianą z białek. W zależności od preferencji do masy makowej można wlać kieliszek rumu lub koniaku.


Podstawowym składnikiem makowca jest mak, który zgodnie ze staropolskim wierzeniami ludowymi zapewniał dostatek. W swojej kuchni możemy przygotować tradycyjny zawijany makowiec lub nowoczesny makowiec warstwowy, z kruszonką, seromakowiec i strucle z makiem.

Do najpopularniejszych ciast makowych możemy zaliczyć makowce z jabłkami, makowce z bakaliami, makowce drożdżowe i makowce na biszkopcie. Oryginalnym pomysłem jest upieczenie makowca japońskiego, czyli makowca bez ciasta. Warto także skusić się na tort makowy oraz babkę.

W tym dziale znajdziecie inspirujące oraz pyszne przepisy na makowce i inne ciasta z makiem. Mamy nadzieję, że zachwycą Was oraz Waszych gości.

zdjęcie: Fotolia
Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Roladę makową najczęściej oblewa się lukrem i posypuje kandyzowanymi owocami. Do dekoracji można też wykorzystać rozpuszczoną czekoladę (białą lub czarną) lub jedynie oprószyć wypiek cukrem pudrem. Strucla makowa w wersji tradycyjnej przygotowywana jest z ciasta drożdżowego. Powinno ono być miękkie, lekko kleiste i dobrze wyrobione. Dzięki temu zawijany makownik będzie przepyszny.

Seromakowiec

Seromakowiec

Można go przygotować w wersji kruchej, biszkoptowej albo w formie dwukolorowego przekładańca ze spodem lub bez. Najważniejsze jest odpowiednie wyważenie smaku masy serowej i makowej. Najlepszy sernik to taki, w którym ser jest aksamitny i puszysty. Dlatego warto zmielić go kilkukrotnie lub zaopatrzyć się w gotowy ser do sernika z wiaderka. Makosernik wyśmienicie smakuje z dużą ilością bakalii i aromatem pomarańczowym, który orzeźwia orzechowe nuty. Dla osób będących na diecie bezglutenowej sernik z makiem bez spodu jest doskonałym pomysłem na słodką przekąskę.

Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami

Ciasto biszkoptowe z jabłkami rewelacyjnie pasuje do makowej, bakaliowej masy. Sekretem udanego i bardzo puszystego biszkoptu jest ubita na sztywno piana z białek i delikatne łączenie jej z pozostałymi składnikami. Przesianie mąki to również kluczowy element pieczenia biszkoptów.

Makowiec z jabłkami można przygotować w wersji na szybko i bez pieczenia. Wystarczy przełożyć herbatnikami gotową masę makową oraz smażone jabłka.

Makowiec japoński

Makowiec japoński

Przed przygotowaniem makowca japońskiego masę makową miesza się z smażonymi jabłkami. Najlepsze do tego są lekko kwaskowate odmiany tych owoców, np. szara reneta lub antonówka. Można je zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę. Podczas smażenia warto dodać do nich cynamon, goździki, miód i na sam koniec bakalie. Japoński makowiec warto przygotować dzień wcześniej. Po nocy spędzonej w lodówce będzie smakował wyśmienicie.

Znaleźliśmy 474 przepisów w kategorii Makowiec

Wyborny makowiec

Wyborny makowiec

aga-25 aga-25

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Makowiec japoński

Makowiec japoński

luna76 luna76

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: