kamila2478
| Mistrz Kuchni | Przepisów: 161, Artykułów: 56Kąpiel wodna
Kąpiel wodna polega na włożeniu mniejszego garnka z produktem do ugotowania do większego naczynia z gotującą się wodą.
Odkryj cenne rady Babci Halinki na temat gotowania, pieczenia, smażenia i radzenie sobie w kuchni. Dowiedz się jak upiec idealną szarlotkę, jak nie płakać przy obieraniu cebuli oraz naucz się kisić żywność i gotować szparagi.
W Kąciku Babci Halinki dowiesz się więcej na temat mięsa, ryb, nabiału, dań mącznych, warzyw i ciasta.
W zakładce mięsa dowiesz się o czym warto pamiętać, w trakcie przygotowywania dań mięsnych – co zrobić, aby mięso było soczyste i aromatyczne, jak usmażyć pyszne kotlety mielone.
Jakie są zalety jedzenia ryb, czy wiesz co skrywa tuńczyk, jak marynować rybę? – na te pytanie znajdziesz odpowiedź w zakładce Ryby.
Dlaczego ser żółty ma dziury, jak przygotować pyszne kluski lane – dowiecie się w zakładce Nabiał i produkty mączne. Lubicie omlety, ale nie zawsze wychodzą Wam puszyste? W Kąciku Babci Halinki znajdziecie rozwiązanie.
Czy każde warzywo nadaje się do kiszenia? Dlaczego czosnek powinien być w każdej kuchni? – odpowiedzi na te pytania znajdziesz w zakładce Warzywa.
Idealnym pomysłem na deser jest ciasto, które pasuje do kawy, herbaty, na rodzinne uroczystości, na poprawę nastroju lub jako słodka przekąska w ciągu dnia – w zakładce Ciasta poznacie sekrety udanych wypieków i znajdziecie przepisy na najlepsze ciasta.
kamila2478
| Mistrz Kuchni | Przepisów: 161, Artykułów: 56Kąpiel wodna polega na włożeniu mniejszego garnka z produktem do ugotowania do większego naczynia z gotującą się wodą.
kamila2478
| Mistrz Kuchni | Przepisów: 161, Artykułów: 56Gotowanie w niższych temperaturach.
kamila2478
| Mistrz Kuchni | Przepisów: 161, Artykułów: 56Próżenie odbywa się w temp. 100°C
kamila2478
| Mistrz Kuchni | Przepisów: 161, Artykułów: 56Blanszowanie to krótkie zanurzenie we wrzątku.
kamila2478
| Mistrz Kuchni | Przepisów: 161, Artykułów: 56Gotowanie we wrzątku polega na umieszczeniu produktu we wrzącej wodzie (mleku, winie, bulionie), szybkim doprowadzeniu do ponownego wrzenia...
kamila2478
| Mistrz Kuchni | Przepisów: 161, Artykułów: 56Patelnia, na której chcemy zrobić karmel do zrumienienia cukru musi być sucha.
kamila2478
| Mistrz Kuchni | Przepisów: 161, Artykułów: 56Zagęszczanie ma na celu zmianę konsystencji zupy lub sosu przez odparowanie lub dodanie odpowiednich substancji.
kamila2478
| Mistrz Kuchni | Przepisów: 161, Artykułów: 56W wielu przepisach czytamy: "czosnek posiekany z solą".
kamila2478
| Mistrz Kuchni | Przepisów: 161, Artykułów: 56Wszystko o cebuli
kamila2478
| Mistrz Kuchni | Przepisów: 161, Artykułów: 56Do czego jaki nóż?